Μήπως οι ευαίσθητες ηλικίες και τα αλλεργικά άτομα θα ήταν καλύτερα να κάνουν το κλασικό (λιγότερο δυνατό) εμβόλιο;

Μήπως οι ευαίσθητες ηλικίες και τα αλλεργικά άτομα θα ήταν καλύτερα να κάνουν το κλασικό (λιγότερο δυνατό) εμβόλιο;

Άρθρο του Δρ. Αντώνη Αριστείδου MD, PhD. Χειρουργός Οφθαλμίατρος*
ΕΜΒΟΛΙΑ COVID-19

Η αλήθεια είναι ότι προβληματίζομαι αρκετά με τα διάφορα εμβόλια που παρουσιάστηκαν έναντι του Κορωναϊού. Από τη μία η νέα τεχνολογία RNA (mRNA) εμβολίων όπως αυτά της Pfizer και της Moderna και τα πιο κλασσικά όπως της AstraZeneca και του Ρωσικού Sputnik με τη γνωστή μέθοδο των αδενοϊών όπως αυτών της γρίπης.

Όσον αφορά τα πρώτα, να πούμε ότι η τεχνολογία mRNA για την παρασκευή εμβολίων δεν είναι καινούργια, μελετάται τουλάχιστον μια δεκαετία. Με αυτήν γίνεται προσπάθεια καταπολέμησης και άλλων ιών όπως και καρκινικών κυττάρων.

Η δυσκολία ήταν και είναι το εύθραυστο αυτό μόριο του mRNA να καταφέρει να φτάσει στα κύτταρα μας και να προκαλέσει την ανοσοαπάντηση. Αυτό έχει επιτευχθεί με τη χρήση μικρών νανολιπιδίων που εμπεριέχουν το ευαίσθητο mRNA. Και αυτά είναι που προκαλούν την τοπική αντίδραση όπως πιθανό πρήξιμο, πυρετό, μυαλγίες, πόνο στις αρθρώσεις και πονοκέφαλο. Και έχει βρεθεί ότι η ανοσοαντίδραση είναι μεγαλύτερη στα δυο πρώτα νέας γενιάς εμβόλια, παρά στα δυο δεύτερα. Επίσης η διαδικασία μεταφοράς και συντήρησης είναι δυσκολότερη στα mRNA και αν δεν τηρηθεί σωστά, το ευαίσθητο μόριο καταστρέφεται και το εμβόλιο γίνεται αδρανές.

Από την άλλη σκέφτομαι μήπως οι ευαίσθητες ηλικίες καθώς και τα αλλεργικά άτομα θα ήταν καλύτερα να κάνουν το κλασικό (λιγότερο δυνατό) εμβόλιο; Άρα λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με δυο τύπους εμβολίων, τους κλασικούς με ενδεχομένως μικρότερη ανοσοαπάντηση αλλά απλή συντήρηση στο ψυγείο και τα εμβόλια τελευταίας γενιάς, με “δυνατή” ανοσοαπάντηση (ικανή και στις μεταλλάξεις του ιού), “ασφάλεια” τουλάχιστον για όσους μήνες υπάρχουν τα εμβόλια αυτά και “ειδική” συντήρηση για να είναι αποτελεσματικά.

Τέλος αναφέρεται ότι η ανοσία στα κλασικά εμβόλια είναι ηπιότερη αλλά μεγαλύτερης διάρκειας ενώ των mRNA  “εκρηκτική” αρχικά ( ειδικά 7 μέρες μετά και τη δεύτερη δόση) αλλά μικρότερης διάρκειας συνολικά. Ομολογώ πως δεν έχω καταλήξει ακόμα, όχι για το αν θα εμβολιαστώ, αυτό θεωρώ ότι είναι χρέος όλων μας, αλλά με τον τύπο του εμβολίου, που θα διάλεγα, όπως αυτά παρουσιάζονται στη διεθνή βιβλιογραφία.

 
* Δρ. Αντώνης Αριστείδου
MD, PhD. Χειρουργός Οφθαλμίατρος • Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ. • Ειδικός στη Διαθλαστική Χειρουργική & Κερατόκωνο • Επισκέπτης Ιατρός MEEI, Harvard University, Boston, USA •Επιστ. Συνεργάτης Γ΄ Παν/κής Οφθ/κής Κλινικής Α.Π.Θ. • Επιστ. Δ/ντής Οφθ/κου Γενικής Κλινικής Θεσ/νίκης & EyeRobotica

Φωτογραφία Pixabay

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε