Με «τα μάτια της ψυχής»...

Με «τα μάτια της ψυχής»...

Σταχυολογήματα: Μαρία Ψωμά-Πετρίδου

«Μας αρέσει να μας μιλούν για την συνείδηση, για την αυτεπίγνωση, για το εσωτερικό κάτοπτρο που διαθέτουμε. Με «τα μάτια της ψυχής» παρακολουθούμε πάνω σε αυτό το μυθικό «έσοπτρο» τα ράκη του εαυτού μας και του κόσμου. Την τωρινή μας κατάσταση, την χθεσινή μέρα, όσο και σκηνές απολησμονημένες που ανοίγουν ξαφνικά μέσα μας και καταλαμβάνουν εξαπίνης την σκηνή της συνείδησης.

Όταν κάποιος συνομιλητής αφαιρείται και θαμπώνουν τα μάτια του, είμαστε βέβαιοι ότι παραδόθηκε στις σκέψεις του, παρότι φαίνεται εξωτερικά, διαθέτοντας  σωματική όψη όπως και τα πράγματα ένα γύρω, εσωτερικά απουσιάζει, μετακινήθηκε σε ένα βάθος που του ανήκει αποκλειστικά. Προς τα πού ακριβώς;

Αν όντως έχουμε να κάνουμε με αφαίρεση, μειωτέος είναι η εξωτερική πραγματικότητα και αφαιρετέος αυτός ο ίδιος. Ανά πάσα στιγμή αφαιρούμεθα από το παρόν για να συνδεθούμε με κάτι που παρήλθε, χωρίς να θέτουμε σε κίνηση κάποιον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Το παρελθόν μας αιφνιδιάζει, μας αρπάζει από τα μούτρα, όπως ενίοτε μας ανακουφίζει ή έρχεται αρωγός μας με μια φευγαλέα παράσταση».

Κωστής Παπαγιώργης / 1947 – 2014 / «Περί Μνήμης» / εκδόσεις Καστανιώτη

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως