Μαθητές της Θεσσαλονίκης τιμούν ήρωες του Κυπριακού Αγώνα

«Χιλιάδες ψυχές από την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη» Γ. Σεφέρης

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την παράδοση δέκα χρόνων, τίμησαν και φέτος τους ήρωες του Κυπριακού Αγώνα 1955 – 1959 σε μια εκδήλωση έντονης συναισθηματικής φόρτισης και πολύ υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και του Υπουργείου Εσωτερικών τμήμα Μακεδονίας – Θράκης της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη στήριξη του Δήμου Καλαμαριάς και του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Διοργανωτές ήταν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας, η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Χορηγός της εκδήλωσης: η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου.

Με την πολύτιμη συμβολή εκπαιδευτικών, Διευθύνσεων Σχολικών Μονάδων και Συμβούλων Εκπαίδευσης, η μαθητιώσα νεολαία της Θεσσαλονίκης προσέγγισε βιωματικά τις αξίες που ενέπνευσαν τους ήρωες του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα 1955 – 59 για ελευθερία και διατύπωσε τα δικά της μηνύματα για ένα καλύτερο αύριο για ολάκερο τον ελληνισμό, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της εκδήλωσης, που είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νεολαίας σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας του Μείζονος Ελληνισμού.

Η οργανωτική επιτροπή σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των σχολείων αλλά και τους μαθητές τους, πέτυχε ένα λαμπρό και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Συμμετείχαν με τις παρουσιάσεις τους τα σχολεία:

19ο Μαράσλειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης σε σύμπραξη με το 1ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Θέρμης: «Το γλυκοχάραμα» – 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης: «Κύπρος Λεβεντογεννήτρα» – Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης: «Συνομιλώντας με ένα ήρωα» – Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Γυναίκες της ΕΟΚΑ» – 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας: «Η ωραιότερη μέρα» – Εκπαιδευτήρια «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»: «Οι νέοι της Κύπρου στον Αγώνα» – 3ο Γυμνάσιο Θέρμης: «Η Κύπρος ένα ταξίδι επί πτερύγων αγγέλων» – 2ο Γενικό Λύκειο Πυλαίας: «Αναστασία, το τραγούδι του χελιδονιού».

Οι 200 μαθητές και μαθήτριες (μουσικοί, χορωδοί, ηθοποιοί) με τους 20 υπευθύνους εκπαιδευτικούς κατέθεσαν την ψυχή τους για να τιμήσουν τους ήρωες της ΕΟΚΑ του 1955.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, ενώ χαιρέτησαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θωμάς Μπαχαράκης και αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, Ηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο φιλόλογος Αργυρού Σωτήριος.

Παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, πλήθος αντιπροσώπων του λαού της Θεσσαλονίκης στη Βουλή, στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανώτατοι αξιωματικοί, Διευθυντές σχολείων και πλήθος γονέων και φίλων.

Σε όλα τα σχολεία και τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές δόθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής.

 


Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως