στηθοσκόπιο και καρδιά από λαχανικά

Λιπιδαιμικό προφίλ: Μια πολύτιμη εξέταση για την καρδιαγγειακή υγεία

Τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, όπως η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ανοίγουν τον δρόμο στη στεφανιαία νόσο

Χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, λιποπρωτεΐνες: λέξεις που και μόνο η αναφορά τους οδηγεί σε δυσάρεστους συνειρμούς και χτυπά καμπανάκι για καρδιαγγειακούς κινδύνους. Με δεδομένο μάλιστα πως τυχόν αυξημένα επίπεδά τους δεν συνοδεύονται απαραίτητα από συμπτώματα, οι δείκτες αυτοί μοιάζουν με «βόμβα» που περιμένει να εκραγεί. Ακριβώς αυτός ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας καθιστά τις προληπτικές εξετάσεις καταλυτικές για τον έγκαιρο εντοπισμό της αύξησης των εν λόγω λιπιδίων στο αίμα, άρα και για τον έλεγχό τους και την αποτροπή σοβαρότερων παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι η εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, που στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στις δυτικές κοινωνίες, είναι η πρώτη αιτία θανάτου, πάνω και από τον καρκίνο.


Σας ενδιαφέρει ⇒  Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις


Η πλέον πολύτιμη εξέταση για τον έγκαιρο εντοπισμό των αυξημένων επιπέδων των εν λόγω δεικτών ονομάζεται λιπιδαιμικό προφίλ, το οποίο περιλαμβάνει τη μέτρηση  της ολικής χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, της HDL χοληστερίνης, του αθηρωματικού δείκτη, της LDL χοληστερίνης, της λιποπρωτεϊνης α / Lp(a), της απολιποπρωτεϊνης Α, της απολιποπρωτεϊνης Β και της  VLDL, Apo-E.  Η LDL είναι γνωστή ως η κακή χοληστερίνη και αποτελεί βασική αιτία απόφραξης των αρτηριών, ενώ η HDL είναι γνωστή ως η καλή χοληστερίνη και λειτουργεί ως σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στη LDL. Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια στο αίμα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ενώ η VLDL είναι λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας, που μοιάζει με την LDL και τα υψηλά της επίπεδα συνδέονται άμεσα με τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Ουσιαστικά με το λιπιδαιμικό προφίλ γίνεται εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω αθηρωμάτωσης. Πέρα από τις μετρήσεις των ουσιών αυτών, αξιολογείται και η μεταξύ τους αναλογία ή αλλιώς ο λεγόμενος αθηρωματικός δείκτης. Στα αποτελέσματα μάλιστα της εξέτασης εκτιμάται τόσο η ενδογενής παραγωγή των χοληστερινών όσο και η διατροφική επιβάρυνση των ζωικών λιπαρών στον οργανισμό.

αρτηρία με χοληστερίνη σχέδιο

Συχνός έλεγχος

Το λιπιδαιμικό προφίλ μπορεί να περιληφθεί στο ετήσιο τσεκ-απ, ενώ είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας ή συντρέχουν παράγοντες όπως υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, κάπνισμα, διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά και καθιστική ζωή.

 

Καλό είναι δε να διενεργείται και από νεότερα άτομα, αφού τα λιπίδια δεν κάνουν ηλικιακές διακρίσεις και σε μεγάλο βαθμό –εξαιρουμένων των περιπτώσεων της παθολογικής προέλευσης- συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Εφόσον το λιπιδαιμικό προφίλ δεν δώσει ικανοποιητικές τιμές, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται συχνά, ώστε να φανούν και τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής που θα παρεμβληθεί.

 

Μην αμελείτε να ελέγξετε την παρουσία των λιπιδίων στο αίμα σας. Το λιπιδαιμικό προφίλ σάς δίνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, για να έχετε μια σαφή εικόνα γύρω από τους κινδύνους που διατρέχετε, αλλά και για να ακολουθήσετε κατόπιν υπόδειξης του γιατρού σας την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

 

Ευάγγελος Δουδουλής, Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος

INFO!

Ευάγγελος Δουδουλής
Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος

 

 

Διαβάστε επίσης: Μικροβιολογικό Εργαστήριο Δρ. Ευάγγελου Δουδουλή

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε