Μετά τον σάλο αποσύρεται η αμαρτωλή διάταξη για τις υπουργικές και βουλευτικές offshore

Μετά τον σάλο αποσύρεται η αμαρτωλή διάταξη για τις υπουργικές και βουλευτικές offshore

Η κυβέρνηση αποσύρει την επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς και βουλευτές να κατέχουν ή να μετέχουν σε offshore εταιρείες, μετά τον σάλο που εκείνη προκάλεσε.
 
Αύριο κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα ορίζειασυμβίβαστομεταξύ της υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας και της συμμετοχής σε υπεράκτιες εταιρείες.
 
Όπως ανάφερε σε δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, «η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό. Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.
Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες  εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας. Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή».
 
«Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης. Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
 
Απαντώντας στις αντιδράσεις που η επίμαχη διάταξη προκάλεσε, ακόμα κι εκ των έσω, η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες  και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες – κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο  πολιτικό προσωπικό. Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι. Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς».
 
«Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή  μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων,  στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο  εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες  ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική», ανακοίνωσε.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο και προσκάλεσε «τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».  «Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου  με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε  να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά. Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», κετέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
 
Μετά τον σάλο που προκάλεσε
 
Η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά όχι μόνο, καθώς η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη και με πυρά εκ των έσω.
 
Την αρχή έκανε πρωί – πρωί η Αυγή, η οποία έβγαλε «οφσάιντ» την κυβέρνηση για τις offshore. Με κεντρικό τίτλο «Οφσάιντ με τις off shore» κυκλοφόρησε σήμερα η κυβερνητική εφημερίδα, επικρίνοντας ευθέως την κυβέρνηση για την ρύθμιση και ζητώντας την άμεση άρση της.
 
Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της η Αυγή, η διάταξη«παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της κοινωνίας», είναι «πρόκληση» και «η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να επιμείνει σε μια διάταξη που αφενός σκανδαλίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί».
 
«Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ, το θέμα της πολιτικής ηθικής και το θέμα της νομιμότητας. Εγώ σας λέω ευθέως ότι είναι πολιτικά ανήθικο οποιοσδήποτε πολιτικός, όχι μόνο υπουργός, να έχει offshore εταιρείες». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, νωρίτερα στον Real FM, αναφερόμενος στην επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου. Στο δε ερώτημα αν γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης διάταξης στο νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας, που υπερψήφισε το νομοσχέδιο απάντησε: «Ομολογώ ότι δεν ήξερα, όχι».
 
Κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε όμως νωρίτερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, αλλά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ  Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
 
Ο Γιώργος Δημαράς, μιλώντας στα Παραπολιτικά FΜ,ζήτησε συγγνώμη για το άρθρο που ψήφισε, λέγοντας πως «δώσαμε το βάρος σε άλλα άρθρα και δεν το είδα αυτό και μάλιστα όπως είναι διατυπωμένο σε μια γρήγορη ανάγνωση δεν το βλέπεις γιατί δεν μιλάει για offshore». «Εγώ εκείνο που περίμενα στα αντίστοιχα τμήματα της ΚΟ που ασχοληθήκαμε με το νομοσχέδιο κάποιος να μας πει ότι ξέρετε μας ζητάνε οι δανειστές να βάλουμε αυτό τον όρο και να το συζητήσουμε. Δεν συζητήθηκε. Αυτό κάνει πολύ κακό και στην Αριστερά και στην κυβέρνηση και στη χώρα», είπε επίσης αφήνοντας συντροφικές αιχμές. «Δεν μπορούμε εμείς τώρα εδώ εμμέσως να φέρουμε τέτοια άρθρα. Νομίζω ότι ξέφυγε και νομίζω ότι δεν το πήρε χαμπάρι ο πρωθυπουργός», κατέληξε.
 
«Δεν το πήρα χαμπάρι και ζητάω συγγνώμη για αυτό. Δεν έχω παρατρεχάμενους, δεν έχω μετακλητούς, δεν έχω επιτελείο. Έχω δύο κοριτσάκια που τα λυπάται η ψυχή μου, δουλεύουν 30 ώρες την ημέρα, δηλαδή τι να τους πω!», δήλωσε από την πλευρά του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
 
«Έχουν δίκιο οι βουλευτές σε αυτό που λένε ότι στο μέλλον θα πρέπει να μελετάμε τα νομοσχέδια. Εγώ δεν το πήρα χαμπάρι γιατί είμαι από τους βουλευτές που έκανα αγώνα για το άρθρο 106, που ξέρετε τι σήμαινε, και για το ΕΚΑΣ. Αυτό δεν το πήρα χαμπάρι
Για μένα off shore και πολιτικός δεν υπάρχει. Οδηγία, ξε-οδηγία της ΕΕ και του ΔΝΤ, εδώ θα έπρεπε πραγματικά η κυβέρνηση να αντιταχθεί από την αρχή. Κατ? αρχήν να το σηκώσει το θέμα, δεν είχε κανένα λόγο να κρυφτεί και να μην το πάρουμε χαμπάρι, εκεί συντάσσομαι με αυτούς που κάνουν την κριτική, να το σηκώσει και να πει “κύριοι, μας έρχεται αυτό το πράγμα, ελάτε κάτω να δούμε τι κάνουμε”», είπε επίσης στα Παραπολιτικά FΜ.
tvxs

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως