Μια σύγχρονη φουάρ στην Θεσσαλονίκη: Art Thessaloniki International Contemporary Fair

Συνέντευξη: Παντελής Τσάτσης

Στις 25 Νοεμβρίου 2021 εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη η 5η Art Thessaloniki International Contemporary Fair. Μετά από δύο αναβολές λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η φουάρ θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό της Θεσσαλονίκης αλλά και στους επισκέπτες που θα έρθουν από όλο τον κόσμο. Έτσι, για άλλη μια χρονιά θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με νέα έργα, καινούρια project, Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες.

Μεταξύ των γκαλερί που θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο υπάρχουν γκαλερί της ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ιράκ, της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Αμερικής. Επιπλέον, ως τιμώμενος καλλιτέχνης έχει επιλεγεί ο Γιάννης Φωκάς, σημαντικός Έλληνας καλλιτέχνης και ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, στα εγκαίνια της έκθεσης θα φιλοξενηθεί η βραβευμένη συνθέτρια Λίνα Τόνια, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της σύνθεση για πρώτη φορά. Τέλος, δίνοντας το προβάδισμα στους νέους καλλιτέχνες, η φουάρ θα παρουσιάσει το έργο των 10 καλλιτεχνών που διακρίθηκαν μέσα από τα βραβεία Mataroa. Σε αυτούς θα δοθεί η ευκαιρία να εκθέσουν το έργο τους σε ατομικά περίπτερα.

Art Thessaloniki International Contemporary Fair

Η διοργάνωση της Art Thessaloniki International Contemporary Fair υλοποιείται από τον Εθνικό Φορέα Οργάνωσης Εκθέσεων, Συνεδρίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων “ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ”. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης είναι ο Παντελής Τσάτσης, ο οποίος μας έδωσε μια πρώτη ιδέα για το εγχείρημα της έκθεσης.

Συνέντευξη Παντελής Τσάτσης 

  • Πώς προέκυψε η ιδέα της Art Thessaloniki International Contemporary Fair; Θα μας πείτε δυο λόγια για τη διοργάνωσή της;

Στη δεκαετία του ’80 η Θεσσαλονίκη πρωτοστατούσε σε ιδέες. Οι πολυχώροι ΒΙΛΚΑ και ΜΥΛΟΣ υπήρξαν παράδειγμα προς μίμηση. Ως συνιδιοκτήτης της ARTFORUM GALLERY, που φιλοξένησε μεταξύ άλλων των Helmut Newton με 40.000 επισκέπτες, και ως μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, θεώρησα ότι η Θεσσαλονίκη δικαιούται να έχει τη δική της Art Fair. Έτσι το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε παρά την άρνηση που υπήρξε από μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου, με την εμπειρία μου από συμμετοχές της ARTFORUM από το 1985 – 2015 σε Art Fair Ευρώπης, Μαϊάμι και Κίνα. Πιστεύω πως διαφέρει από άλλες Art Fair και ξεχώρισε γιατί έχει τόσο εμπορικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή αξιόλογων gallery από Ελλάδα και εξωτερικό στο περίπτερο 10, όσο και πολιτιστικό, με τις αξιόλογες μουσειακές εκθέσεις που γίνονται στα περίπτερα 9 και 8, σε σύνολο 6.000 τμ.

  • Το τελευταίο διάστημα της υγειονομικής κρίσης είδαμε πολλές φουάρ να διοργανώνονται διαδικτυακά. Αντίθετα, η Art Thessaloniki International Contemporary Fair αναβλήθηκε δύο φορές προκειμένου να διοργανωθεί σε φυσικό χώρο. Γιατί προτιμήθηκε η αναβολή της έκθεσης από τη διαδικτυακή διοργάνωσή της;

Η άποψή μου είναι διαφορετική, για αυτό και απέφυγα να κάνω μία διαδικτυακή Art Fair. Φυσικά η προβολή έργων στο διαδίκτυο ανοίγει δρόμους για μια γνωριμία και επαφή με τον καλλιτέχνη και το έργο του. Όμως για την αγορά τους, εκτός πολύ γνωστών δημιουργών, είναι προϋπόθεση το να δω το έργο σε φυσικό χώρο.

  • Φέτος απονέμονται για δεύτερη φορά τα Mataroa Awards. Πώς προέκυψε η ιδέα του θεσμού αυτού και ποιες είναι οι αξίες που πρεσβεύει;

Ο θεσμός των βραβείων MATAROA έγινε αποκλειστικά για να βοηθήσουμε τους νέους εικαστικούς δημιουργούς. Αφορμή στάθηκε η συζήτησή μου με τον Σταύρο Ανδρεάδη, πρόεδρο του ΠΕΕΒΕ. Η επιλογή 10 καλλιτεχνών, δεδομένου του ότι υπάρχουν 120 αιτήσεις κάθε χρόνο, αποδεικνύει την ποιότητα των βραβείων και επισφραγίζει τη θέσπισή τους.

  • Ως συλλέκτης και γκαλερίστας, ποια είναι τα κριτήριά σας για να επιλέξετε έναν καλλιτέχνη και το έργο του;

Βασικά κριτήρια είναι η συνέπεια στο δημιουργικό του έργο και η ποιότητα της δουλειάς του. Επιπλέον, με ενδιαφέρει η πρωτοτυπία (να μην υπάρχει αντιγραφή…).

  • Ποια είναι η σχέση σας με τους δημιουργούς των έργων που συλλέγετε; Μοιράζεστε το όραμά τους;

Η σχέση μου εδώ και 35 χρόνια με τους καλλιτέχνες παραμένει άριστη. Μοιράζομαι το όραμά τους και συχνά τους προτείνω σε gallery Αθηνών και εξωτερικού.

  • Υπάρχουν σήμερα συγκεκριμένες θεματικές που να σας ενδιαφέρουν και να τις αναζητάτε στον εικαστικό χώρο; Όπως για παράδειγμα έργα σχετικά με το πρόσφατο κίνημα Black Lives Matter ή με το κίνημα Me Too ή με άλλες προσωπικές σας αναζητήσεις.

Κύρια ενασχόλησή μας παραμένει η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair. Αν υπάρξουν περαιτέρω προτάσεις, με νέες θεματικές, γίνονται δεκτές ως παράλληλα projects.

  • Ποιος πιστεύετε ότι είναι γενικά ο ρόλος των γκαλερί στη σημερινή κοινωνία;

Εκτός από την εμπορική τους πλευρά, οι γκαλερί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη και προώθηση νέων καλλιτεχνών.

  • Τον τελευταίο καιρό ακούμε για μεγάλες γκαλερί του εξωτερικού (Gagosian San Francisco – Metro Pictures New York) που κλείνουν. Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα; Υπάρχει κρατική μέριμνα ή θα λέγατε ότι ο χώρος των γκαλερί έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ιδίως μετά από το τελευταίο διάστημα της πανδημίας;

Η διατήρηση μιας αίθουσας σύγχρονης τέχνης εξαρτάται από το πάθος και την αγάπη της για την ίδια την τέχνη. Στην Ελλάδα εκτός από την κοινωνική προβολή που θα μπορούσε να κερδίσει, εμπορικά νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.


Διάρκεια έκθεσης: 25-28 Νοεμβρίου 2021
Για περισσότερες πληροφορίες

5η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair

Γράφει η Άννα Κάμπα | cityportal.gr

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως