{ }

Μετωπιαία: Πρόσθια ινωτική αλωπεκία

Frontal fibrosing alopecia


Κατηγορίες: Υγεία-Αισθητική

Μετωπιαία: Πρόσθια ινωτική αλωπεκίαΗ πρόσθια ινωτική αλωπεκία είναι μια ασυνήθιστη μορφή αλωπεκίας που προσβάλει κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Είναι μια μορφή απώλειας τριχών (αλωπεκία) η οποία υπάγεται στις ουλωτικές αλωπεκίες, δηλαδή στις θέσεις απώλειας τριχών δε γίνεται επανέκφυση νέων τριχών.
 
Η πρόσθια ινωτική αλωπεκία είναι μια ασυνήθιστη μορφή αλωπεκίας που προσβάλει κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
 
Χαρακτηριστικά παρατηρούμε οπισθοχώρηση της γραμμής του τριχωτού στο μέτωπο και μπορεί να δούμε και τριχόπτωση των φρυδιών ή και των τριχών στις μασχάλες. Αποκαλύπτεται μια γραμμοειδής ωχρή ζώνη δέρματος σε αντίθεση με το υπόλοιπο ηλιοεκτεθειμένο πρόσωπο
Η αιτία είναι άγνωστη. Πιστεύεται ότι είναι παραλλαγή του θυλακικού λειχήνα, ο οποίος είναι αυτοάνοσο νόσημα και προσβάλει το τριχωτό της κεφαλής.
 
Η μετωπιαία ινωτική αλωπεκία έχει βραδεία πορεία με τελικό αισθητικό αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέτωπο χωρίς φρύδια.
 
Παρατηρείται δηλαδή μια φλεγμονή στους θύλακες των τριχών, σε θέσεις όπου είναι τα βλαστοκύτταρα της τρίχας και για το λόγο αυτό δεν επανεκφύονται νέες τρίχες.
 
Το δέρμα είναι ωχρό, λεπτό με ερύθημα και λέπι και πιθανώς ήπιο κνησμό.
 
Η απώλεια τριχών στα φρύδια είναι αναστρέψιμη.
 
Οι λόγοι που βοηθούν στην έναρξη της φλεγμονής είναι άγνωστοι, πιθανώς είναι ορμονικοί και ίσως οφείλονται στα ανδρογόνα, διότι κύρια προσβάλλονται μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε ανδρογονοεξαρτόμενες θέσεις του τριχωτού.
 
Ο πιθανός ρόλος των ανδρογόνων φαίνεται και από την ανταπόκριση στη θεραπεία με φιναστερίδη ή δουταστερίδη. Διάφορες άλλες θεραπείες έχουν προταθεί όπως κορτιζόνη (από το στόμα, σε κρέμα ή τοπικές ενέσεις), αντιανδρογόνα, αναστολείς καλσινευρίνης (τακρόλιμους).
H πρώιμη διάγνωση είναι απαραίτητη ώστε να μην προχωρήσει η απώλεια τριχών σε μόνιμη αλωπεκία.
 
Η διάγνωση γίνεται από έμπειρο Δερματολόγο με προσεκτική κλινική εξέταση και ειδικό δερματοσκόπιο (μικροσκόπιο δέρματος).
 
Η βιοψία δέρματος στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία, θεωρείται απαραίτητη για να τεθεί η απόλυτα βέβαιη διάγνωση και αμέσως μετά αρχίζουμε την κατάλληλη θεραπεία.
 
Αν αφεθεί η κατάσταση χωρίς θεραπεία, η νόσος αυτοπεριορίζεται προοδευτικά αλλά παραμένουν οι κενές θέσεις στο τριχωτό. Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν ωφελεί.
 
Συμερασματικά: 
Η έγκαιρη διάγνωση και κατά συνέπεια η έγκαιρη θεραπεία σταματά τη πρόοδο της τριχόπτωσης και οι τρίχες των φρυδιών επανεκφύονται.

MySkin - ιατρεία κλινικής, αισθητικής και επεμβατικής Δερματολογίας
Για ραντεβού καλέστε 
 
Θεσσαλονίκη 2310 262460 Παλαιών Πατρών Γερμανού 44, 
Πολύγυρος 2310 262460 Κωνσταντινουπόλεως 18, 
Νάουσα 23320 52554 Ζαφειράκη 10

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ