ΜΑΤ στους παραγωγούς της Αριστοτέλους

ΜΑΤ στους παραγωγούς της Αριστοτέλους

Διαλύθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η αγορά χωρίς μεσάζοντες που γίνεται στην Αριστοτέλους στο Άγαλμα του Βενιζέλου, μετά από την απειλή επέμβασης από την αστυνομία.

Η αστυνομία είχε δεχθεί καταγγελία από εμπόρους ότι δεν υπάρχει άδεια για την κατάληψη του χώρου και έτσι μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιτροπής κατοίκων του κέντρου και του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και με την φανερή θέα δυνάμεων των ΜΑΤ, οι παραγωγοί μάζεψαν τα προϊόντα τους και γύρω στις 12 το μεσημέρι αποχώρησαν.

Σε αυτή τη διάρκεια είχαν εκτυλιχθεί σκηνές όπου οι πολίτες εξέφραζαν την συμπαράστασή τους στους παραγωγούς και στην επιτροπή κατοίκων του κέντρου που διοργάνωσε την πώληση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Σε συμπαράσταση των παραγωγών και των κατοίκων του κέντρου, βρέθηκαν δεκάδες πολίτες, ζητώντας τους να συνεχιστεί ο θεσμός που συμβάλει στον ανταγωνισμό και στη διάθεση προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Στην Αριστοτέλους για συμπαράσταση των κατοίκων της του κέντρου της πόλης και στους παραγωγούς, βρέθηκαν και τους συμπαραστάθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (φωτ.) και ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

Με αφορμή το επεισόδιο στην πλατεία Αριστοτέλους, το σωματείο παραγωγών επαγγελματιών μικροπωλητών λαϊκών αγορών «Η Ομόνοια» εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει :

«Για μία ακόμη φορά, προφανώς όχι την τελευταία, μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους, το σωματείο μας αναγκάζεται να παρέμβει αναφορικά με τις παράνομες λαϊκές αγορές. Και αυτό γιατί το τελευταίο χρονικό ξεφυτρώνουν ανάλογες δραστηριότητες που κάτω από τον μανδύα του «χωρίς μεσάζοντες», διαθέτουν προϊόντα στους καταναλωτές.

Το πρώτο που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι πως στην πλειοψηφία τους αυτές οι αγορές, όπως σήμερα, λειτουργούν την Κυριακή. Παραβιάζουν δηλαδή το αυτονόητο δικαίωμα της αργίας, αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού. Βέβαια λειτουργούν και τις καθημερινές, καθώς λόγω της έλλειψης δημοτικής αστυνομίας, κυριολεκτικά κάνουν ότι θέλουν.

Ταυτόχρονα όμως κοροϊδεύουν όλους εμάς επαγγελματίες και παραγωγούς, που προσπαθούμε καθημερινά, να συντηρήσουμε τις οικογένειες μας. Κοροϊδεύουν επίσης την Ελληνική πολιτεία που μόνο ζημιωμένη βγαίνει από αυτή την ιστορία. Και φυσικά κοροϊδεύουν τον απλό καταναλωτή, αφού του «πασάρουν» προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.

Όπως είναι γνωστό ο κάθε παραγωγός μπορεί με μία απλή αίτηση στο Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης να πάρει την ανάλογη άδεια και να τοποθετηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα στις λαϊκές αγορές. Μια διαδικασία απλή, μη χρονοβόρα, που θα κοστίσει ελάχιστα χρήματα σε σχέση με τα οφέλη που θα διαθέτουν.

Ωστόσο ορισμένοι παραγωγοί (;), επιμένουν να κινούνται εκτός λαϊκών αγορών διοργανώνοντας δικές τους και μάλιστα κάθε Κυριακή, έχοντας σε ορισμένες περιπτώσεις, αν όχι την παρότρυνση, τουλάχιστον την ανοχή των δημοτικών αρχών. Παράλληλα όμως, όπως διαπιστώσαμε, δεν κόβουν αποδείξεις ενώ άγνωστο είναι αν διαθέτουν τα αναγκαία παραστατικά.

Άραγε όλοι εμείς που καθημερινά δίνουμε την μάχη της επιβίωσης είμαστε τα κορόιδα της υπόθεσης; Άραγε όλοι εμείς που πληρώνουμε εφορία, εκδίδουμε αποδείξεις και γενικά είμαστε συνεπείς, μήπως κάνουμε λάθος; Άραγε η ισονομία, που θέλουμε και απαιτούμε όλοι μας, ξεχνιέται από κάποιους για μερικά ευρώ;

Εμείς από την πλευρά μας για μία ακόμη φορά θα καλέσουμε τους συγκεκριμένους, να σταματήσουν την δράση τους. Οι πόρτες των συνδικαλιστικών σωματείων και του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτές για όλους. Από την άλλη όμως θα πρέπει να ξέρουν πως τα δικά τους δικαιώματα δεν είναι ούτε περισσότερα, ούτε μεγαλύτερα σε σχέση με τα δικά μας».

Πηγή Αγγελιοφόρος

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως