Μεταλλεία, ελιές και μοναστήρια- Όψεις της περιβαλλοντικής ιστορίας της Χαλκιδικής

Μεταλλεία, ελιές και μοναστήρια- Όψεις της περιβαλλοντικής ιστορίας της Χαλκιδικής

Την Πέμπτη και την Παρασκευή 16-17 Ιουλίου 2015 θα διεξαχθεί επιστημονικό συνέδριο με θέμα την περιβαλλοντική ιστορία της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος, που χρηματοδοτήθηκε από τη ΓΓΕΤ. Πρόκειται για ένα νέο και διευρυνόμενο επιστημονικό πεδίο, που μελετά τη συνεχή μεταβολή της αμοιβαίας σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και περιβάλλοντος. Η έρευνα εντοπίστηκε στη Χαλκιδική, μια περιοχή με αρχαιολογικά ευρήματα, πλούσιες αφηγηματικές και αρχειακές πηγές αλλά με μια αντιφατική δημόσια εικόνα, όπου συνυπάρχουν ποιοτική γεωργία, τουρισμός κλίμακας, μοναχισμός και εξορυκτική βιομηχανία. Η συγκρότηση των αντιφάσεων αυτών μελετήθηκε με τη βοήθεια ειδικών γεωβοτανολόγων, αρχαιολόγων, ιστορικών όλων των περιόδων, ιστορικών της τέχνης, γλωσσολόγων και κοινωνικών ανθρωπολόγων.
 
Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Ιουλίου ώρα 17:00 στην αίθουσα διαλέξεων «Ιωάννης Μανωλεδάκης», του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 103 (είσοδος από την οδό Ισαύρων). Θα περιλαμβάνει τρεις διαλέξεις στα αγγλικά προσκεκλημένων ειδικών ομιλητών: του καθ. Antonio Ortega Santos (Granada), του επίκ. καθ. Selçuk Dursun (Middle East Technical University, Ankara) και της επίκ. καθ. Βάσως Σειρηνίδου (ΕΚΠΑ). Τη συνεδρία θα συντονίσει η καθ. Molly Greene (Princeton University).
 
Θα ακολουθήσει παρουσίαση ιστοχώρου από τον επικ. καθ. Απόστολο Παπαδόπουλο (ΑΠΘ) και η πρώτη προβολή ντοκιμαντέρ (σκηνοθεσία Μανώλη Ζανδέ), με θέμα την περιβαλλοντική ιστορία της Χαλκιδικής, που ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος. Η εκδήλωση θα κλείσει με συνέντευξη Τύπου.
 
Την Παρασκευή στις 9:30 π.μ., στους χώρους του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (14o χλμ. εθν. οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών), θα λάβουν χώρα οι λοιπές εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι:
 
ΓΙΏΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΡΔΙΚΑ, ΓΛΑΥΚΗ ΓΚΟΤΣΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ K. ΓΟΥΝΑΡΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΛΤΣΟΥ, ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ,
ΦΩΚΙΩΝ ΚΟΤΖΑΓΕΩΡΓΗΣ, π.ΚΟΣΜΑΣ ΚΥΡΑΝΟΥΔΗΣ, ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΝΩΛΕΔΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΑΜΨΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, ΙΩΑΚΕΙΜ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΜΥΡΛΗΣ, ΜΠΕΤΙΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ.
 
ΓΓΕΤ Πρόγραμμα Αριστεία ΙΙ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως