Λυδία Κονιόρδου

Live Streaming: «Μέγας Ιεροεξεταστής» του Ντοστογιέφσκι

Έργο της τελευταίας περιόδου και της απόλυτης ωριμότητας του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι θεωρείται ο «Μέγας Ιεροεξεταστής» που μεταδίδεται την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, στην εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», στο πλαίσιο των νέων θεατρικών ραδιοφωνικών παραγωγών.

Στο μύθο του μεγάλου Ιεροεξεταστή (απόσπασµα από τους Αδελφούς Καραµάζοφ), ο Ντοστογιέφσκι εκφράζει τα αγωνιώδη ερωτήματα που τον τυραννούν: Τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας, της βούλησης, της πίστης, της ύπαρξης του θείου, της ομορφιάς, της αγάπης της ανθρώπινης διαφθοράς, της πραγματικής δύναμης του ανθρώπου. Θεός-άνθρωπος ή άνθρωπος-θεός; Μεγάλα, καίρια ερωτήματα µε τα οποία η σύγχρονη ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη. Ο άνθρωπος ως θύμα και ως θύτης.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Το έργο είναι πολλαπλάσια κρίσιµο σήµερα, λόγω της εξαθλίωσης των λαϊκών µαζών, της βίας των εκµεταλλευτών τους, της εξουσίας και των προβοκατόρικων δράσεων ποικιλώνυµων επαναστατικών οµάδων. Μέσα από την άρνηση του Χριστού στον Μέγα Ιεροεξεταστή, ο Ντοστογιέφσκι µας οδηγεί σε βαθιές φιλοσοφικές, θρησκευτικές διαδροµές για να αναρωτηθούµε και για να έρθουµε αντιµέτωποι µε την ανθρώπινη ύπαρξη και την αγάπη.

Ύψιστη αναζήτηση του Ντοστογιέφσκι. Ο άνθρωπος απέναντι στην ύπαρξη του. Βαθιά κι απόλυτα. Λέει ο Ντοστογιέφσκι: «Στον κόσµο δεν του αρέσει να του αναταράσσουµε τον βούρκο». Ο συγγραφέας µας οδηγεί µε οδυνηρό τρόπο να αναµετρηθούµε µε αυτό το ερώτηµα, µε την ουσία της ζωής και το καθαρό νόηµα της αγάπης».

Μετάφραση: Βιολέτα Ιωαννίδου, Λυδία Κονιόρδου
Διασκευή: Κωνσταντίνος Χατζής, Λυδία Κονιόρδου
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής
Μουσική: Ευγένιος Βούλγαρης
Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Χαϊκάλης
Ηχογράφηση: Studio Praxis
Εκτέλεση παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Μέγας Ιεροεξεταστής: Η Λυδία Κονιόρδου
Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη


► Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6
Κυριακή 2 Απριλίου 2023, στις 22:00
Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»
«Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Live Streaming: https://www.ertecho.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma


Φωτογραφία απο NDPPHOTO 15-10-2019 Ίδρυμα Κακογιάννης-Επίσημη πρεμιέρα “Μέγας Ιεροεξεταστής-Δαιμονισμένοι”.Λυδία Κονιόρδου 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως