Μάριος Πετράς (Υποψ. Δημ. Σύμβουλoς «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» - Γιάννης Μπουτάρης)

Μάριος Πετράς (Υποψ. Δημ. Σύμβουλoς «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» - Γιάννης Μπουτάρης)

O Μάριος Πετράς, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλoς «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» – Γιάννης Μπουτάρης έδωσε συνέντευξη στον Σωτήρη Ζήκο και το περιοδικό CITY.

Ποια είναι η μέχρι τώρα ενασχόλησή σας με τα κοινά;
Η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει ότι υπάρχει όρεξη για δουλειά, ότι η φλόγα για να αλλάξουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο είναι απαραίτητη και εξυπακούεται ότι το επικοινωνιακό χάρισμα με τους συνανθρώπους, σε συνάρτηση με την πειθώ είναι δεδομένα.                             
      Ως Αντιπρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παναγία, εργάσθηκα σκληρά για να μην υπάρξει βίαιη και άμεση διακοπή της λειτουργίας του Νοσοκομείου, με πολλαπλές καθόδους στην Αθήνα και συζητήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και τη Διοίκηση του ΙΚΑ. Τελικά επιτεύχθηκε νέα τριετής σύμβαση, διάστημα που μπορούν να συζητηθούν οι όροι  πιθανής μετεγκατάστασης, με κύριο κριτήριο την σθεναρή υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
     Ως Αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Χρονομισθωτών Porto Carras, με έδρα την Αθήνα, παλεύω για τα δικαιώματα 3.000 χιλιάδων χρονομισθωτών που έχουν εκδιωχθεί, ενώ είχαν συμβόλαιο χρονομίσθωσης 45 ετών. Μάλιστα, επειδή είμαι ο μοναδικός εκπρόσωπος στο 7μελές διοικητικό συμβούλιο, από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, πέρα από τους δικαστικούς αγώνες που δικαιώνονται, έχω και την ευθύνη της ενημέρωσης των χρονομισθωτών που κατοικούν πάνω από τη Λαμία, που είναι και οι περισσότεροι.
      Ως γιατρός είμαι μέλος του Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, μέλος του Συλλόγου Επιστημονικού-Υγειονομικού προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, καθώς και μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδoς. Η προσφορά του ιατρικού σώματος στους συνανθρώπους είναι μεγάλη, αλλά υπάρχουν και προβλήματα, όπως η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το πρόβλημα των εφημεριών, που επείγουν για την άμεση επέμβαση από τα συναρμόδια Υπουργεία.
      Ως μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων αλλά και Μέλος της Θρακικής Εστίας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας, προσπαθώ για την ανάδειξη των προβλημάτων των Ποντίων και Θρακών ανά τον κόσμο για να διαφυλάξουμε την πολύτιμη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας.

Πώς νομίζετε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ήδη οι δήμοι;
Η πόλη δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έχοντας ως μόνη πηγή εσόδων τον κρατικό προϋπολογισμό και τα δημοτικά τέλη. Πρέπει να προσφύγουμε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως οι συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα για έργα, τα δημοτικά ομόλογα, οι εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και ο προσανατολισμός στις νέες τεχνολογίες.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα έργα υποδομής ώστε να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της πόλης;

Η επίλυση του κυκλοφοριακού, ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, με τα έργα του Μετρό, τα νέα parking, τη θαλάσσια συγκοινωνία από το Λιμάνι έως τις ανατολικές περιοχές και τους ποδηλατόδρομους εκτεταμένους σε όλο το Δήμο. Τα έργα αστικής και περιβαλλοντικής ανάπλασης θα δώσουν ανάσα ζωής στις παραδοσιακές περιοχές όπως Αγίας Σοφίας, Επταπυργίου, 12 Αποστόλων, Αγίου Μηνά κ.α. Αύξηση του ποσοστού του πράσινου με τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο της ΔΕΘ, αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, πρόγραμμα πράσινες στέγες. Αύξηση του αριθμού των ΚΕΠ για άμεση εξυπηρέτηση. Πολιτιστικές εκδηλώσεις κύρους προσφέρουν ποιότητα ζωής στους πολίτες και δίνουν αέρα εκσυγχρονισμού στην πόλη.

Πώς μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός της αυτοδιοίκησης στη συνείδηση των πολιτών;
Με τη δημιουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης που θα αποτελείται από εκπροσώπους εργαζομένων, επιχειρήσεων, επιστημονικών-αθλητικών-πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου, θεσμοθετείται η συμμετοχή του πολίτη στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη της περιοχής του. Ακόμη ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και τη διασφάλιση της αμεροληψίας.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως