Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου

* Γράφει ο Βαλκάνης Αν. Γεώργιος

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου (ή αλλιώς ΦΣΚ). Συγκεκριμένα μειώνεται ο συντελεστής από 1% που ίσχυε στο 0,5%. 

Με την πρώτη ματιά δεν βλέπει κάποιος μια σημαντική διαφορά. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε  ότι π.χ μια  επιχείρηση που επιθυμεί να αυξήσει το εταιρικό της κεφάλαιο κατά €50.000 θα πληρώσει στη Δ.Ο.Υ. € 250 και όχι 500, βλέπουμε αμέσως τη διαφορά. Πόσο μάλλον σε επιχειρήσεις που αυξάνουν εταιρικό κεφάλαιο κατά εκατομμύρια ευρώ.

Ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου καταβάλλεται μόνο για εταιρείες που αυξάνουν το εταιρικό τους κεφάλαιο και η όλη διαδικασία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της τροποποίησης του καταστατικού της εταιρείας. Ο ΦΣΚ με διάταξη του Ν. 4254/2014 καταργήθηκε κατά την ίδρυση των εταιριών.

Η εν λόγω μείωση συντελεστή φόρου αφορά πράξεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννάται από την 01.10.2021.

(Άρθρο πεντηκοστό έβδομο: Μείωση του συντελεστή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου – Τροποποίηση του άρθρου 21 του ν. 1676/1986)

Συντάκτης: Βαλκάνης Αν. Γεώργιος

*Προϊστάμενος Τμήματος Ίδρυσης Εταιρειών ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε.

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως