Διακοπή ρεύματος στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Αυγούστου

Νέα οικονομική επιβάρυνση από 3% έως 15,6% σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τη χρήση του συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έρχεται μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πρότεινε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και αφορούν στο 2021.

Τα συγκεκριμένα τιμολόγια ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιζόμενων χρεώσεων των λογαριασμών και καθορίζονται από τη ΡΑΕ λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα που χρειάζεται ο Διαχειριστής για τη λειτουργία των γραμμών και σταθμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης αλλά και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανήρτησε στη Διαύγεια η ΡΑΕ οι χρεώσεις χρήσης του συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αυξάνονται:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης κατά 3,3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.
  • Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του ΚΟΤ και πολύτεκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, κατά 6,5%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,488 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια πέφτει στα 0,51 από 0,52 ευρώ ανά kVA.
  • Για τους πελάτες μέσης τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 1.384 ευρώ/MW (Μεγαβάτ) μεγίστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης τις ώρες αιχμής (11 π.μ. – 2 μ.μ.) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.
  • Για τους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία) η χρέωση μειώνεται κατά 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως έναντι 24.062 ευρώ.

Οι χρεώσεις είναι ρυθμιζόμενες και οι καταναλωτές δεν έχουν την ευχέρεια αναζήτησης εναλλακτικών τιμολογίων.

ΓΣΕΒΕΕ: Πλήγμα για τις μικρομεσαίες οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας

Σε σημαντική επιβάρυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και προβλέπει τις νέες χρεώσεις για όσους ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιζόμενων τιμολογίων, σύμφωνα με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.

«Για μια ακόμη φορά και μάλιστα σε μια περίοδο που η πανδημία έχει συρρικνώσει δραματικά τους τζίρους των επιχειρήσεων και έχει συσσωρεύσει μεγάλες υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα , η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια γεγονός που πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος για εκατοντάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Πιο συγκεκριμένα οι χρεώσεις αυξάνονται για τους πελάτες Μέσης Τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6% και για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις κατά 6,5%. Οι αυξήσεις αυτές που έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, που έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο τρίμηνο, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες κάνοντας αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οποίες παλεύουν να σταθούν ζωντανές.

Την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στον « αναπνευστήρα» οι αυξήσεις στην ενέργεια το λιγότερο ως άκαιρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθώς είναι αδύνατο να απορροφηθούν από το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων και θα περάσουν στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα τους. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας θεωρεί ότι η αγορά δεν αντέχει καμία νέα ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος και μάλιστα την ώρα που απλήρωτους, λογαριασμούς ενέργειας λόγω οικονομικής αδυναμίας, εμφανίζει , σύμφωνα με το τελευταίο Εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ , το 26,3% των ΜμΕ».

Οι αιτίες

Από τον Απρίλιο η τιμή του φυσικού αερίου ξεκίνησε ανοδική κούρσα, η οποία έφτασε σε ιστορικό υψηλό δεκαετίας, αποτέλεσμα της άρνησης της Gazprom να διαθέσει στους Ευρωπαίους πελάτες της αυξημένες ποσότητες, στάση που αποδίδεται από διεθνείς αναλυτές σε αντίδραση στην Oυάσιγκτον για την επιβολή κυρώσεων στη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 και τη συνακόλουθη στάση εργασιών για την ολοκλήρωσή του.

Ετσι, η τιμή του φυσικού αερίου από τα 17,77 ευρώ η μεγαβατώρα τον Μάρτιο στον ενεργειακό κόμβο TTF της Ολλανδίας έφτασε τα 20,96 ευρώ τον Απρίλιο και σκαρφάλωσε σταδιακά πάνω από τα 30 ευρώ τον Ιούνιο και την 1η Ιουλίου κοντά στα 36 ευρώ. Μια ανάλογη κούρσα ακολουθεί από τις αρχές του έτους και η τιμή των ρύπων (CO2) η οποία από τα 25,4 ευρώ ο τόνος πέρυσι (μέση τιμή) κινείται σταθερά πάνω από τα 50 ευρώ το τελευταίο διάστημα και στις 1/7 σημείωσε νέο ρεκόρ στα 58 ευρώ η μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο και CO2 ασκούν από τις αρχές του έτους πιέσεις στις χονδρεμπορικές τιμές σε όλη την Ευρώπη, οδηγώντας σε αυξήσεις πάνω από 60% στα χρηματιστήρια ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η Ελλάδα, όπως και συνολικότερα οι χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καταγράφει το τελευταίο διάστημα τις υψηλότερες τιμές, πάνω από 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στα υψηλά, άνω των 96 ευρώ, διαμορφώνονται και οι τιμές στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, ενώ κοντά στα 100 ευρώ διαμορφώνονται οι τιμές και στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Την Παρασκευή 2/7 η υψηλότερη τιμή παρατηρείται στην αγορά της Ιταλίας, στα 110,26 ευρώ η μεγαβατώρα, και η αμέσως επόμενη στην Ελλάδα στα 106,63 ευρώ. Η ζήτηση στην εγχώρια αγορά λόγω καύσωνα έφτασε την Πέμπτη 1/7 τα 9.760 μεγαβάτ, επίπεδα που είχε να δει η αγορά πριν από την κρίση του 2012.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε