Μέσω κινητού τηλεφώνου, λάπτοπ ή τάμπλετ οι ψηφοφορίες στη Βουλή λόγω κορωνοϊού

Μέσω κινητού τηλεφώνου, λάπτοπ ή τάμπλετ οι ψηφοφορίες στη Βουλή λόγω κορωνοϊού

Μέσω κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή για την αποφυγή συγχρωτισμού στην αίθουσα της Ολομέλειας θα γίνονται στο εξής οι ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, λόγω κορωνοϊού.

Την απόφαση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, με πλατφόρμα απομακρυσμένης πρόσβασης, έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της γραμματέως της ΚΟ Όλγας Γεροβασίλη, καθώς -όπως επισημάνθηκε- η μέθοδος της προσέλευσης ανά ομάδες των 60 βουλευτών δεν απέδωσε.
Όπως μάλιστα, έγινε γνωστό, πρόσφατα διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία προσήλθαν την ίδια στιγμή 140 βουλευτές, γεγονός που προβλημάτισε τη Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε πως το νέο σύστημα εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες, στα πρότυπα του «μοντέλου» που εφαρμόζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κάποιες ωστόσο, αλλαγές ώστε να είναι πιο εύχρηστο.

Η παραμετροποίησης αυτής της τεχνολογικής μεθόδου θα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο διαθέτει ο βουλευτής, τάμπλετ, λάπτοπ, ή κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη, η απομακρυσμένη ψήφος μέσω κινητού ή υπολογιστή θα γίνεται μέσα από μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα συνεδριάσεων μέσω ξεχωριστών συνδέσμων και κωδικών χρήστη, οι οποίοι θα διασφαλίζουν στο ακέραιο την πλήρη ταυτοποίηση του προσώπου που ψηφίζει.

Η εφαρμογή θα δίνει την δυνατότητα να φαίνεται στη σχετική οθόνη που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας ποιος ψηφίζει.

 

Παράλληλα, έγινε γνωστό η Βουλή προμηθεύτηκε 8.500 μάσκες υφασμάτινες, χρώματος μπλε με το λογότυπό της που θα μοιραστούν σε βουλευτές και υπαλλήλους και κόστισαν 15.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Βουλευτών.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως