Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση «Say Chess» του Europe Direct ΚΜ

♞Chess mates με τον βραβευμένο από την Ε.Ε. για τον Αθλητισμό Local Hero 2023 και προπονητή σκάκι Ηλία Μάστορα και την παγκόσμια 11χρονη Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια σκάκι Ευαγγελία Σίσκου είχαν την ευκαιρία να γίνουν όσοι συμμετείχαν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση “Say Chess”.

Τη δράση διοργάνωσαν το Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας με το Youthorama – Σκακιστικός Όμιλος Πανοράματος και το European Chess Union στο περίπτερο της Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα στην 87η ΔΕΘ.Μ

 

Όσοι συμμετείχαν αναμετρηθήκαν σε ένα αγωνιώδες tandem silmutant αλλά και σε αγώνες επίδειξης σκάκι, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα για τις αξίες της συμπερίληψης, το δίκαιου παιχνιδιού και του ομαδικού πνεύματος.

Σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

Ένα άτομο βοηθιέται από τη γνωριμία με το σκάκι να κατανοεί την πραγματικότητα γύρω του και να την αξιολογεί ταυτόχρονα, διακρίνοντας το σημαντικό από το ασήμαντο. Ενδυναμώνει μια σειρά ικανότητες όπως η κριτική σκέψη, η λογική ανάλυση, η μεθοδικότητα και προσοχή, αλλά και μια σειρά αξίες και συμπεριφορές όπως η σοβαρότητα, η αυτοκριτική στάση και η υπευθυνότητα.

Έτσι το σκάκι δε βοηθά μόνο στην ανάπτυξη της ευφυΐας των ατόμων, αλλά και στο να αξιοποιούν την ευφυΐα τους για δημιουργικούς στόχους. Και όλα αυτά συνδυάζοντας την ευχαρίστηση που προσφέρει ένα παιχνίδι. Περιττεύει, βέβαια, να πούμε πόσο κρίσιμες είναι οι παραπάνω αρετές και ικανότητες για ένα παιδί που αρχίζει να διαμορφώνει την προσωπικότητά του. Η ενδυνάμωσή τους αποτελεί ακριβώς δείγμα ενηλικίωσης και ξεπεράσματος εκείνων των γνωρισμάτων που θεωρούνται ένδειξη ανωριμότητας. Το σκάκι μας μαθαίνει να εκτιμάμε και να σταθμίζουμε τα μακροχρόνια αποτελέσματα των πράξεων μας. Εδώ παρεμβαίνει θετικά στην φυσιολογική τάση των παιδιών να επιδιώκουν το άμεσο αποτέλεσμα και την άμεση ικανοποίηση των προσδοκιών τους.

 

Σύνδεση με το Erasmus+

Το Πρόγραμμα σταθμός της Ε.Ε. ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ αθλητικών φορέων. Το Όραμα Νέων – Σκακιστικός Όμιλος Πανοράματος θα υλοποιήσει την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά το νέο εγκεκριμένο διεθνές σχέδιο «Check Mate» ενώ υλοποίησε την ανταλλαγή νέων με και χωρίς οπτική αναπηρία «Visually Impaired Participants» μέσω του Erasmus+ Νεολαία – Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.. Στοχεύει στη συμπερίληψη, εκεί όπου υπάρχουν μαζί παιδιά και νέοι με και χωρίς οπτική αναπηρία. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας ενώ τα εκπαιδευτικά πακέτα θα μοιραστούν δωρεάν με σκοπό την προσωπική ανάπτυξη, τη συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση.

#europeancommission #chess #ΔΕΘ #europeanyearforskills2023 #erasmus+


Θεσσαλονίκη 22 Σεπτεμβρίου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως