Λογοτεχνία τρόμου και τζαζ βραδιά με Thelonious Monk στη Ζώγια

Λογοτεχνία τρόμου και τζαζ βραδιά με Thelonious Monk στη Ζώγια

Δυο εκδηλώσεις φιλοξενούνται την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 στη «Ζώγια».
Λογοτεχνία τρόμου και τζαζ βραδιά με Thelonious Monk.

Στις 19.00 θα παρουσιαστεί το καινούργιο μυθιστόρημα του Lucas Marmaduke, «Το υπόγειο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις λογεῖον στη σειρά ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΤΟΠΟΙ (Λογοτεχνία Τρόμου και Φανταστικού), που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης και ο Ιωάννης Πλεξίδας (Lucas Marmaduke).

Στις 21.00 η jazz house band της Ζώγιας θα εμφανιστεί με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Thelonious Monk, αλλά και με αναπάντεχα jam session.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ

Lucas Marmaduke
Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, 19:00
Συζητούν: Κυριάκος Αθανασιάδης, Ιωάννης Πλεξίδας (Lucas Marmaduke)

Το καινούργιο μυθιστόρημα του Lucas Marmaduke, «Το υπόγειο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις λογεῖον στη σειρά ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΤΟΠΟΙ (Λογοτεχνία Τρόμου και Φανταστικού), που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, θα παρουσιαστεί στη «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, στις 19:00.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης και ο Ιωάννης Πλεξίδας (Lucas Marmaduke).
Στην υπόθεση του βιβλίου ο Στίβεν Φρίαρς (ψευδώνυμο του πρωταγωνιστή), ένας αυτόκλητος ιερέας με ιστορικό σχιζοφρένειας, φυλάκισε στο υπόγειο του σπιτιού του 4 γυναίκες με σκοπό να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, το δικό του «εργοστάσιο παιδιών», όπως ο ίδιος έλεγε.
Μέσα από τους εσωτερικούς μονολόγους και από τις ματιές άλλων χαρακτήρων, η διαταραγμένη φύση του Φρίαρς μας αποκαλύπτεται σταδιακά. Ο συγγραφέας περιγράφει την κατάβαση του πρωταγωνιστή στην παράνοια και το έρεβος φωτίζοντας κάθε πτυχή της προσωπικότητάς του και των συνθηκών που τον οδήγησαν στην τρέλα και τελικά στον θάνατό του.  
Μέσα από φιλοσοφικές και ψυχαναλυτικές προεκτάσεις ο συγγραφέας σκιαγραφεί με τρόπο γλαφυρό και έξοχα αφηγηματικό την κυριαρχία των επιθετικών και καταστροφικών ενστίκτων στον άνθρωπο, δείχνοντας ότι, τελικά, ο άνθρωπος είναι για τον άνθρωπο λύκος.
O Ιωάννης Πλεξίδας γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1972. Πραγματοποίησε σπουδές Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού διπλώματος στη Φιλοσοφία, ενός διδακτορικού διπλώματος στη Φιλοσοφική Ανθρωπολογία (Φιλοσοφική Σχολή) και ενός δεύτερου διδακτορικού διπλώματος στη Βυζαντινή Φιλοσοφία (Θεολογική Σχολή). Έχει εκδώσει, μεταφράσει  και επιμεληθεί βιβλία λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και θεολογίας. Στα κύρια ενδιαφέροντά του ανήκουν η βυζαντινή φιλοσοφία, η φιλοσοφική και χριστιανική ανθρωπολογία, η ερμηνευτική και η εγκληματολογία.

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Είναι συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων, αναγνώστης σε εκδοτικούς οίκους και συνιδρυτής του πολιτιστικού-πολιτικού σάιτ και διαδικτυακού ραδιοφώνου Αμάγκι (www.amagi.gr). Πεζογραφικά βιβλία: Ιστορίες Υπερβολής (διηγήματα, «Ροές» 1987, β΄ έκδ. «Δήγμα» 2010), Δώδεκα (μυθιστόρημα, Καστανιώτης 1991), Μικροί Κόσμοι (μυθιστόρημα, Λιβάνης 1996), Το Σάβανο της Χιονάτης (μυθιστόρημα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Το Βασίλειο του Αποχαιρετισμού (νουβέλα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Πανταχού Απών (μυθιστόρημα, «Τυπωθήτω» 2007), Κακορραφίες (διηγήματα, «Δήγμα» 2009), Ζα Ζα (μυθιστόρημα, «Free Thinking Zone» 2012), Ξυράφια /Razors (θεατρικό, δίγλωσση έκδοση, «Free Thinking Zone» 2013), Η Κόκκινη Μαρία (μυθιστόρημα, «Διόπτρα» 2014). Βιβλία για παιδιά: Ο χιονάνθρωπος που ήθελε να γίνει Αϊ-Βασίλης («Μίνωας» 2002), Η βίλα των πνευμάτων («Μίνωας» 2003), Μαγική εικόνα («Μίνωας» 2003), Σαντιγί για μάγισσες («Μίνωας» 2003), Ο άγριος Βασίλης («Βιβλιοπωλείον της Εστίας», 2003), Μάγος είσαι ; («Φαντασία» 2004), Οι περιπέτειες του Μεφίστο («Κέδρος» 2016). Επίσης, έχει εκδώσει 6 μυθιστορήματα φαντασίας για εφήβους, με ψευδώνυμο.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ
ΖΩΓΙΑ JAZZ HOUSE BAND
Ένα αφιέρωμα στον Thelonious Monk

Λέανδρος Πασιάς, Βαγγέλης Βραχνός, Γιώργος Κλουντζός – Χρυσίδης
Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, 21:00

Με μια σταθερή jazz house band η «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54, χαρίζει τις Τετάρτες του Μαΐου όμορφες κι ευχάριστες τζαζ βραδιές! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μετά από κάθε πρώτο σετ θα ακολουθεί jam session με καλεσμένους μουσικούς και όποιον άλλο μουσικό θέλει να ανεβεί και να παίξει!
Αυτήν την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, στις 21.00, υπάρχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Thelonious Monk, τον Αμερικανό πιανίστα και συνθέτη, ενός εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων στην ιστορία της τζαζ.
Ο Θελόνιους Σφίαρ Μονκ (Thelonious Sphere Monk) γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1917 στο Ρόκι Μάουντ της Βόρειας Καρολίνας, αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου σε ηλικία έξι ετών άρχισε μαθήματα πιάνου. Αυτοδίδακτος ως επί το πλείστον μουσικός, παρακολούθησε μαθήματα αρμονίας και ενορχήστρωσης στο ονομαστό ωδείο «Τζούλιαρντ» της Νέας Υόρκης και βρήκε το στίγμα του παίζοντας τζαζ.
Ως πιανίστας στην ορχήστρα τού νεοϋορκέζικου κλαμπ «Minton?s Playhouse» στις αρχές της δεκαετίας του ?40, επηρέασε σημαντικά τους μουσικούς που αργότερα ανέπτυξαν το μουσικό στυλ του μπίμποπ (bebob). Στο μεγαλύτερο μέρος τής σταδιοδρομίας του, ο Μονκ έπαιξε και ηχογράφησε με μικρά συγκροτήματα και συνεργάστηκε με σπουδαίους τζαζίστες, όπως οι Μιλτ Τζάκσον, Μάιλς Ντέιβις, Σόνι Ρόλινς, Όσκαρ Πέτιφορντ και Τζον Κολτρέιν.
Ο ήχος του ήταν «κρουστός» και «γωνιώδης», ενώ χρησιμοποιούσε πολύπλοκες και διάφωνες αρμονίες και ασυνήθιστα διαστήματα και ρυθμούς. Η μουσική του ήταν γνωστή για τη χιουμοριστική, σχεδόν παιχνιδιάρικη, διάθεσή της. Επηρέασε σημαντικά το ύφος της σύγχρονης τζαζ και ειδικότερα τα έργα των Τζορτζ Ράσελ, Ράντι Γουέστον και Σέσιλ Τέιλορ.
Υπήρξε από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες της τζαζ. Οι συνθέσεις του, γραμμένες στη 12μετρη φόρμα του μπλουζ ή στη 32μετρη της μπαλάντας, καθιερώθηκαν ως κλασικές στο χώρο της τζαζ. Πιο γνωστές συνθέσεις του: «Well, You Needn?t», «I Mean You», «Straight, No Chaser», «Criss-Cross», «Mysterioso», «Epistrophy», «Blue Monk», «Round Midnight», «Ruby, My Dear» και «In Walked Bud», που γνώρισαν και γνωρίζουν επανειλημμένες επανεκτελέσεις από τους τζαζίστες κάθε γενιάς.
Ο Θελόνιους Μονκ πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 1982 στο Ίνγκλγουντ του Νιου Τζέρσεϊ, σε ηλικία 64 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από μία ψυχική νόσο, την οποία οι γιατροί δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν.

Η Ζώγια Jazz House Band είναι oi: Λέανδρος Πασιάς (πιάνο), Βαγγέλης Βραχνός (κοντραμπάσο), Γιώργος Κλουντζός – Χρυσίδης (ντραμς).

Η «άνοιξη ’17 στη Ζώγια» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τα εικαστικά, το θέατρο και το παιδί και απλώνεται από τον Μάρτιο 2017 έως και τον Ιούνιο 2017.

Ζώγια, Αλ. Σβώλου 54
Τ: 2310 243459

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως