{ Θέατρo }

Μαρία Πενταγιώτισσα, του Μποστ σε καλοκαιρινή περιοδεία

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, στον ρόλο της Πενταγιώτισσας


Κατηγορίες: Θέατρο

Μαρία Πενταγιώτισσα, του Μποστ σε καλοκαιρινή περιοδεία

Χώρος: Θέατρο Κήπου
Διεύθυνση: Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ, 54621
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Θέατρο Κήπου
Τιμή: από 10.00
Ποιοι: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Καστάνη, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αργύρης Αγγέλου, Ηλίας Μελέτης
Πότε: 30/06/2019 - 24/08/2019
Ημέρες & Ώρες
Δευτέρα: 21.30
Τρίτη: 21.30
Κυριακή: 21.30

Μαρία Πενταγιώτισσα, του Μποστ, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, στον ρόλο της Πενταγιώτισσας.

Την εμβληματική κωμωδία του Μποστ «ΜΑΡΙΑ  ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ», παρουσιάζει σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων η 5η ΕΠΟΧΗ  σε πανελλαδική περιοδεία το καλοκαίρι του 2019. Στο ρόλο της «Μαρίας», ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Στα 1982 ο Μποστ γράφει τη «Μαρία Πενταγιώτισσα».
Ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλαβο. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της - Πενταγιοί Φωκίδας - για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.
Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια.. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα ?καμες ούλα!».
Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα «σε ζωντανή σύνδεση» σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Αυτό το «Μποστάνι» τα έχει όλα…
Πάνε εξήντα χρόνια ακριβώς από τότε που ο Μποστ παρουσίασε στη στήλη του με τον τίτλο «Το μποστάνι του Μποστ», τους τρεις χαρακτηριστικότερους ήρωες του: Μαμά Ελλάς, Πειναλέων και Ανεργίτσα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατρέχουν το σύνολο του έργου του μέχρι και το 1995 που γράφει και το τελευταίο του θεατρικό έργο.
Διαβάζοντας ξανά σήμερα το έργο του Μέντη Μποσταντζόγλου αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τι είναι αυτό που κινητοποίησε τη νεαρή τότε Λούλα Αναγνωστάκη - που σφράγισε τη μετέπειτα νεοελληνική δραματουργία- να γράψει το πρώτο της ουσιαστικά δημοσιευμένο κείμενο, στην Επιθεώρηση Τέχνης του 1962, αναφορικά με το πρώτο του σχεδόν θεατρικό έργο Όμορφη Πόλη υπερισπιζόμενη την ποιητικότητα και το σουρεαλισμό της θεατρικής γραφής του Κωνσταντινοπολίτη καλλιτέχνη.
Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ - σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σατυρικός αρθρογράφος - κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μια βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του.

Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ.

Μαρία Πενταγιώτισσα
του Μποστ

από την 5η Εποχή Τέχνης
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία  ΜΑΝΟΣ  ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, 
Σκηνικά  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, 
Κοστούμια ΒΑΝΑ  ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ,
Μουσική  ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,
Φωτισμοί ΝΙΚΟΣ  ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ,
Χορογραφίες – Κινησιολογία ΒΡΙΣΗΙΣ ΣΟΛΩΜΟΥ

Παίζουν
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, στον ρόλο της Πενταγιώτισσας
ΒΙΚΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ | ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ | ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ |ΜΕΛΕΤΗΣ  ΗΛΙΑΣ |ΧΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ| ΔΑΝΑΗ  ΜΠΑΡΚΑ | ΓΙΩΡΓΟΣ  ΔΕΠΑΣΤΑΣ | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΚΕΥΗΣ|ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΜΙΤΣΑΚΗΣ|

Διαβάστε τη συνέντευξη του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη: Μου αρέσει πολύ να κάνω διαφορετικά πράγματα, να δοκιμάζομαι σε ρόλους που το κοινό δεν περιμένει.

Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου
Κυριακή 30 Ιουνίου, Δευτέρα 1 Ιουλίου, Τρίτη 2 Ιουλίου
Ώρα: 21.30
Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ
Τηλέφωνο: 2310 256775
Προπώληση
Viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/theatre/periodeia/maria-pentagiotissa/
και
στο ταμείο του Θεάτρου Κήπου από την Τετάρτη 27 Ιουνίου έως και την Τρίτη 2 Ιουλίου και τις ώρες  10:00 – 13:30 και 17:30-21:00
Εισιτήρια
18 ευρώ γενική είσοδος
15 ευρώ  φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65
12 ευρώ ανέργων (με κάρτα ανεργίας)
Προπώληση
https://www.viva.gr/tickets/theatre/periodeia/maria-pentagiotissa/

Καλοκαιρινή περιοδεία
Παρασκευή 12/7, στις 9:30 μ.μ. -  Αρχαίο Θέατρο Δίον (48ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2019).
Παρασκευή 23/8, 21:00 - Αμφιθέατρο Σίβηρης - (27ο Φεστιβάλ Κασσάνδρας)
Σάββατο      24/8, 21:00 - Αμφιθέατρο Ν.
Μουδανιών - (Φεστιβάλ Θάλασσας 2019)


:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ