Μία θάλασσα, δύο πατρίδες | Χριστόφορος Σεμέργελης

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας και βραβευμένος διηγηματογράφος Χριστόφορος Σεμέργελης από τον Βόλο καταθέτει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα το Μία θάλασσα, δύο πατρίδες. Ασχολείται με μία σχετικά άγνωστη, για το ευρύ κοινό, πτυχή της τοπικής ιστορίας της Θεσσαλίας.

Το βιβλίο Μία θάλασσα, δύο πατρίδες αναφέρεται στον ξεσηκωμό των κατοίκων του Πηλίου το 1878 και στην τελική απόκτηση της ελευθερίας της περιοχής μετά από το συνέδριο του Βερολίνου και την προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας στο νεοελληνικό κράτος το 1881.

Τέτοιου είδους γεγονότα που άπτονται του τομέα της τοπικής ιστορίας, ιδίως όσα αφορούν επαναστάσεις κατά των Οθωμανών, οι οποίες έλαβαν χώρα μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους στις αλύτρωτες ακόμη περιοχές, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές, αν εξαιρέσουμε τον Μακεδονικό Αγώνα και κάποιες κρητικές επαναστάσεις.

Μία θάλασσα, δύο πατρίδεςΜία θάλασσα, δύο πατρίδες

Συγγραφέας: Σεμέργελης Χριστόφορος
Εκδότης: Κέδρος
ISBN: 9789600450804
Αριθμός Σελίδων: 376
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 14 Χ 20,6
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Έτος Έκδοσης: 2020

Ο άγνωστος αγώνας των Πηλιοριετών, η καταστροφή της Μονής της Αγίας Τριάδας στη Σουρβιά στο βόρειο Πήλιο και η μάχη στη Μακρινίτσα αποτελούν τέτοια άγνωστα σχετικά, μα τραγικά και ηρωικά κομμάτια της ελληνικής ιστορίας της Θεσσαλίας. Αυτά ακριβώς, μεταξύ άλλων, περιγράφει ο Χριστόφορος Σεμέργελης στο βιβλίο του το οποίο δικαίως χαρακτηρίζει ως ιστορικό μυθιστόρημα, αφού η έρευνα που διεξήγαγε για τη συγγραφή του, είναι ολοφάνερη από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ακολουθεί δε τον βασικό κανόνα του ιστορικού μυθιστορήματος που θέλει τους περισσότερους από τους βασικούς πρωταγωνιστές να μην είναι αληθινά ιστορικά πρόσωπα, αλλά να πλαισιώνονται από πραγματικά που άλλαξαν πολλές φορές τον ρου της Ιστορίας.

Έτσι λοιπόν και στο Μία θάλασσα, δυο πατρίδες ο κεντρικός φανταστικός ήρωας, ο Γουίλιαμ, ένας Φραγκολεβαντίνος εκ Σμύρνης που επιδίδεται σε παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων με τις αγγλικές αρχές της Σμύρνης, πλαισιώνεται από σπουδαίες αληθινές προσωπικότητες όπως είναι ο φιλέλληνας και δημοσιογράφος Κάρολος Ογλ και ο πρόξενος του Βόλου Μπόρελ.

Ο Γουίλιαμ θα βρεθεί εν έτει 1878 για δουλειά στη γενέτειρα του πατέρα του, το Πήλιο, όμως η απροσδόκητη κήρυξη της επανάστασης των Πηλιοριετών κατά της οθωμανικής κυριαρχίας στο πλαίσιο του ρωσοτουρκικού πολέμου θα θέσει σε κίνδυνο τις επιδιώξεις του και θα αλλάξει όλα του τα σχέδια. Θα αναγκαστεί να πολεμήσει, αλλά θα γνωρίσει και τον έρωτα στο πρόσωπο μιας όμορφης Θεσσαλής, της Δήμητρας. Θα καταφέρει, εν τέλει, να φέρει σε πέρας τη ριψοκίνδυνη αποστολή του;

Αναγνωστική απόλαυση και  ιστορική γνώση

Ο Χριστόφορος Σεμέργελης προσφέρει στον αναγνώστη μία πλήρη τοιχογραφία της Σμύρνης των τελών του 19ου αιώνα, πριν από την Καταστροφή, αλλά μας συστήνει παράλληλα και ένα σημαίνον, αλλά παραμελημένο, γεγονός της ελληνικής ιστορίας: την επανάσταση και τον αγώνα που διεξήγαν οι Θεσσαλοί προτού αποφασιστεί η ένωση της περιοχής με το ελληνικό κράτος το 1881.

Συνδυάζει την αναγνωστική απόλαυση και μία συναρπαστική υπόθεση με την ιστορική γνώση

Αναμφίβολα πρόκειται για μία προσάρτηση για την οποία νομίζουν, πολλοί από εμάς, ότι συνέβη αναίμακτα, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Επιπλέον, οι περισσότεροι αναγνώστες δεν θα έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους τον περίφημο φιλέλληνα Άγγλο Κάρολο Ογλ, ο οποίος έδωσε τη ζωή του στο βωμό της δικής μας ελευθερίας. Την εποχή που διεξαγόταν ο Μακεδονικός Αγώνας, επομένως, κι άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία, βάφονταν με αίμα, προκειμένου να καταφέρουν να ενωθούν κι αυτές με το νεοϊδυθέν ελληνικό κράτος.

Η γραφή του Σεμέργελη ρέει αρμονικά, χωρίς μακροσκελείς περιγραφές και περιττούς εξωραϊσμούς και η υπόθεση με τις ανατροπές της καθηλώνει τον αναγνώστη.

Το Μία θάλασσα, δύο πατρίδες εκπληρώνει στο ακέραιο τους δύο σκοπούς που θέτει το ιστορικό μυθιστόρημα: συνδυάζει την αναγνωστική απόλαυση και μία συναρπαστική υπόθεση με την ιστορική γνώση, μία γνώση που προσφέρεται απλόχερα αλλά και με τρόπο ανάλαφρο στον αναγνώστη. Γι’ αυτούς τους λόγους, επομένως, το βιβλίο του Χριστόφορου Σεμέργερλη αξίζει να διαβαστεί.

Γραφει η Λεύκη Σαραντινού | cityportal.gr

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε