Με τσάπες και τσουγκράνες οι πρώτοι νέοι αγρότες του δήμου Νεάπολης Συκεών

Με τσάπες και τσουγκράνες οι πρώτοι νέοι αγρότες του δήμου Νεάπολης Συκεών

Τσάπες, τσουγκράνες, φυτά ανά χείρας και φύγαμε! Σε θέση καλλιεργητή-παραγωγού θα βρίσκονται από σήμερα οι πρώτοι 32 δικαιούχοι στους οποίους θα παραχωρηθούν αντίστοιχα τμήματα των λαχανόκηπων.
 
Η διανομή θα γίνει την Τρίτη 28 Μαΐου, στις 7 μ.μ. στη Δ.Ε. Πεύκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και αντιδημάρχων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη διανομή των λαχανόκηπων στη Δ.Ε. Συκεών.

Οι δημοτικοί λαχανόκηποι εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου «Κοινωνικές Δομές κατά της φτώχειας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών», το οποίο ενισχύει το ήδη διευρυμένο δημοτικό δίκτυο δομών και προγραμμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση συνθηκών φτώχειας ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ιδιαίτερα σήμερα που οι δείκτες της ανεργίας βρίσκονται σε ύψη-ρεκόρ.

Συνολικά προβλέπεται να εξυπηρετηθούν 100 άνεργοι και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, στους οποίους θα διατεθεί έκταση 50 τ.μ. από το σύνολο των πέντε στρεμμάτων που βρίσκονται στα Πεύκα και τις Συκιές.

Να σημειωθεί ότι οι λαχανόκηποι, όπως και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Γραφείο Διαμεσολάβησης και η Δημοτική Τράπεζα Χρόνου, που έθεσε πρόσφατα σε τροχιά υλοποίησης ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, εντάσσονται στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και είναι διετούς καταρχήν διάρκειας.

Συντονιστές όλων των παραπάνω δράσεων είναι το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών και το Κέντρο Στήριξης της Γυναικείας Απασχόλησης «Εργάνη». Τρεις λαχανόκηποι προς καλλιέργεια Η δομή των δημοτικών λαχανόκηπων περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς και εύκολα προσβάσιμους χώρους, όπου οι καλλιέργειες θα γίνονται μόνο με βιολογικές μεθόδους.

Ο πρώτος από τους δημοτικούς λαχανόκηπους βρίσκεται στη Δ.Ε. Πεύκων, δίπλα στο δημοτικό κατάστημα, ενώ οι άλλοι δύο στη Δ.Ε. Συκεών, ο ένας επί της οδού Βίτσι (δίπλα στο δημοτικό κολυμβητήριο) και ο άλλος επί της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου (πριν την έξοδο στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης).

Στους δικαιούχους ωφελούμενους δημότες παραχωρείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, για διάστημα τουλάχιστον δυο ετών, η χρήση κηπαρίων των 50 τ.μ. για την καλλιέργεια λαχανικών με δική τους φροντίδα, με την καθημερινή καθοδήγηση και υποστήριξη γεωπόνου. Η καλλιέργεια πρέπει να γίνεται μόνο με βιολογικές μεθόδους, ενώ δεν επιτρέπεται η πώληση των αγαθών που παράγουν στο λαχανόκηπο τους σε τρίτους.

Ο δήμος αναλαμβάνει την παροχή νερού για δωρεάν άρδευση, την εγκατάσταση τουαλέτας με παροχή πόσιμου νερού, την παροχή σπόρων και καλλιεργητικών εργαλείων, την περίφραξη, φωταγώγηση και φύλαξη του χώρου, καθώς και τις γενικές καλλιεργητικές φροντίδες του εδάφους πριν την εγκατάσταση των δικαιούχων.

Μοναδική υποχρέωση των ωφελούμενων είναι η προσφορά του 10% της παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, ενώ ο χώρος θα είναι κοινόχρηστος και θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες για αναψυχή τις ώρες λειτουργίας του, κατά τις ώρες και τις ημέρες που η κεντρική είσοδος θα είναι ανοικτή για τους καλλιεργητές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ: -Κέντρο Εργάνη (Καραβαγγέλη 1, Συκιές, τηλ.: 2310 621166) -Συμβουλευτικοί Σταθμοί: (Συκιές: τηλ.: 2313 313151, Νεάπολη: τηλ.: 2310 671100 , Πεύκα, τηλ.: 2313 502226, Άγιος Παύλος, τηλ.: 2313300206.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως