«Μερκούρεια 2021»: Το πρόγραμμα παραστάσεων στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

Τα «Μερκούρεια» η μεγάλη γιορτή του θεάτρου και του πολιτισμού του Δήμου Νεάπολης-Συκεών,  επιστρέφουν φέτος, ύστερα από ένα χρόνο απουσίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την Τετάρτη 18 έως την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» θα απολαύσουμε εννέα παραστάσεις.

Την αυλαία των φετινών παραστάσεων ανοίγουν την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 οι «Ανθισμένες Μανόλιες» από την Κεντρική Σκηνή του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Τα «Μερκούρεια 2021» θα ολοκληρωθούν  με την παράσταση «Μία Χώρα Δύο Αιώνες Μετά» την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021.

«Μερκούρεια 2021» στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»
Καρόλου Κουν 13, Συκιές
τηλ. 2310 631 305

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 – 21:00 
«Ανθισμένες Μανόλιες» του Ρόμπερτ Χάρλιγκ
Δωρεάν είσοδος

Παρασκευή 20 Αυγούστου – 21:00 
«Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο΄ Νηλ από το ΚΘΒΕ

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 – 21:00
Τραγίλογοι – Αποσπάσματα Αρχαίων Τραγωδιών

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 – 21:00
«Ειδικές Περιστάσεις» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

ΤΟ ΕΡΓΟ: Το «Ειδικές Περιστάσεις» πραγματεύεται τις συναντήσεις ενός διαζευγμένου ζευγαριού, στις οποίες προκύπτει το ζήτημα για το αν υπάρχει φιλία μετά το διαζύγιο.

Η Έιμι και ο Μάικλ Ράσκιν ήταν παντρεμένοι για 15 χρόνια και έχουν τρία παιδιά. Το έργο ξεκινά με ένα πάρτι εορτασμού της 15ης επετείου γάμου τους μαζί με το διαζύγιό τους. Μετά, ο καθένας παίρνει το δρόμο του ενώ σε «ειδικές περιστάσεις» -γάμους, βαφτίσια, κηδείες, τελετές αποφοίτησης, γιορτές- οι δυο τους συναντιούνται ξανά και ξανά και συζητούν πράγματα που αφορούν τη σχέση τους, την εικόνα που έχουν ο ένας για τον άλλον, προσωπικές συνειδητοποιήσεις και  αποκαλύψεις. Οι συναντήσεις απλώνονται σε βάθος χρόνου. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και μέσα από αυτές οι δυο τους προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους, αφού αυτά που τους ενώνουν παραμένουν σταθερά παρόλα αυτά που τους χωρίζουν. Είναι δύο άνθρωποι που έμαθαν και συνήθισαν να έχουν ο ένας τον άλλον και τώρα θα πρέπει να δουν τη ζωή διαφορετικά.

Με έναν έρωτα που πάλιωσε στις βαλίτσες τους, λοιπόν, και με την ψεύτικη υπόσχεση που δίνουμε όλοι «θα παραμείνουμε φίλοι», χωρίζουν τους δρόμους τους και προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Μπορούν, όμως, δύο άνθρωποι που ερωτεύτηκαν, αγαπήθηκαν, παντρεύτηκαν και μοιράστηκαν μαζί μια ζωή να παραμείνουν φίλοι μετά το διαζύγιό τους;

Δέκα χρόνια μετά θα επανεξετάσουν το ερώτημα και ίσως συμφωνήσουν ότι «εκτιμάς κάτι μόνο όταν το χάνεις».

Μετάφραση: Δανάη Σταματοπούλου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος
Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Μουσική: Γιώργος Μυλωνάς
Φωτισμοί: Αργύρης Θέος

ΠΑΙΖΟΥΝ: Μαριάννα Τουμασάτου, Θύμιος Κούκιος

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 – 21:00
Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζουν την συμπαραγωγή τους «Υλικό Καποδίστριας» 

Επί τη ευκαιρία του Εορτασμού των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821

ΤΟ ΕΡΓΟ:  Μια μουσική παράσταση έκπληξη, που θα συνδυάσει τον ιστορικό στοχασμό με την προοπτική και το κοίταγμα στο μέλλον. Πώς ξεκίνησε το νέο Ελληνικό Κράτος; Πώς φθάσαμε μέχρι εδώ; Τί ονειρευόμαστε για το μέλλον;

Μέσα σε έναν, ιδιαίτερης ματιάς, εικαστικό χώρο, πέντε ηθοποιοί και ένας σκηνοθέτης, έχοντας στα χέρια τους ένα μεγάλου όγκου ιστορικό υλικό δημιουργούν, μια παράσταση για έναν μεγάλο έρωτα, μια μεγάλη θυσία και μια μεγάλη προδοσία.

Βιέννη, Αγία Πετρούπολη, Οδησσός, Ναύπλιο, κάποιες από τις πόλεις που μας ταξιδεύει η παράσταση. Καποδίστριας, Ρωξάντρα Στούρτζα, Τσάρος Αλέξανδρος, Μέτερνιχ, Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, μερικά από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στον αφηγηματικό ιστό της.

Η παράσταση αρχίζει με τον αποχαιρετισμό της Ρωξάντρας Στούρτζα προς τον Ιωάννη Καποδίστρια όταν αυτός φεύγει για να αναλάβει τη θέση τού πρώτου κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους. Ακολουθούν πολλά επεισόδια από τα τελευταία χρόνια της ζωής του, το ορφανοτροφείο της Αίγινας, η επανάσταση της Ύδρας και των Μανιατών εναντίον του, η κατάληψη του στόλου από τον Μιαούλη, η ανατίναξη του στόλου, η σχέση με τον Κολοκοτρώνη, κ.ά. Με την τεχνική του φλας-μπακ βλέπουμε επεισόδια από το πρώτο ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη και τη συνάντησή του με τον Τσάρο, τη δημιουργία του συντάγματος της Ελβετίας, το συνέδριο της Βιέννης, μια σημαδιακή συνάντηση με την Ρωξάντρα, τη σχέση του με τον Γκαίτε και το έργο τελειώνει με τη δολοφονία του από τους Μαυρομιχαλαίους και τον σπαραχτικό τελικό αποχαιρετισμό της Ρωξάντρας.  Σημαντικό ρόλο στην παράσταση παίζουν οι «παραβάσεις» όπου ηθοποιοί και σκηνοθέτης εμπλέκουν τους θεατές σε έναν προβληματισμό σχετικό με την πορεία και το όνειρο του Ιωάννη Καποδίστρια.

 Επιλογή Κειμένων, Θεατρική προσαρμογή: Γιάννης Μαργαρίτης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Οικονομάκης
Σκηνικό-Κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Βίντεο: Γιάννης Ντουσιόπουλος

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 – 21:00
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη

ΤΟ ΕΡΓΟ: Στις ΒΑΚΧΕΣ, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου «ενδύεται» το αρχέγονο και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.

Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει πως, ενώ τον γεννούσε πρόωρα  η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι ΒΑΚΧΕΣ γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

Η υπόθεση: Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και  να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με τη βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η  ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών . Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται  να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Ύβρις-Τιμωρία-Κάθαρση: Ο Ευριπίδης συνθέτει τις ΒΑΚΧΕΣ, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης: μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις, κ.ά. Μέσα από  μια ποικιλία ρυθμών, ήχων, συγκρούσεων και γεγονότων εντός και εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους. Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός του Δραματουργού απαντά στην Ύβρη με Τιμωρία, αποδίδει Δικαιοσύνη και οδηγεί στην Κάθαρση

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Λουκία Μινέτου
Μουσική σύνθεση-διδασκαλία: ΘΡΑΞ-PUNKS
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κινησιολογία: Ανδρονίκη Μαραθάκη
Δραματουργία: Μάνος Λαμπράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα

ΠΑΙΖΟΥΝ: Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Ασπιώτης Κωνσταντίνος (Αγγελιοφόρος)

ΧΟΡΟΣ (αλφαβητικά): Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κάκκινου, Σοφία Κουλέρα, Ελένη Μολέσκη,  Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου, Ιωάννα Τζίκα

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 – 21:00

Έγινε αλλαγή της προγραμματισμένης παράστασης «Δείπνο με φίλους» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών εξαιτίας σοβαρών τεχνικών προβλημάτων

«Αμαλία» – Μια Βαυαρή βασίλισσα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος

Υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

ΤΟ ΕΡΓΟ:
Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα σαν ελεύθερο κράτος και η Αμαλία έρχεται στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου του 1837 ως η πρώτη βασίλισσα της χώρας, στο πλευρό του βασιλιά Όθωνα. «Ερωτεύεται», όπως ομολογεί η ίδια στις επιστολές της προς τον πατέρα της, τη νέα της πατρίδα, εργάζεται με πάθος για να υλοποιήσει όσα οραματίζεται ασκώντας άμεση επίδραση στην κοινωνία, τη μόδα αλλά και την πολιτική της εποχής.

Μέσα από τα μάτια και τα λόγια της, τα ιστορικά στοιχεία φωτίζονται με διαφορετικό τρόπο προσφέροντάς μας ένα νέο σημείο θέασης της ιστορίας της Ελλάδας, έκκεντρο και συνάμα γοητευτικό. Ένα ταξίδι ιδιαίτερα γοητευτικό στους σκονισμένους δρόμους του Ναυπλίου και της Αθήνας του 1830, με τους γενναίους οπλαρχηγούς, τον κουρασμένο από τον πόλεμο μα περήφανο λαό, τους Φαναριώτες, τις Μεγάλες Δυνάμεις να πιέζουν για την απόκτηση της εξουσίας, τους Έλληνες που θέλουν ανεξαρτησία και Σύνταγμα, την ελπίδα προσάρτησης των αλύτρωτων περιοχών, ανάμεσα στα αρχαία μάρμαρα, τα χαμηλά φτωχικά σπιτάκια, τα επιβλητικά νεοκλασικά, τους Βαυαρούς με τους παχυλούς μισθούς, τους ήρωες που ζουν ρακένδυτοι κι εξαθλιωμένοι, τα δάνεια, τις δόσεις, τους εκβιασμούς, τα πολιτικά παιχνίδια.

Τη Βασίλισσα Αμαλία ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Καλλιόπη Ευαγγελίδου και Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Σκηνοθεσία, καλλιτεχνική σύλληψη: Ένκε Φεζολλάρι
Ιστορική έρευνα: Δρ. Άντα Διάλλα
Κείμενο παράστασης: Μαρία Κυριάκη
Δραματουργική επεξεργασία: Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Ένκε Φεζολλάρι, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σύμβουλος δραματουργίας: Ναταλί Μηνιώτη
Επιμέλεια σκηνικού χώρου-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 – 21:00
«Τα Αγάλματα Περιμένουν» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας

Το έργο είναι εμπνευσμένο από την μεγάλη επιχείρηση Απόκρυψης των αρχαιοτήτων όλων των Μουσείων της χώρας το 1940, για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς, τις μάχες και τις λεηλασίες των Ναζί. Πρόκειται για ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός, για μια εποποιία των αρχαιολόγων και των αρχαιοφυλάκων όλων των Μουσείων της χώρας που συστηματικά και αποτελεσματικά έκρυψαν σε ειδικά διαμορφωμένα υπόγεια όλους τους αρχαιολογικούς θησαυρούς των Μουσείων.

Με αναφορά σ’ αυτό το ιστορικό γεγονός, μέσα από μια σειρά κωμικοτραγικών σκηνών της σύγχρονης ζωής, τίθεται το ερώτημα: «Τι πολύτιμο διασώζω σε συνθήκες απειλής και κινδύ- νου. Εμείς σήμερα θα σώζαμε τα αγάλματα και την αρχαία κληρονομιά;». Αυτούς τους καιρούς, που όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε τρομερή αναστάτωση, πολιτική, κοινωνική, και κλιματική είναι κρίσιμο να αναρωτηθούμε πάλι, τι αξίζει να διασώσουμε για τις επόμενες γενιές.

Αφετηρία της παράστασης είναι η στιγμή ενός υπέρτατου κινδύνου. Υπάρχει μια μεγάλη «απειλή». Μια ιδιότυπη επιχείρηση απόκρυψης πολύτιμων αρχαιοτήτων αλλά και προσωπικών αντικειμένων βρίσκεται σε εξέλιξη. Για κάποιους είναι ευκαιρία πλουτισμού, για άλλους μια σωστική επιχείρηση, πολλοί δεν καταλαβαίνουν το νόημά της, ενώ άλλοι θάβο- νται οικειοθελώς μαζί με τ΄ αγάλματα. Εν τω μεταξύ ένα πρό- σωπο ανακαλεί τη μεγάλη επιχείρηση απόκρυψης του 1940.

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Κυριακή Σπανού
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή
Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου
Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Κίνηση: Αναστασία Μπρουζιώτη
Πρωτότυπη μουσική: Δεσποινίς Τρίχρωμη
Σχεδιαστής φωτισμών: Γιώργος Τέλλος

Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Παναγιώτης Τσεβρένης
Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Κατασκευή σκηνικού: Φρέντυ Γκίζας, Αχιλλέας Τζάνακας, ΧρήστοςΚαράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος
Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέττα Καΐση
Ηχογράφηση – μίξη: Γιώτης Παρασκευαΐδης – Studio Aux
Φωτογραφίες παράστασης: Γιάννης Χατζηαντωνίου Αφίσα: Μουτζούρα
Βίντεο/trailer: Life of film Productions

Παίζουν:
Χριστίνα Βράκα
Θανάσης Ζέρβας
Χρήστος Κορδελάς
Μαρσέλα Λένα
Αναστασία Μπρουζιώτη
Αθηνά Σακαλή
Ηρακλής Τζαφέτας
Παναγιώτης Τόλιας

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021 – 21:00
«Μία Χώρα Δύο Αιώνες Μετά»

Όταν η εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από την επανά- σταση ακυρώνεται, κάποιοι θεατές ανεβαίνουν στη σκηνή να διαμαρτυρηθούν και δεν λένε να φύγουν. Τσακώνονται, τα βρίσκουν, τραγουδούν, παίζουν παιχνίδια, εξομολογούνται, χορεύουν… Στο τέλος, αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί μια γιορτή, γιατί, ό,τι κι αν πιστεύουμε, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, κάποια γεγονότα έχει σημασία να τα μοιραζόμαστε. Με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων θα πειραματιστούμε σε μια ανοιχτή σκηνική σύνθεση, που κινησιολογικά, μουσικά και υποκριτικά θα αναδεικνύει το από τότε μέχρι σήμερα, τη σύζευξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο, τη µμετάλλαξηΆ του παλιού σε επίκαιρο.
Η γιορτή των 200 χρόνων της ίδρυσης του ελληνικού κράτους παρουσιάζει ιδιαιτερότητες κι αντιφάσεις, περιέχει αλήθειες αλλά και αστικούς μύθους ή ζωτικά ψεύδη, απαραίτητα για την ισχυροποίηση των δεσμών ενός έθνους. Όταν αυτά μεταξύ τους ισορροπήσουν μέσω μιας ώριμης αυτοκριτικής, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια «ενήλικη» χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, η επέτειος είναι εδώ και αποζητά την προσοχή μας. Για αυτό η παράσταση θα είναι μια αληθινή γιορτή, όπου όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, θα μοιραστούν αυτές τις στιγμές.

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Λεμπέσης
Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Γεβετζή
Σχεδιασμός Φωτισμού: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Στάμου
Φωτογραφίες: x square design lab
Προβολή και επικοινωνία: Art ensemble (Μαρίκα Αρβανιτοπούλου – Μαρία Λάμπρου)
Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Σιταρένιου
Παίζουν:
Ιωσήφ Ιωσηφίδης
Θανάσης Κουρλαμπάς
Άρης Μπαταγιάννης
Αμαλία Νίνου
Ράνια Σχίζα
Μαρία Χάνου

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε