Με άρωμα αλμύρας κι όνομα πλουσιοπάροχο, το «Μαϊάμι» διαθέτει μια ιστορία μεγάλη, μοναδική και ξεχωριστή. Μετά από τουλάχιστον 76 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην παραλία της Καλαμαριάς, είναι από τα πιο διάσημα, τα πιο εντυπωσιακά, τα πιο «ψαγμένα» εστιατόρια ψαριών και θαλασσινών, στην πόλη.
Από τα πρώτα με διεθνές όνομα στην περιοχή, ξεκίνησε ως μικρό καφενεδάκι στα πρώτα του βήματα, μπροστά από το οποίο, απολάμβανε τα μπάνια του το κοινό. Ήταν ένα… «Καφενείο Λουόμενων» κι ακόμη και σήμερα, υπάρχει μέρος του καταστήματος, όπου βρίσκονταν τα τότε αποδυτήρια. Η πρώτη μαρτυρία για το «Maiami» συναντιέται το 1938, τα επίσημα έγγραφα το θέλουν να άνοιξε το φθινόπωρο του 1945, το σίγουρο είναι ότι μέχρι και το 1950 είχε επεκταθεί όπως είναι τώρα: ένα μεγάλο, παραθαλάσσιο εστιατόριο ψαριών και θαλασσινών, σε εξαιρετική τοποθεσία και με ένα ηλιοβασίλεμα καθηλωτικό.
Περί ονόματος
Και ιδού η ιστορία: Όταν ο παππούς των τωρινών ιδιοκτητών του «Maiami» ήρθε ως πρόσφυγας από τη Μικρασία κι άνοιξε το πρώτο μαγαζάκι του, εκεί όπου βρίσκεται το σημερινό, το ονόμασε αρχικά «Μίκρα», όπως το απέναντι καφέ του προπάππου του και όπως η γενικότερη ονομασία της περιοχής. Κατά τον πόλεμο, όταν τα συμμαχικά στρατεύματα έφτασαν στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Apollonia Politia – στο δρόμο προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία – η περιοχή εκείνη πήρε το όνομα «Florida». Ένας στρατηγός που, όπως πολλοί, επισκεπτόταν το μαγαζάκι για ούζο, είχε πει χαριτολογώντας στον πρώτο ιδιοκτήτη: «αφού εκεί είναι η Florida, εδώ θα πρέπει να είναι το Miami». Έτσι βαπτίστηκε και αυτό το όνομα το ακολουθεί δεκαετίες.
Και η ιστορία, συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να επισκεφτεί το «Maiami», όταν του ανέφεραν το όνομα του εστιατορίου. Αντίθετα, το επιτελείο και η παραγωγή της νέας ταινίας με πρωταγωνιστή τον Antonio Banderas, τα πρόσφατα γυρίσματα της οποίας στη Θεσσαλονίκη υποτίθεται ότι λάβαιναν χώρα στο Miami, υπέγραψαν εκεί τη συμφωνία για την παραγωγή.
Παράδοση στα μεγάλα ψάρια
Στο ζουμί, τώρα. Εδώ κρατάνε ακόμη και σήμερα την παράδοση στα μεγάλα ψάρια στο μενού, διατηρώντας ακόμη την 30 ετών παραδοσιακή χτιστή «ψαριέρα» τους, που δεν έχει αλλαχθεί, παρά μόνο εκσυγχρονισθεί. Από πέρυσι, στην ομάδα του «Maiami» προστέθηκε και η πρώτη γυναίκα Chef στην ιστορία του καταστήματος, μαζί με τις γυναίκες ιδιοκτήτριες.
Στην κορυφή του μενού βρίσκονται πάντα φαγκρί, συναγρίδα, τσιπούρα και λαβράκι, ενώ στις σπεσιαλιτέ τους μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ κλασσικών πιάτων, όπως ο λευκός ταραμάς, το signature πιάτο τους που είναι η μπολονέζ αστακού, αλλά και πιο μοντέρνα πιάτα, όπως burger γαρίδας και το ιδιαίτερο μυλοκόπι, με κρούστα μυρωδικών με φρικασέ. Όλα τα ψάρια και θαλασσινά, σε συνεργασία με ψαράδες από την Ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας το Άγιο Όρος και τη Λήμνο.
Δοκιμάστε εξαιρετικές ελληνικές συνταγές με άρωμα ψαροφαγείας, όπως οι λαχανοντολμάδες με θαλασσινά, το οσομπούκο με χταπόδι, η καρμπονάρα θαλασσινών, η αστακομακαρονάδα. Στο «Maiami» μπορεί κάποιος να απολαύσει και σε προσιτές τιμές εξαιρετικά πιάτα, με κυρίαρχο το ψάρι και να συνοδέψει με κρασί. Όπως οι ίδιοι δηλώνουν άλλωστε, είναι «μια προσιτή πολυτέλεια», για όλους.
Cocktails και pairings
Το μενού εξελίσσεται, το ύφος του μαγαζιού αλλάζει, η λίστα με τα κρασιά ανανεώνεται συνεχώς, με entries πλέον και μικρών παραγωγών, δίνοντας τη δυνατότητα δοκιμής κρασιού, με αντίστοιχους μεζέδες. Οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει στροφή στα πιο μικρά κτήματα και στη δυνατότητα να απολαύσει κανείς επιλεγμένες ετικέτες και σε ποτήρι, παρέχοντας και τις κατάλληλες πληροφορίες στον πελάτη. Έχοντας εξελιχθεί σε ένα κανονικό μπαρ, το «Maiami» προσφέρει πλέον και cocktails και pairings με πιο σκληρά ποτά, πέρα από κρασί και ούζο, ενώ τα Σαββατοκύριακα, απολαμβάνετε τις μουσικές επιλογές Dj.
Το «Maiami» λειτουργεί από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο με τραπέζια έξω, θέα το Θερμαϊκό και δυναμικότητα που καλύπτει έως κι 120 άτομα. Το εστιατόριο δέχεται κόσμο και χωρίς κρατήσεις, ειδικά το Σαββατοκύριακο όμως, για την καλύτερη δική σας εξυπηρέτηση, είναι καλό να κάνετε κράτηση.
Για φέτος, εκτός από τα γαστρονομικά events που γίνονται κατά διαστήματα, προετοιμάζουν events και για το χειμώνα: pairings με αλκοόλ και κρασί κι – εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν – guest chefs. Σήμα κατατεθέν του καταστήματος, το κεντρικό τραπέζι στον κυκλικό εξωτερικό χώρο, με το εντυπωσιακό φωτιστικό και θέα που όλοι θα ήθελαν να τους συνοδεύει σε ένα δείπνο. Έχετε ακόμη, χρόνο να το απολαύσετε!
Διεύθυνση: Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310447996
Facebook
Instagram
Website
Διαβάστε επίσης: Café Le Monde: Ένας κόσμος γεμάτος διασκέδαση και όμορφες εμπειρίες
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε
Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα
Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως