''Μένουμε Θεσσαλονίκη'':  Οι θέσεις τους για το Κέντρο της πόλης

''Μένουμε Θεσσαλονίκη'': Οι θέσεις τους για το Κέντρο της πόλης

Μια πολυλειτουργική πόλη που αποκαθιστά την πολυμορφία των δραστηριοτήτων στο κέντρο της (ήπια παραγωγική και ήπια χονδρική, υπηρεσίες, λιανική, κατοικία, πολιτισμός, αναψυχή κ.ά.) αποφεύγοντας έτσι να καταστεί μια πόλη-μπιμπελό, αφιλόξενη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, και φιλική μόνο για τυχοδιωκτικές επενδύσεις βραχυπρόθεσμων κερδών από τους μεγαλοκαρχαρίες της κερδοσκοπίας. 
1. Να μην γίνει το κέντρο «διαρκές εργοτάξιο». Κανένα νέο έργο, καμία ανάπλαση, καμία πεζοδρόμηση μέχρι την ολοκλήρωση του μετρό.
2. Επαναφορά της εποχιακότητας των τραπεζοκαθισμάτων και αυστηρή οριοθέτησή τους με παρτέρια λουλουδιών τα οποία συντηρούνται με ευθύνη των ιδιοκτητών. Απαγόρευση των μόνιμων κατασκευών στα πεζοδρόμια (εξέδρες, ηχοπετάσματα). 
3. Εντατικές φυτεύσεις σε όλο το κέντρο, για την αναβάθμιση του κλίματος, του περιβάλλοντος και της αισθητικής του. Ειδικός σχεδιασμός για την ΔΕΘ & το ΑΠΘ και την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ώστε να αποτελέσει «πράσινο διάδρομο» που συνδέει το βουνό με τη θάλασσα. 
4. Ανασχεδιασμός του ωραρίου φορτοεκφορτώσεων σε διάλογο με τους επαγγελματίες (καταστηματάρχες, φορτηγατζήδες)
5. Άρση των γκέτο εγκληματικότητας και επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου (Ροτόντα, Πανεπιστήμια, πλ. Αριστοτέλους). 
6. Αποκατάσταση του δυτικού τμήματος του κέντρου (περιοχή Βαρδάρη, Ν.Σ. Σταθμού κλπ) σε φωτισμό, πεζοδρόμια, πράσινο και κάδους καθαριότητας. 
7. Επαναφορά των ήπιων παραγωγικών δραστηριοτήτων σε περιοχές που έχουν ερημώσει. Ειδικά κίνητρα από τον Δήμο, για την ενοικίαση και την ανάπλαση των εγκαταστάσεών τους.
8. Ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων. Ανασκαφή και ανάδειξη του «Ναού της Αφροδίτης» της πλατείας Αντιγονιδών. Αποκατάσταση του περιβόλου στον ναό της Αγίας Σοφίας (μνημείο UNESCO) που σήμερα έχει μεταβληθεί σε υπαίθριο μπαρ. 
9. Ίδρυση μιας νέας κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης που λειτουργεί ως κέντρο πνεύματος & πολιτισμού της πόλης (στον χαρακτήρα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος της Αθήνας). Εμπλουτισμός των συλλογών της, δημιουργία πινακοθήκης αφιερωμένης στους ζωγράφους της πόλης, δημιουργία οπτικοακουστικού κέντρου πληροφόρησης για την ιστορία και τα μνημεία της πόλης. 
10. Ίδρυση Μουσείου Γενοκτονιών της Ανατολής, αφιερωμένο στον ξεριζωμό του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας, καθώς και στους Αρμενίους και τους Ασσυρίους. 
11. Απαγόρευση χρήσης τραπεζοκαθισμάτων στην Νέα Παραλία. Άμεση αποκατάσταση όλων των βλαβών της. Αναβάθμιση της χλωρίδας της. Δημιουργία ειδικού φορέα διαχείρισης για την συντήρησή της. Χρήση ήπιων μορφών παραγωγής ΑΠΕ (κάθετες ανεμογεννήτριες, μικροί ηλιοσυλλέκτες) στον φωτισμό και στα πάρκα της (ομοίως, και στο υπόλοιπο κέντρο) 
12. Αισθητική αποκατάσταση των όψεων των κτηρίων, με την εφαρμογή κοινού χρωματολογίου. Επιδότηση των «πράσινων όψεων». Πρόβλεψη ειδικών χώρων για graffiti, που παραδίδονται στους καλλιτέχνες του δρόμου με κριτήριο την ποιότητα του αποτελέσματος. Καταπολέμηση του «πολιτισμού» της μουτζούρας και της καταστροφής. 
13. Επανασχεδιασμός δρομολογίων ΟΑΣΘ: Να δημιουργηθούν δυο σταθμοί μετεπιβίβασης (ΔΕΘ – Ν.Σ. Σταθμός) ώστε να μην περνούν τα περισσότερα δρομολόγια από το κέντρο. Χάραξη 3 νέων γραμμών (Αγίου Δημητρίου, Τσιμισκή, Εγνατία) για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων σε αυτό. 
14. Να αντιμετωπίσουμε τον οικονομικό τυχοδιωκτισμό της τουριστικής αρπαχτής. Μέτρα για τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, της κερδοσκοπικής αγοράς ακινήτων, για το μονοπώλιο που επιχειρείται στις χρήσεις του ιστορικού κέντρου, στην κατασκευή πανύψηλων ξενοδοχείων με την ανάπλαση της ΔΕΘ.
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε