Μέχρι το Δεκέμβριο 2018 θα πρέπει να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ 100.000 συνταξιούχοι

Μέχρι το Δεκέμβριο 2018 θα πρέπει να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ 100.000 συνταξιούχοι

Να «χρυσώσει το χάπι» σε 100.000 συνταξιούχους που θα πρέπει να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ με παρακράτηση από τη σύνταξή τους και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2016, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φορολογικών τους δηλώσεων, επιχείρησε χθες η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο.
 
Αναλυτικά, τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι η επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού του ΕΚΑΣ θα γίνει σε 12 δόσεις. Σε περίπτωση όμως που το υπερβάλλον ποσό της μηνιαίας δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ, ήτοι που το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 360 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα επιστρέφεται συμψηφιζόμενο με τη σύνταξη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι το Δεκέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία αναμένεται «υστέρηση είσπραξης εσόδων, από τη σταδιακή επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών του ΕΚΑΣ».
 
Παράλληλα, η ίδια τροπολογία ορίζει ότι περιορίζεται από 25% σε 10%, το ποσοστό συμμετοχής που αφορά δαπάνες εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης, που παρέχουν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), για τους δικαιούχους Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων μέχρι την οριστική κατάργηση του, τον Δεκέμβριο του 2019.
 
Επίσης, καθορίζονται οι όροι έναρξης της δεύτερης πιλοτικής φάσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο μετονομάζεται σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Δεν καθορίζονται βέβαια ούτε οι 30 δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί, ούτε τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία στην πρώτη πιλοτική φάση ήταν τόσο χαμηλά, που αφορούσε κυρίως πολίτες που ζουν σε συνθήκες φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού, και δεν αναφέρεται σε συνταξιούχους.
 
Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, σε 30 Δήμους βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, δεικτών φτώχειας και ανεργίας και θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα, υπηρεσίες και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή. Θα διαρκέσει έως το τέλος του 2016 καθώς βάσει του Μνημονίου, από την 1/1/2017 το πρόγραμμα θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την χώρα.
 
Οι συμμετέχοντες δήμοι θα οριστούν βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και δεικτών φτώχειας και ανεργίας με την υπουργική απόφαση. Με την ίδια απόφαση θα καθοριστούν και οι δικαιούχοι βάσει κριτηρίων εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής, το ύψος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για κάθε ωφελούμενη μονάδα, κ.α..
 
Σύμφωνα με την τροπολογία, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
 
Για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα προκύψει για το τρέχον έτος δαπάνη ύψους 67,2 εκατ. ευρώ. Πηγή:cnn.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως