Δημοτικό Συμβούλιο

Μήλο της έριδος η Πλατεία Ελευθερίας

Αμφισβήτησε ευθέως τα στοιχεία που δόθηκαν από τη δημοτική αρχή για τα οχήματα στο πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σπύρος Βούγιας, κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης μετά την τοποθέτηση του δημάρχου.

Ο δήμος υποστηρίζει ότι περίπου 60 χιλιάδες οχήματα έκαναν χρήση του πάρκινγκ, κάτι που μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από 2000 σταθμεύσεις ημερησίως. «Αυτό δεν το έχω συναντήσει ποτέ. Δηλαδή μας είπατε ότι κάθε θέση αξιοποιήθηκε 15 φορές την ημέρα; Ένα πετυχημένο πάρκινγκ αξιοποιεί πεντέμισι με έξι θέσεις την ημέρα για κάθε θέση του. Στην Πλατεία Ελευθερίας σκεφτείτε ότι καταστήματα και γραφεία εξυπηρετεί κυρίως το πάρκινγκ. Ούτε και όλη τη νύχτα μένουν σταθμευμένα. Τα στοιχεία είναι αβάσιμα και τα αμφισβητώ ευθέως», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Βούγιας.

Τις προθέσεις της διοίκησης του δήμου για την Πλατεία Ελευθερίας αμφισβήτησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς άλλωστε έχει προηγηθεί προσφυγή στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Η τοποθέτηση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα εκλήφθηκε από τους επικεφαλής των παρατάξεων περισσότερο ως προεκλογικός λόγος, αφού ο κ. Ζέρβας έκανε εκτενή αναφορά σε μελέτες και παρεμβάσεις της διοίκησης για να καταλήξει στην Πλατεία Ελευθερίας και τη μελέτη του υπόγειου πάρκινγκ. Πολλές φορές ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η χρήση του χώρου ως πάρκινγκ είναι προσωρινή και για πρώτη φορά ακούστηκε ότι αν η μελέτη δεν φέρει αποτελέσματα θα προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση του πάρκου μνήμης.

«Ζητούμε να μας πούνε αν συμφέρει το υπόγειο πάρκινγκ με παραχώρηση σε ιδιώτη. Τελικά τί συζητήθηκε με την Ισραηλιτική κοινότητα. Εξέφρασαν ανησυχία για την αναβολή ενός θέματος που είναι ιστορική υποχρέωση της πόλης στην παγκόσμια», σημείωσε ο Βασίλης Γάκης, ενώ ο Γιώργος Ορφανός παρατήρησε επίσης μεταστροφή του δημάρχου επισημαίνοντας: «Στην Ελευθερίας είδα μια μεταστροφή του δημάρχου. Το πάρκινγκ γίνεται εναλλακτική περίπτωση αν θα βγει από τις μελέτες».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφερόμενη στην Πλατεία Ελευθερίας μίλησε για «ένα μοιραίο λάθος με εμμονή να γίνει χώρος στάθμευσης». «Ζητάμε απαντήσεις πού δεν συνηθίζετε να δίνετε», ανέφερε απευθυνόμενη στον δήμαρχο.

Ο ίδιος ο δήμαρχος νωρίτερα στην τοποθέτησή του κάλεσε την αντιπολίτευση να κατέβει με προτάσεις και όχι κριτική, με προσωπική επαφή και οχλήσεις προς τον ίδιο όπου και όταν απαιτείται.

«Θα ήθελα να δω μια αντιπολίτευση με προτάσεις. Να μην έχουμε όλη αυτήν την αντίρρηση, την γκρίνια και τη μιζέρια. Η λογική μπλοκαρίσματος των έργων έχει επιλεγεί από μεγάλο κομμάτι αντιπολίτευσης. Χτυπήστε Ζέρβα και διοίκηση αλλά μην κάνετε ζημιά στην πόλη. Το τηλέφωνό μου το γνωρίζετε. Με χαρά να δεχτώ τηλεφώνημα. Πείτε μου, τί κάνεις, γιατί το κάνεις αυτό; Να δούμε πού μπορούμε να συνθέσουμε, να είμαστε πιο εποικοδομητικοί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Πρωτοβουλίες για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να προχωρήσει το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Ο ίδιος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην απόφαση του Δήμου να παραχωρήσει μια έκταση περίπου έντεκα στρεμμάτων, ώστε να δώσει λύση σε σειρά προβλημάτων που αφορούσαν μεταξύ άλλων τη χωροθέτηση, την πρόσβαση προς το Μουσείο αλλά και την πρόβλεψη για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, που ήταν και αναγκαία για την αδειοδότηση του έργου.
Με την επισήμανση ότι στο θέμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος “χρειάστηκε να ξεκινήσουμε από το άλφα”, ο κ. Ζέρβας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί πλέον έχουν δοθεί λύσεις σε σημαντικά προβλήματα αλλά και ξεκινά η μουσειολογική μελέτη. “Πλέον έχουμε έναν χρονικό ορίζοντα περίπου 13 μηνών, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις για το Μουσείο Ολοκαυτώματος”, υπογράμμισε.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως