Μίκαελ Σουμάχερ: Η πτώση και το δράμα

Μίκαελ Σουμάχερ: Η πτώση και το δράμα

Μίκαελ Σουμάχερ: Στις 3 Ιανουαρίου 1969 γεννιέται ο οδηγός – θρύλος της Φόρμουλα 1.

Το 2020, με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από τον πρώτο αγώνα της Φόρμουλα 1 και μετά από ψηφοφορία, ο Μίκαελ Σουμάχερ αναδείχθηκε ως η προσωπικότητα με την μεγαλύτερη επιρροή στο άθλημα, σε ολόκληρη την ιστορία του σπορ.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2013 η πορεία της ζωής του Μίκαελ Σουμάχερ, άλλαξε για πάντα στο Μεριμπέλ.

Ο Γερμανός, ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς στην ιστορία της F1, κάτοχος 7 παγκοσμίων πρωταθλημάτων στην F1, 5 εκ των οποίων με Ferrari… ανατράπηκε από πτώση ενώ έκανε σκι μαζί με το γιο του Μάικ -τότε 14 ετών-, και μια παρέα φίλων, με συνέπεια να τραυματιστεί με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.

Ο Σούμι ήξερε πολύ καλά αυτές τις πλαγιές, έχει ένα σαλέ όπου πήγαινε πολύ συχνά, και οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές. Όμως στις 12:07 συνέβη το απροσδόκητο…

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport ο Σουμάχερ βγήκε εκτός πίστας, εκεί όπου υπάρχει φρέσκο χιόνι και η διαδρομή οριοθετείται από απλά μπαστούνια, με ταχύτητα που ορίζεται ως «κατάλληλη» από τους Γάλλους ερευνητές.

Μίκαελ Σουμάχερ: Η πτώση και το δράμα

Η πρόσκρουση τον έκανε να εκτοξευτεί προς τα εμπρός, μέχρι να χτυπήσει με το κεφάλι του σε έναν άλλο βράχο. Ήταν και το μοιραίο χτύπημα. Ο Σουμάχερ φορούσε κράνος, με μια κάμερα τοποθετημένη πάνω του, αλλά η προστασία του ήταν ελάχιστη για το εύρος της πρόσκρουσης. Η υπηρεσία διάσωσης με ελικόπτερο έφτασε και τον μετέφερε, πρώτα στο νοσοκομείο Moutiers και μετά, στις 12:40, σε αυτό της Γκρενόμπλ, πιο δομημένο για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η κατάσταση εμφανίστηκε δραματική. Χειρουργήθηκε δύο φορές για να μειωθεί η ενδοκρανιακή πίεση και να κρατηθεί στη ζωή, ενώ θαυμαστές του συγκεντρώθηκαν γύρω από το νοσοκομείο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους με πανό και σημαίες, ειδικά στις 3 Ιανουαρίου, στα γενέθλια του πρωταθλητή.

Έκτοτε υψώνεται ένας τοίχος απόλυτης σιωπής για τις συνθήκες της υγείας του. Η μόνη επίσημη είδηση προέρχεται από τις συνεντεύξεις Τύπου των γιατρών που σε συμφωνία με την οικογένεια επιβάλλουν πολύ στενό κλοιό εμπιστευτικότητας για την προστασία του απορρήτου.

Στη συνέχεια ξεπερνά μια πνευμονική λοίμωξη, παραμένει σε τεχνητό κώμα για τέσσερις εβδομάδες, από το οποίο βγαίνει σταδιακά και μετά περνά μερικοούς μήνες στην εντατική και μεταφέρεται, τον Ιούνιο του 2014, σε πανεπιστημιακό κέντρο στο Vaud της Ελβετίας, με εξειδίκευση στη νευρολογική ανάρρωση.

Το Netflix δημιούργησε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του μεγάλου πιλότου, μέσα από το οποίο γίνονται γνωστές διάφορες στιγμές της ζωής τού επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Η κατάσταση του Σουμάχερ παραμένει σοβαρή, η μυστικότητα κυριαρχεί, επίσης τροφοδοτεί εικασίες κάθε είδους, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2014 μπορεί κανείς να δει μια αχτίδα αισιοδοξίας: ο πρωταθλητής μεταφέρεται στη βίλα του στο Gland, που μετατράπηκε σε νοσοκομείο και με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, να του παρέχει την απαραίτητη φροντίδα. Δίπλα στον Σούμι, η ακούραστη σύζυγός του Κορίνα, η ιστορική εκπρόσωπος Σαμπίνε Κεμ και ο Ζαν Τοντ, ο πρώην πρόεδρος της FIA και πολύ στενός φίλος του οδηγού.

Χρόνια αργότερα, το μυστήριο των πραγματικών συνθηκών του Σουμάχερ παραμένει. Φαίνεται ότι πλέον η ζωή του δεν κινδυνεύει, αλλά πολύ αδύνατος, με εγκεφαλική βλάβη που θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της συνείδησης και της κίνησης.

Παρακολουθείται από μια ομάδα πολλών ανθρώπων που τον βοηθούν με καθημερινές φυσιοθεραπείες και θεραπείες με στόχο τη βελτίωση του τοπίου και τη δημιουργία ελπίδας. Όμως η σιωπή είναι εκείνη που εξακολουθεί να κυριαρχεί, τροφοδοτώντας περισσότερο το μυστήριο παρά την ελπίδα.

Η μυθική καριέρα στη Formula 1

Μίκαελ Σουμάχερ: Η πτώση και το δράμα

Από το 1991 μέχρι και το 2006, ο Γερμανός οδηγός συμμετείχε συνολικά σε 250 Γκραν-Πρι, από τα οποία κέρδισε τα 91, ενώ στα 154 τερμάτισε μέσα στην πρώτη τριάδα, έχοντας επίσης, άλλες 36 παρουσίες στις βαθμολογούμενες θέσεις.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ υπήρξε επτά φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής ως οδηγός της Φόρμουλα 1. Στην επιστροφή του στο άθλημα από το 2010 ως το 2012, συμμετείχε σε 58 Γκραν-Πρι έχοντας έναν τερματισμό στην πρώτη τριάδα, καθώς και άλλες 30 παρουσίες στις βαθμολογούμενες θέσεις, ενώ κατετάγη αντίστοιχα στην 9η, 8η και 13η θέση του πρωταθλήματος οδηγών.

Κορίνα Σουμάχερ: Σε όλους λείπει ο Μίκαελ, αλλά ο Μίκαελ είναι εδώ

Μίκαελ Σουμάχερ: Η πτώση και το δράμα

«Φυσικά μου λείπει ο Μίκαελ κάθε μέρα, αλλά δεν λείπει μόνο σ’ εμένα: στα παιδιά, την οικογένεια, στον πατέρα του. Σε όλους όσοι είναι κοντά. Σε όλους λείπει ο Μίκαελ, αλλά ο Μίκαελ είναι εδώ. Με διαφορετικό τρόπο, αλλά είναι εδώ και νομίζω ότι αυτό μας κάνει να βρούμε δύναμη».

Λόγια της γυναίκας του Μίκαελ Σουμάχερ, Κορίνα, στο ντοκιμαντέρ που θα κυκλοφόρησε στις 15 Σεπτεμβρίου στο Netflix με τον λιτό τίτλο «Σουμάχερ» και θα έχει μαρτυρίες από τους συγγενείς του.

Η γυναίκα του «Σούμι» αποκαλύπτει επίσης πώς φροντίζουν τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα Ένα.

«Είμαστε μαζί. Ζούμε μαζί στο σπίτι, κάνει θεραπεία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε τον Μάικλ καλύτερα και να βεβαιωθούμε ότι είναι άνετος και να τον κάνουμε να νιώσει σαν να είναι με την οικογένειά του και να συνεχίσει έτσι ο δεσμός που υπάρχει μεταξύ μας. Ό,τι κι αν συμβεί. Θα κάνω ό,τι μπορώ, θα το κάνουμε όλοι» πρόσθεσε.

Επιπλέον, η Κορίνα καθιστά σαφές ότι θέλουν να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ιδιωτικότητα του πρώην οδηγού της Φόρμουλα 1.

«Προσπαθούμε να συνεχίσουμε ως οικογένεια με τον τρόπο που θα ήθελε ο Μίκαελ να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Η ιδιωτική ζωή είναι ιδιωτική ζωή, το έλεγε πάντα αυτό. Είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει την ιδιωτική ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο Μίκαελ πάντα μας προστάτευε, τώρα τον προστατεύουμε εμείς» τόνισε.

Μίκαελ Σουμάχερ: Η πτώση και το δράμα

Επίσης ο γιος του, Μικ Σουμάχερ, ο οποίος έκανε το 2021 το ντεμπούτο του στη Φόρμουλα 1 με τη Haas, εκφράζει επίσης την άποψή του, σημειώνοντας πόσο απογοητευμένος αισθάνεται που δεν μπορεί να πει στον πατέρα του αυτό που βιώνει:

«Από το ατύχημα, αυτές οι εμπειρίες, αυτές οι στιγμές που νομίζω ότι έχουν πολλοί άνθρωποι με τους γονείς τους δεν είναι πλέον παρούσες ή είναι λιγότερο και, κατά τη γνώμη μου, είναι κάτι άδικο. Νομίζω ότι ο μπαμπάς και εγώ θα καταλαβαίναμε ο ένας τον άλλον αλλιώς τώρα. Απλώς επειδή μιλάμε μια παρόμοια γλώσσα, τη γλώσσα των αγώνων αυτοκινήτου, και θα έχουμε πολλά να πούμε. Η σκέψη μου είναι εκεί τις περισσότερες φορές, νομίζοντας ότι θα ήταν τόσο υπέροχο. Θα έδινα τα πάντα μόνο γι’ αυτό» λέει ο 22χρονος Μικ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Τζέικ ΛαΜότα: Το «Οργισμένο Είδωλο»

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως