Ελγίνεια

Λονδίνο: Η θέση μας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αλλάζει

«Η θέση μας όσον αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών δεν αλλάζει» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η βρετανική κυβέρνηση, παρά την ανακοίνωση της UNESCO για απευθείας συνομιλίες για τα γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του υφυπουργού Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδου Στίβεν Πάρκινσον.

Η ανακοίνωση της UNESCO αναλυτικά (αγγλικά)

Η ημερομηνία της συνάντησης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον Βρετανό υφυπουργό δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Όπως τονίζει η UNESCO ζητούσε από τη Βρετανία να επανεξετάσει τη στάση της, και να προχωρήσει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Πηγή του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού επιβεβαίωσε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Θανάση Γκαβό ότι η βρετανική θέση δεν αλλάζει, παρά τη σκοπιμότητα της διακυβερνητικής πλέον συνάντησης, ότι τα γλυπτά είναι νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου έχουν την τελική ευθύνη για τις όποιες αποφάσεις.

Ελληνική πηγή από την πλευρά της σχολίαζε ότι πρόκειται για θετικό βήμα, διότι υπάρχει για πρώτη φορά διακυβερνητικός διάλογος σε αυτό το πλαίσιο, αλλά οι προσδοκίες είναι προς το παρόν τουλάχιστον χαμηλές, καθώς ακόμα και στην υπό εξέλιξη 23η σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO στο Παρίσι η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αλλάξει θέση.

Διαβάστε επίσης

UNESCO: Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως