Ο Μεσίνα Ντενάρο φέρεται να ήταν ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα και διέφευγε τη σύλληψη από το 1993

Ματέο Μεσίνα Ντενάρο: Συνελήφθη ο αρχινονός που διέφευγε 30 χρόνια

Ο Μεσίνα Ντενάρο φέρεται να ήταν ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα και διέφευγε τη σύλληψη από το 1993

Συνελήφθη ένας από τους δέκα πιο καταζητούμενους εγκληματίες στον κόσμο – του αρχηγού της σικελικής Κόζα Νόστρα και της ιταλική μαφίας γενικά, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο (Matteo Messina Denaro), ο οποίος καταζητείτο για 30 χρόνια.

Ο Ντενάρο συνελήθφη το πρωί στην κλινική Λα Μανταλένα του Παλέρμο, όπου πραγματοποιούσε εξετάσεις λόγω ογκολογικού προβλήματος.

Ο 60χρονος αρχιμαφιόζος βγήκε από κλινική φρουρούμενος από ισχυρές δυνάμεις – ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε – και μεταφέρθηκε ήδη σε μυστική τοποθεσία.

Το 1992 καταδικάσθηκε ερήμην σε ισόβια για τους φόνους των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο. Σε ισόβια καταδικάστηκε και την επόμενη χρονιά για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο και είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Από το 1993 ο Ντενάρο «εξαφανίστηκε» και μπήκε στις λίστες των πιο καταζητούμενων φυγάδων, χωρίς κανείς να μπορεί να τον εντοπίσει.

«Θα ακούσεις να μιλάνε για μένα, θα με παρουσιάσουν σαν τον διάβολο, αλλά είναι όλα ψέματα», είχε γράψει στην τότε αρραβωνιαστικιά του, πριν εξαφανιστεί.

Τελικά σήμερα, 16 Ιανουαρίου, οι Καραμπινιέροι συνέλαβαν τον Ντενάρο μέσα σε μια «υγειονομική δομή του Παλέρμο, στην οποία είχε μεταβεί για κλινικές θεραπείες», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Συνολικά υπολογίζεται ότι σκότωσε εξ επαφής τουλάχιστον 50 ανθρώπους. «Γέμισα μόνος μου ένα νεκροταφείο», καυχήθηκε κάποτε .


Διεθνή 16 Ιανουαρίου 2023