{ Life }

Μέγαρο Στάιν - Θεσσαλονίκη

 

Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε; | Ιστορικά κτίρια Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Στάιν - Θεσσαλονίκη

Χώρος: Μέγαρο Στάιν - Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Καλαποθάκη 2, 54624
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Μέγαρο Στάιν - Θεσσαλονίκη


Μέγαρο Στάιν (Stain), οδός Καλαποθάκη 2, Βενιζέλου | Θεσσαλονίκη

Το Μέγαρο Στάιν (Stain) είναι ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης. Κτίστηκε το 1906 από τον Levi Eli Ernst για την αυστριακή εταιρία καταστημάτων «Stain». Βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας στη συμβολή της οδού Βενιζέλου με τον πεζόδρομο της Καλαποθάκη και είναι ένα από το λίγα κτίρια που δεν καταστράφηκε από τη Μεγάλη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το μονο κτίριο που διασώθηκε στη Πλατεία Ελευθερίας από όλα τα κτίρια - κοσμήματα της πλατείας που έγιναν στάχτη (Ξενοδοχεία Όλυμπος και Αγγλίας, καφέ Κρυστάλ, πιο πάνω το ζαχαροπλαστείο Φλόκα που ξεκίνησε εκεί, δύο ξύλινα περίπτερα στην αποβάθρα κ.α.)

Αυτό που εντυπωσιάζει και τραβάει τη προσοχή στο κτίριο είναι μια μεγάλη σφαίρα (μεταλλική, με πράσινο διάφανο γυαλί) που βρίσκεται στην οροφή από το Μέγαρο Στάιν. Δυστυχώς στο κτίριο προστέθηκε αργότερα νέος όροφος με αποτέλεσμα να χαθεί η αρχική αρμονική σχέση του κομψού τρούλου με το υπόλοιπο σώμα του κτίσματος.

Η ιστορία από το Μέγαρο Στάιν

Η οικονομική άνθηση που έφερε η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επέτρεψαν την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και προσέλκυσαν ξένους εμπορικούς οίκους. Ένας από αυτούς ήταν και ο αυστριακός εμπορικός οίκος Στάιν που επέλεξε το σημείο αυτό κοντά στο λιμάνι και την πλατεία Ελευθερίας για την οικοδόμηση του κτιρίου αυτού, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Levi Eli Ernst.

Το Μέγαρο Στάιν κτίστηκε για να στεγάσει το πολυκατάστημα - υποκατάστημα της επιχείρησης «Stein's Oriental Stores Ltd» στην Θεσσαλονίκη ιδιοκτησίας μιας Εβραϊκής - Αυστριακής εμπορικής οικογένειας.. Ο Solomon Stein (Μολδαβία 1844 - 1898 Βιέννη) έμπορος, ήταν αυτός που το 1865 ίδρυσε μια εταιρεία εμπορίας και παραγωγής στη Βιέννη και μάλλον το ίδιο διάστημα ένα πρώτο κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων στο Κάιρο. Την επιχείρηση φαίνεται να απογείωσε περί το 1900 ο γιος του Isidor Stein (Doro, 1869-1940). Κατά το πιθανότερο αυτός, βλέποντας την ανάγκη για επέκταση στις ακμάζουσες, κοσμοπολίτικες, φιλοευρωπαϊκές πόλεις της ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ άλλων δημιούργησε την θυγατρική - αλυσίδα πολυκαταστημάτων "Stein's Oriental Stores Limited" και έκτισε το κτίριο το 1906 που θα στέγαζε το κατάστημα Θεσσαλονίκης.

Τα προϊόντα εστίαζαν σε δυσεύρετες στις περιοχές αυτές κορυφαίες ευρωπαϊκές μάρκες ένδυσης και υπόδυσης γυναίκας, άνδρα παιδιού, ενώ μάλλον παρείχαν και άλλα είδη (σπιτιού, υφάσματα), καθώς ήταν πολυκαταστήματα στη φιλοσοφία των ευρωπαϊκών, που ειδικά για τον τότε Ελλαδικό χώρο ήταν κάτι πρωτοποριακό. Εκτός των προαναφερθέντων υπήρχε τουλάχιστο ένα κατάστημα ακόμη στο Πέρα στην Κωνσταντινούπολη. Το όλο εγχείρημα, παρά το μέγεθος της επενδύσεων, τη μεγάλη αρχική επιτυχία και μάλλον λόγω σειράς ταυτόχρονων κακών συγκυριών της εποχής στην ευρύτερη περιοχή, είχε αναπάντεχα σύντομο βίο. Με βασικό αίτιο μάλλον τον Α παγκ. πόλεμο η θυγατρική εταιρεία βρίσκεται υπό εκκαθάριση το 1917 (ή από τέλη ?16). Ταυτόχρονα η μητρική εταιρία περνάει σε δύο αδερφούς του Isidor (Maximilian και Siegfried), προφανώς για να κρατηθεί στην οικογένεια, αλλά μάλλον δεν ανέκαμψε ποτέ μια και το 1932 κλείνει και εκκαθαρίζεται οριστικά
 
Στη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης μεταξύ πολλών άλλων καταστράφηκε και το κτίριο που στέγαζε το ταχυδρομείο. Έτσι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες το 1917 στεγάστηκαν στο μέγαρο Στάιν έως το 1930, που μεταφέρθηκαν στο κτιριο της οδού Τσιμισκή 22.

Σήμερα, στο Μέγαρο Στάιν στεγάζονται γραφεία και άλλες επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες απο το neoclassicalgreece.blogspot.com/ Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον / Κολώνας Β., (2012), Θεσσαλονίκη 1912-2012

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ