Μητροπολίτης Δωδώνης: Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μας απαλλάξει από τους παλαβούς!

Προβληματισμός επικρατεί στην Εκκλησία για τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με τους αρνητές του κορονοϊού, ανάμεσά τους και ρασοφόροι, να διαδηλώνουν κατά του εμβολιασμού, κρατώντας σταυρούς, εικόνες, λάβαρα και κομποσκοίνια. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που «κατακεραυνώνουν» τους αντιεμβολιαστές, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά.

Ένας από αυτούς και ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, χωρίς να εξαιρεί τους κληρικούς.

«Τι θα έλεγαν αν δεν είχε βρεθεί εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα; Αν δεν κάναμε τα εμβόλια όταν ήμασταν παιδιά, καταλαβαίνω ότι θα ήταν κάτι ξένο. Ολες οι αρρώστιες -πανούκλα, φυματίωση- αντιμετωπίστηκαν με εμβόλια και με φάρμακα», ανέφερε (Πρώτο Πρόγραμμα) ο κ. Χρυσόστομος, προσθέτοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι περίεργοι στη συμπεριφορά τους και αποτελούν εξαίρεση μέσα στην κοινωνία. Είναι δικαίωμά τους να μη σέβονται τον εαυτό τους, αλλά δεν σέβονται και τους άλλους».

«Είναι παλαβοί»

Για τους διαδηλωτές που φορούσαν ράσα ο Δωδώνης είπε: «Είναι μερικοί αυτοσχέδιοι που δεν έχουν σχέση με την επίσημη Εκκλησία. Η επίσημη Εκκλησία εκφράζεται από τις συνοδικές αποφάσεις και τους μητροπολίτες. Πάνε με τον εχθρό της Ελλάδας, είναι παλαβό αυτό που κάνουν. Σε μια Αττική με 3 εκατ., αυτοί οι παλαβοί είναι δικαιολογημένος αριθμός. Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μας απαλλάξει από τους παλαβούς».

Ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, εάν υποχρεωθούν οι ιερείς να εμβολιαστούν, θα είναι παράδειγμα για τους υπόλοιπους.

«Είμαι 45 χρόνια δεσπότης, 60 χρόνια κληρικός, 4 χρόνια κλητήρας στα γραφεία της Μητροπόλεως. Φώναξα έναν διάκο μαζί με το διάδοχό μου, τον ρώτησα και μου είπε ότι δεν έκανε εμβόλιο. Του είπα, μέχρι να σκεφτείς να κάνεις εμβόλιο, να πας στο σπίτι σου, δεν έχεις δικαίωμα να έρχεσαι με τον κόσμο. Εάν υποχρεωθούν οι παπάδες να εμβολιαστούν, θα είναι παράδειγμα για τους υπόλοιπους όσοι δεν εμβολιάζονται. Οι πιστοί επηρεάζονται από κάποιους παπάδες ή κάποιους παλαβούς. Θα έπρεπε οι μητροπολίτες να τους βάζουν σε αργία. Πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για κάθε έναν που δεν είναι στο σπίτι του και για κάθε εργαζόμενο που είναι στο Δημόσιο».

Ο κ. Χρυσόστομος επισήμανε όσον αφορά στο αν πρέπει να μπαίνουν όλοι οι πιστοί, εμβολιασμένοι και μη, στους ναούς, πως η Εκκλησία προσπαθεί να μη δημιουργεί διχασμό μέσα στο ποίμνιο: «Αυτός που θα μπορούσε να το τραβήξει είναι το κράτος και θα έπρεπε να το κάνει. Οποιος μισθοδοτείται από το κράτος αν δεν εμβολιάζεται δεν θα έχει μισθό. Σε όλους όσους μισθοδοτούνται από το κράτος θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό».

Εξηγήσεις

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 15/7 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να καλέσει τους μητροπολίτες Κυθήρων, Σεραφείμ, και Αιτωλίας, Κοσμά, να δώσουν προφορικές εξηγήσεις στη συνεδρίαση του Αυγούστου σχετικά με τις ενέργειές τους με τις οποίες «εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών».

Η Ιερά Σύνοδος, επίσης λόγω του διοικητικού κενού που έχει προκύψει στη Μητρόπολη Περιστερίου από την αδυναμία, λόγω ασθενείας, της άσκησης των καθηκόντων του μητροπολίτη, Κλήμη, δημιουργεί το θεσμό του «Εξάρχου Μητροπολίτη» και στο εξής θα διορίζεται σε μητροπόλεις οι ποιμενάρχες των οποίων αδυνατούν προσωρινά να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και δεν έχουν ορίσει αντικαταστάτη για τις τρέχουσες διοικητικές ανάγκες.

Την ίδια στιγμή, αποφάσισε την αναγραφή στις αγιολογικές δέλτους της Εκκλησίας των επτά αρχιερέων που μαρτύρησαν μαζί με τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, όπως και του μητροπολίτη Χίου Πλάτων και όσων μαρτύρησαν κατά τη σφαγή της Χίου, καθώς και του λόγιου δασκάλου Αναστάσιου Γόρδιου.