Μητσοτάκης vs Τσίπρας: Το crash test της Θεσσαλονίκης

Με ατζέντα φοροελαφρύνσεων στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός – Μέτρα για το «τσουνάμι» αυξήσεων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με αιχμή του δόρατος την οικονομία ετοιμάζονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν τη … μάχη της Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιάσουν την πρόταση τους για την επόμενη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου θα εστιάσει σε ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων, στέλνοντας μήνυμα πως τα δύσκολα είναι πίσω. Μία εβδομάδα αργότερα- στις 18 του μήνα- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας θα ξεδιπλώσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με τα «φώτα» να στρέφονται στον κόσμο της μισθωτής εργασίας και στη μεσαία επιχειρηματικότητα.

Οι δύο «μονομάχοι» καλούνται να παρουσιάσουν κοστολογημένες προτάσεις, μέσα σε ένα ρευστό τοπίο εξαιτίας των επιδημιολογικών στοιχείων και με ορατό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας μέσα στο φθινόπωρο. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τα αντικρουόμενα μηνύματα που έρχονται από το πεδίο της οικονομίας.

Στο «μέτωπο» της ανάπτυξης είναι θετικές οι ειδήσεις, και μία πρόγευση θα δοθεί την Τρίτη (οπότε και αναμένονται ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους). Ωστόσο το θετικό αυτό αφήγημα «θολώνει» από το ράλι αυξήσεων που υπάρχει στο εξωτερικό – που ξεκινά από το ενεργειακό κόστος και μετακυλίεται στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας – και το οποίο επηρεάζει και την χώρα μας.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη φοροελαφρύνσεων για τη διετία 2022- 2023, ανακοινώνοντας παράλληλα μέτρα για την ακρίβεια. Στόχος είναι μια σειρά αντισταθμιστικών μέτρων να μπουν σε εφαρμογή για να αποφευχθεί ένα κύμα αυξήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή τη φάση κοστολογούνται οι παρεμβάσεις με έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Στο πεδίο των φόρων το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες διατηρείται και το 2022, ενώ επί τάπητος είναι η επέκταση του μέτρου σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους (ακόμα δεν έχει κλειδώσει το αν θα προχωρήσει κανονικά το 2023 ή υπάρχουν περιθώρια επίσπευσης). Αλλά και οι μειωμένες – κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες- ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα θα διατηρηθούν και «ψήνεται» περαιτέρω μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα μέχρι το 2023 (το επόμενο ψαλίδι θα μπει τον Ιούνιο του 2022 και θα είναι 0.5 ποσοστιαίες μονάδες στην επικούρηση).

Το φορολογικό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει ακόμα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη και “κούρεμα” του τέλους επιτηδεύματος. Τέλος όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ -με βάση το σχεδιασμό -μένει να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 8%.

Από εκεί και πέρα θα υπάρξει και ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με έμφαση να δίνεται στην «τιθάσευση» των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος (με το βάρος να πέφτει στα χαμηλά εισοδήματα). Επίσης εξετάζονται μειώσεις σε ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, ενίσχυση των ελέγχων για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και προώθηση της πλατφόρμας e-katanalotis για τη σύγκριση τιμών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει στον κόσμο της μισθωτής εργασίας αλλά και στη μεσαία επιχειρηματικότητα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη για τους μισθωτούς προβλέπουν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, κατάργηση του «ελαστικού» ωραρίου και όλων των ρυθμίσεων του πρόσφατου εργασιακού νόμου και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το «φλερτ» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μεσαία τάξη εντείνεται και – σύμφωνα με πληροφορίες – βαρύτητα θα δοθεί σε μέτρα για την απενεργοποίηση της «βόμβας» του ιδιωτικού χρέους και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων. Το βασικό σχέδιο προβλέπει κούρεμα ενός μεγάλου μέρους του χρέους της πανδημίας με το υπόλοιπο ποσό να απλώνεται ακόμα και σε 120 δόσεις, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιούν για «τσουνάμι» αυξήσεων και κάνουν λόγο για βαριές ευθύνες της κυβέρνησης, φέρνοντας για παράδειγμα το ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στο ρεύμα. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει ειδική ενότητα στην παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνεται αναφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθεί το … καλάθι της νοικοκυράς.

Στην Κουμουνδούρου από την Παρασκευή 3/9 είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ συσκέψεων του Αλέξη Τσίπρα και σήμερα Δευτέρα 6/9 αναμένεται να καθοριστούν οι βασικοί άξονες του προγράμματος που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη στην οποία μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν οι ´Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Λιάκος, Γιώργος Χουλιαράκης και Τάκης Κορκολής. Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα ακολουθήσει κύκλος επαφών στην Αθήνα.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη – naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε