«Massaya» σημαίνει «δειλινό» και στον μικρό, ήσυχο πεζόδρομο της Χειμάρρας, κοντά στη Μπότσαρη, από το 2014 υπάρχει ένα μοναδικό εστιατόριο, που μας έχει προσφέρει πολλά γευστικά δειλινά, με γεύσεις που μόνο εκεί βρίσκουμε.
Αν θέλεις να δοκιμάσεις τη συριακή κουζίνα στα καλύτερά της, πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτείς. Γιατί, η λέξη έχει διττή έννοια: σημαίνει και «μία ευχάριστη βραδιά με φίλους» στα συριακά κι αυτό ακριβώς θα νιώσεις με τη Μάριαμ και το Γιάννη, τους ιδιοκτήτες του, που είναι σα να σε υποδέχονται στο σπίτι τους με τις καλύτερες συνταγές τους και την καλύτερη διάθεση.
Το «Massaya», είναι μοναδικό στο είδος του στη Θεσσαλονίκη κι από την αρχή κέρδισε τον κόσμο με την ήσυχη κι εξαιρετικά φιλική και ζεστή ατμόσφαιρά του και την αγάπη και το μεράκι που βγαίνουν από την κουζίνα του και φτάνουν στο τραπέζι σου ατόφια. Ο Γιάννης, υπεύθυνος για την εύρεση των καλύτερων πρώτων υλών και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών, η Μάριαμ μαγείρισσα μοναδική, έχει φέρει στη Θεσσαλονίκη τη γαστριμαργική παράδοση της χώρας της, μεταλαμπαδεύοντάς την από τον Φαγιάντ, τον πατέρα της, παλιό μάγειρα στο συριακό εστιατόριο «Παλμύρα», που λειτούργησε μέχρι και το 1997 στη Θεσσαλονίκη.
Ο χώρος διακοσμημένος αρχοντικά, ανατολίτικα, με πολύχρωμα πλακάκια, όμορφες κουρτίνες κι οριεντάλ ατμόσφαιρα, τα σερβίτσια όμορφα, όπως πρέπει σε γεύσεις ανατολής.
Εάν επιλέξεις να καθίσεις έξω, θα έχεις θέα και στην παιδική χαρά της γειτονιάς και σε άφθονο πράσινο, από τα γύρω δέντρα.
Γεύματα με συριακή υπογραφή
Το Massaya στοχεύει να μας ταξιδέψει στα άδυτα της γνήσιας Αραβικής κουζίνας. Ολόφρεσκες, χρωματιστές σαλάτες και χειροποίητες αλοιφές, συνοδεύουν ιδανικά το κυρίως μενού, στο οποίο αποτυπώνεται όλη η κουλτούρα της Συριακής γαστρονομίας και είναι βέβαιο ότι θα εκπληρώσει κάθε γευστική σου απαίτηση.
Φυσικά, δεν λείπουν οι καθημερινές διαφορετικές επιλογές σε πιάτα ημέρας, ενώ η μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα και χορταστικά ορεκτικά βάζουν την τελική πινελιά σε ένα μοναδικό ταξίδι των αισθήσεων σε εξωτικά μέρη.
Τα γεύματα στο «Massaya» είναι πλούσια κι αρχοντικά και περιλαμβάνουν όλη τη γκάμα των γεύσεων και των προϊόντων της Συρίας. Η Μάριαμ μαγειρεύει κουβαλώντας τη μαγειρική κληρονομιά και του παππού της, του Χαλίλ, πρώην ιδιοκτήτη υπερσύγχρονου εστιατορίου 600 θέσεων στην πόλη Μπλουντάν, της Συρίας. Στα τραπέζια βγαίνουν γεύσεις τόσο παραδοσιακές, όσο και πιάτα της σύγχρονης Αραβικής κουζίνας, που δεν θα σε αφήσουν ασυγκίνητο, ούτε για λίγο.
Δοκίμασε οπωσδήποτε το «mtbal» – καπνιστή μελιτζάνα με ταχίνι, μαϊντανό και σκόρδο, το ζουμερό «souaf» – κομματάκια από ζυγούρι με βότανα κι αρωματικό ελαιόλαδο σε πίτα – και το «knafeh» – το αράβικο καταϊφι με τυριά και γίδινο βούτυρο.
Θα βρεις αυθεντικό «ταμπούλε» – μαϊντανό με πλιγούρι, όπως παρασκευάζεται στην Αραβία – και θα σε ξετρελάνει το «kebbe» – χειροποίητοι κεφτέδες άπαχου βοδινού με πλιγούρι. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τον παστουρμά τους, ενώ ιδιαίτερο πιάτο είναι και το κοτόπουλο «oyzi», που περιλαμβάνεται στα σπέσιαλ του μενού. Ένα από τα εξαιρετικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούν είναι το «za’atar» – με βότανα της αράβικης κουζίνας κι ο Γιάννης μπορεί να σου μιλήσει και γι’ αυτό.
Στα ορεκτικά θα βρεις και τα γνωστά «μπαμπαγκανούς» και «χούμους», τη «χαρίσα» – έξτρα πικάντικη σος, ιδανική για να συνοδέψεις το κρασί ή τη μπύρα σου – στα ζεστά ορεκτικά διαφορετικές επιλογές σε πιάτα με παστουρμά, χούμους με κρέας, «σόντα φλεφλε» – μεζέ από μοσχαρίσια συκωτάκια – και φυσικά τα πασίγνωστα φαλάφελ, σε μία από τις καλύτερες εκδοχές τους.
Στο επιδόρπιο, θα βρεις φρέσκα φρούτα και γλυκό ημέρας.
Vegan επιλογές
Αν πάλι ψάχνεις για ένα vegan μενού, θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος. Η ομάδα του «Massaya», θέλοντας να ικανοποιήσει και το κοινό που επιλέγει όλο και περισσότερο χορτοφαγικές επιλογές, έχει φροντίσει και γι’ αυτό. Η Μάριαμ ανέσυρε οικογενειακές αραβικές συνταγές, αλλά εμπνεύστηκε και δικές της συνθέσεις, με βάση υλικά που χρησιμοποιούνται κατά κόρο στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής.
Τι βρίσκεις στο vegan κατάλογο του «Massaya»; «Κούμπε vegan» – πουγκιά από πλιγούρι γεμιστά με μανιτάρια, σπανάκι, πράσο, κρεμμύδι και κουκουνάρι, συνοδεία βοτάνων και ανατολίτικων μπαχαρικών – αλλά και τα γνωστά σου «γιαλαντζί», με ρύζι, σταφίδες, βότανα και μυρωδικά, τυλιγμένα σε προσεκτικά διαλεγμένα αμπελόφυλλα που βράζουν για ώρες σε σιγανή φωτιά.
Στα κυρίως σπέσιαλ vegan πιάτα θα βρεις «μζάνταρα» – φακή με πλιγούρι, μαζί με μπαχαρικά της Ανατολής, γαρνιρισμένο με τραγανά τηγανητά κρεμμύδια και συνοδεία ατομικής αρμένικης σαλάτας, «φάτεχ» – φέτες μελιτζάνα με σάλτσα τομάτας, ανατολίτικα μπαχαρικά, ταχίνι, ρεβίθι, ρόδι και αραβική πίτα και μία εξαιρετική τηγανιά μανιταριών, εμπνευσμένη από τη Μάριαμ – ποικιλία μανιταριών, αγκινάρα, πράσο, κρεμμύδια και πιπεριές, συνοδεία χειροποίητου πουρέ πατάτας που ετοιμάζεται με γάλα σόγιας και πράσου. Θα βρεις επίσης κεφτεδάκια φακής – δεμένα με σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης, συνοδευμένα από χειροποίητο πουρέ πατάτας και πράσου, με γάλα σόγιας, vegan «oyzi» και γενικά πολλές παραλλαγές παραδοσιακών αραβικών πιάτων σε vegan εκδόσεις.
Και ο κατάλογος, κρύβει κι άλλες vegan επιλογές.
Μπορείς να συνοδέψεις το γεύμα σου με εξαιρετικό βιολογικό λευκό και κόκκινο κρασί. Η κάβα περιλαμβάνει κι ετικέτες ελληνικές και το δικό τους χύμα κρασί, επίσης από επιλεγμένα κτήματα κι έχει στηθεί έτσι, ώστε να αναδεικνύει τις γεύσεις στα πιάτα.
Όλα τα πιάτα στο «Massaga» είναι σε εξαιρετικές τιμές, που ταιριάζουν με τη μοναδικότητά τους.
Με άλλα λόγια, εάν είσαι λάτρης του καλού φαγητού, πρέπει να έρθεις οπωσδήποτε στο «Massaya». Θα σε υποδεχθεί ο Γιάννης, που θα σου μιλήσει για τα πιάτα ημέρας και τα παραδοσιακά εδέσματα της συριακής κουζίνας και θα σου τα μαγειρέψει εντέχνως, η Μάριαμ.
Tip: Περιηγήσου, εκτός άλλων, στο blog του «Massaya» (μέσω της ιστοσελίδας του), που φιλοξενεί πληροφορίες για τα προϊόντα, αλλά και συνταγές.
Διεύθυνση: Χειμάρρας 22
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 904202
Website
Facebook
Instagram
Blog
Ωράριο: Καθημερινά 14.00 – 23.30 εκτός Τρίτης (κλειστά),
Παρασκευή & Σάββατο 14.00 – 24.00 και Κυριακή 13.30 – 23.00
Διαβάστε επίσης: «Η Καντίνα της Αννούλας»: Καντίνα με όνομα, που έγινε κατάστημα με εσωτερικό… food truck
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε
Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα
Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως