Λίθοι μνήμης

Λίθοι μνήμης: 149 μαθητές του Α΄ Γυμν. Αρρένων Θεσσαλονίκης επαύσαντο φοιτώντες την 8η.4.1943

Λίθοι μνήμης: Πρόκειται για μικρές μπρούτζινες ενθέσεις σε δρόμους και πεζοδρόμια, που φέρουν πάνω τους χαραγμένο το όνομα ενός θύματος του Ολοκαυτώματος, την ημερομηνία γέννησής του, αλλά και την ημερομηνία απέλασής του σε κάποιο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ή την ημερομηνία θανάτου του (εάν είναι γνωστή).
Οι μεταλλικές πλάκες είναι χειροποίητες και κατασκευάζονται σε εργαστήριο του Βερολίνου, όπου με το χέρι χαράσσονται και τα ονόματα.
Ήδη, πάνω από 54.000 τέτοιοι «λίθοι μνήμης» έχουν «ριζώσει» σε δρόμους και πεζοδρόμια περισσότερων από 500 ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ στη Θεσσαλονίκη το project «ήρθε» το 2015.

«Εκατόν σαράντα εννέα μαθητές όλων των τάξεων του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης επαύσαντο φοιτώντες την 8η.4.1943»… Ισάριθμοι μπρούτζινοι λίθοι με χαραγμένα τα ονόματά τους βρίσκονται τοποθετημένοι στο έδαφος έξω από το σχολείο, στη Βασιλίσσης Όλγας, ακριβώς για να αποδοθεί τιμή στη μνήμη των Εβραιόπουλων που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από τα 149 παιδιά μόνον έξι επέζησαν.
Μέσα σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς, με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο δράσης του τομέα καθαριότητας περιποιήθηκε τους λίθους μνήμης, ώστε όσοι περνούν από το πεζοδρόμιο μπροστά από το παλιό Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων να διακρίνουν ευκρινώς τα ονόματα των Εβραίων μαθητών του σχολείου που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Εξάλλου, όπως συνηθίζει να λέει ο Gunter Demnig, ο καλλιτέχνης που έχει φιλοτεχνήσει αυτούς τους μπρούτζινους λίθους μνήμης -τα λεγόμενα stolpersteine- «ένας άνθρωπος ξεχνιέται, όταν ξεχνιέται το όνομά του».

ΛΙΘΟΙ ΜΝΗΜΗΣ

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως