30.8 C
Thessaloniki
31.8 C
Athens

Lockdown τέλος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε, τι ισχύει

Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ

Παρά τις έντονες επιφυλάξεις μερίδας ειδικών η Παρασκευή 14 Μαΐου αποφασίστηκε να είναι η ημέρα κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδος στην κανονικότητα. Τα SMS  αποτελούν παρελθόν. Άρωμα κανονικότητας και στο λιανεμπόριο με περισσότερα πλεονεκτήματα, ενώ άρθηκαν οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Ειδικότερα

 • Καταργούνται τα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις μας και στο 13032 για τις αγορές μας.
 • Απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
 • Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μέχρι τις 00:30. Πλέον θα ισχύει η απαγόρευση από τις 00:30 έως τις 05:00.  Παρατείνεται και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης. Τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 00:15 παραμένοντας ωστόσο χωρίς μουσική.
 • Τα μουσεία ανά την επικράτεια υποδέχονται ξανά το κοινό, ενώ ανοίγουν και τα καζίνο αλλά και τα γραφεία συνοικεσίων.
 • Μεταξύ των δραστηριοτήτων που απελευθερώνονται είναι και οι μετακινήσεις των εργαζομένων που μέχρι σήμερα εξέδιδαν βεβαιώσεις μετακίνησης. Παρά ταύτα, η διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με μειωμένο ωράριο από τις 00:30 έως τις 5:00 τα ξημερώματα, δημιουργεί ένα  μικρό «θέμα».Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

  Σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα κινούνται στο διάστημα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας (00:30 με 5:00) θα πρέπει να συνεχίσουν να εκδίδουν βεβαιώσεις μετακίνησης.

  Οι βεβαιώσεις θα συνεχίσουν να εκδίδονται μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την εκτέλεση εργασίας εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων-επιτηδευματιών, εφόσον εργάζονται στις ώρες απαγόρευσης.

  Υπενθυμίζεται ότι σε χιλιάδες εργαζομένους δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης εφόσον βρίσκονται σε:

  α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
  β) τηλεργασία και
  γ) νόμιμη άδεια.

  Οι εργαζόμενοι για τους οποίους απαιτείται βεβαίωση μετακίνησης θα κυκλοφορούν με έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr. 

  Μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.  Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Λιανεμπόριο

 • Καταργούνται το click inside και το click away και το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας.
 • Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό των καταστημάτων λιανεμπορίου θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος:
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
 • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Ανοιχτές οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και οι μετακινήσεις στα νησιά.

Μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα από νομό σε νομό. Ωστόσο για τα ταξίδια στα νησιά θα χρειαζόμαστε Green Pass (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα). Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:

 • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
 • αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό rapid ήself test 24 ωρών
 • βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ

 • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Όποιος αμελήσει να φορέσει τη μάσκα του ή δεν την φορέσει σωστά κινδυνεύει με πρόστιμο 300 ευρώ.
 • η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση, η οποία πλέον λόγω της μείωσης του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας από σήμερα, 14 Μαΐου, θα κλείνει στις 00:15. Οι παραβάτες θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο από 2.000 έως 5.000 ευρώ χωρίς να αποκλείεται και η επιβολή λουκέτου στην επιχείρηση.Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση διοργάνωσης συναθροίσεων ή εκδηλώσεων από επιχειρήσεις, για την πρώτη παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο 10.000 και αναστολή λειτουργίας για 30 ημερολογιακές ημέρες.

  Από την άλλη, σε περίπτωση διοργάνωσης συναθροίσεων ή εκδηλώσεων από φυσικά πρόσωπα, για την πρώτη παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
31.2 ° C
34.4 °
27.4 °
52 %
4kmh
0 %
Τρ
33 °
Τε
37 °
Πε
37 °
Πα
36 °
Σα
37 °