{ Θέατρo }

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο στο Θέατρο Δάσους


Κατηγορίες: Θέατρο

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο στο Θέατρο Δάσους
11/09Χώρος: Θέατρο Δάσους
Διεύθυνση: Δάσος Σέιχ Σου, 55438
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Θέατρο Δάσους
Τιμή: από 0.00
Ποιοι: Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς
Πότε: 11/09/2020
Ώρα έναρξης: 21:00

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο σε δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο με μια αγαπημένη κωμωδία του Αριστοφάνη.

Η Λυσιστράτη γράφεται το 411 π.Χ., μια χρονιά που η πόλη-κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι, οχυρωμένοι στη Δεκέλεια, επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους.  Εντός των τειχών, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή, καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου, ενώ οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια του 411 π.Χ., μεταφέροντας τη γυναίκα από τον «Οίκο» στον «Δήμο» (όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες) και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν το σπίτι αλλά και την πόλη της.

Η Λυσιστράτη, που μπορεί να «λύσει στρατούς», σίγουρα μπορεί να φτιάξει τη δική της «ουτοπία». Και κάπως έτσι ο Αριστοφάνης, μέσω της κωμωδίας του, κλείνει το μάτι στην πολιτική, προτείνοντας μια λύση που βρίσκεται «έξω από τα καθιερωμένα».

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο
Δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Σκηνοθετικό σημείωμα:
«Σε αυτό το σημείωμα θα έπρεπε ίσως να αναφέρω συνοπτικά τους λόγους που με έκαναν να θέλω να ανεβάσω το συγκεκριμένο έργο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τι είναι αυτό που με συγκινεί, ποια είναι η προσωπική μου ανάγνωση και ίσως κάποιες βασικές σκέψεις για το έργο και τη σημασία του σήμερα.

Δεν θα το κάνω. Άλλωστε αν δεν τα καταλάβει όλα αυτά ο θεατής καθώς θα παρακολουθεί την παράσταση, έχω ήδη αποτύχει. Θα αρκεστώ λοιπόν σε κάτι που με αφορά πολύ περισσότερο.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτόν τον θίασο, που δούλεψε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με μεγάλη αφοσίωση για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση.

Άγγελε, Νίκο, Όλγα, Κατερίνα, Τάσο, Αναστασία, Σωτήρη, Ηλιάνα, Βίκυ, Στεφανία, Αγορίτσα, Βίκυ, Νίκο, Γιάννη, Στέλιο, Πάρη, Δάφνη, Βαγγέλη, Ελπίδα, Νεφέλη, Γιώργο, σας ευχαριστώ αληθινά! Η συνάντησή μου μαζί σας και ο τρόπος που δουλέψαμε όλον αυτό τον καιρό, είναι το μεγαλύτερο δώρο και η πιο σοβαρή επιτυχία!»

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

*
Σκηνοθετικό σημείωμα που περιλαμβάνεται στην ύλη νέας έκδοσης με το κείμενο του έργου σε νέα μετάφραση του Σωτήρη Κακίση καθώς και το έντυπο πρόγραμμα της παράστασης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μετάφραση Σωτήρης Κακίσης, Σκηνικά Όλγα Μπρούμα, Κοστούμια Άγγελος Μέντης, Μουσική Κατερίνα Πολέμη, Κίνηση Τάσος Καραχάλιος, Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος, Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου, Βοηθός σκηνοθέτη Αναστασία Στυλιανίδη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020
Θεσσαλονίκη -στο Θέατρο Δάσους (6ο Φεστιβάλ Δάσους - Με την υπογραφή του ΚΘΒΕ)

Προπώληση://www.viva.gr/


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ