Μιχάλης Ιγνατίου- AUKUS: Η αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου

Η συμμαχία ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, είναι κατ’ αρχάς μία στρατηγική κίνηση που αφορά αποκλειστικά τις στρατιωτικές, τις οικονομικές και άλλες δραστηριότητες της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού.

Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις κινεζικές δραστηριότητες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το Πεκίνο είναι ήδη υπερδύναμη και κάνουν λάθος όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο.

Αυτός είναι, λοιπόν, ο σκοπός της συμφωνίας. Μίας συμφωνίας, που θα έλεγα ότι συντάραξε τον κόσμο, και δεν χρησιμοποιώ τυχαία αυτή τη λέξη. Η Αμερική δηλώνει ότι ο εχθρός είναι το Πεκίνο -όχι η Μόσχα- και ότι θα αντιμετωπίσει τον κινεζικό “δράκο” σε όλα τα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή ξεκινά ο νέος Ψυχρός Πόλεμος, ο οποίος μπορεί να αλλάξει και τις συμμαχίες, όπως τις γνωρίζαμε. Πολύ φοβάμαι ότι οι Αμερικανοί πυροβόλησαν τα πόδια τους.

Ενώ οι δύο εκ των τριών χωρών της νέας συμμαχίας είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ διατηρούν στενή σχέση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και οι τρεις έχουν ειδική σχέση με τη Γαλλία, δεν έκαναν τον κόπο να ενημερώσουν κανένα. Και την ίδια στιγμή, κατάφεραν μία πισώπλατη μαχαιριά στο Παρίσι και προσωπικά στον Εμανουέλ Μακρόν.

Και αυτό είναι πρόβλημα, και θα αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερο στην πορεία, διότι τίθεται σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης των υπολοίπων δυτικών χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον πρόεδρο Μπάιντεν.Για τους αναλυτές, όμως, λύθηκε μία μεγάλη απορία που αφορά την άρον-άρον υποχώρηση και αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Ο σημερινός πρόεδρος φαίνεται ότι μαζεύει όλες τις δυνάμεις του στο πλαίσιο ενός νέου δόγματος, κεντρικό σημείο του οποίου είναι η αντιμετώπιση της Κίνας με κάθε θυσία.

Βεβαίως, θα μπορούσε να το κάνει με διαφορετικό τρόπο και πιο μαζικό. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να εμπλέξει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην περίπτωση που λάμβανε αρνητικά μηνύματα να προχωρούσε, όπως προχώρησε.

Φαίνεται ότι δεν το έπραξε με αποτέλεσμα και η συμμαχία εναντίον της Κίνας να είναι αδύνατη και επίσης, να έχει δυσαρεστήσει στον ύψιστο βαθμό τη Γαλλία, η οποία έχασε ένα μεγάλο συμβόλαιο από την Αυστραλία, αλλά να ενοχλήσει και άλλες χώρες. Τα κράτη-μέλη της Ευρώπης έχουν κάθε λόγο να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους. Η Αμερική, όμως, ήθελε να τους στείλει ένα μήνυμα: Είστε μεν σύμμαχοί μας, αλλά η οικονομική εξάρτηση σας από την Κίνα ολοένα αι αυξάνεται…

Αυτή η συμμαχία ασφαλείας, ενώ υποτίθεται ότι είχε στόχο να δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο εναντίον της Κίνας, το μόνο που κατάφερε αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι να δυσαρεστήσει όλους τους συμμάχους. Όλοι, λίγο-πολύ, έχουν μία σχέση με την Κίνα, όχι τόσο ισχυρή, διότι το Πεκίνο στις σχέσεις του απαιτεί υποταγή.

Πολλές χώρες έχουν αποδεχθεί τις κινεζικές επενδύσεις, που όλες είναι κρατικές. Και την ίδια στιγμή, λένε, η Αμερική δεν βοηθά τους συμμάχους της, απλά μόνο απαιτεί. Είναι ένας ισχυρισμός που χρειάζεται να τον συζητήσει η Ουάσιγκτον με τις φιλικές της χώρες. Διότι -και θα το δούμε στην πορεία- αυτή η συμμαχία θα προκαλέσει και ρήξεις με χώρες που παραδοσιακά έχουν στρατηγική στρατιωτική σχέση με την Αμερική.

Ένα βασικό ερώτημα, που τέθηκε και παραπάνω είναι αυτό: Γιατί πλέον να έχουν εμπιστοσύνη οι υπόλοιπες δυτικές χώρες προς την Αμερική, τη Βρετανία και την Αυστραλία. Διότι το πρώτο θύμα αυτής της συμμαχίας των τριών, δεν ήταν η Κίνα, αλλά η Γαλλία, μία σύμμαχος χώρα της Αμερικής, η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη.

Από την άλλη -για να είμαστε δίκαιοι στην ανάλυσή μας- οι Αμερικανοί βλέπουν όλο και περισσότερες χώρες να δένονται οικονομικά στο άρμα της Κίνας. Οπότε, μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, έπρεπε να δηλώσουν παρουσία σε συνδυασμό με την απόλυτη ισχύ της αμερικανικής υπερδύναμης.
Αυτή καθ’ αυτή η παράδοση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία, ακόμα και εις βάρος της Γαλλίας, είναι μία δήλωση με κολοσσιαία διάσταση. Και αυτό θα το δούμε στην πορεία. Η Αμερική αποφάσισε να συγκρουστεί με την Κίνα -όχι στρατιωτικά ακόμα, μην κάνουμε λάθος- και μάλιστα μέσα στη γειτονιά της.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι η Ιαπωνία σίγουρα θα είναι το τέταρτο μέλος της νέας συμμαχίας, και πιστεύω ότι θα ακολουθήσει και η Ινδία. Το Νέο Δελχί εξελίσσεται στη χώρα που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει το Πεκίνο.

Οι εξελίξεις θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες και αφορούν και εμάς, όχι μόνο λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ε.Ε. Η Κίνα επένδυσε και στις δύο χώρες -περισσότερο στην Ελλάδα, παρά στην Κύπρο. Αλλά αν ο πόλεμος εξελιχθεί σε “ψυχρό” -και ο καθένας καταλαβαίνει- η Αθήνα και η Λευκωσία θα κληθούν από την Ουάσιγκτον να πάρουν πικρές, ίσως, αποφάσεις.

(άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου)

Δηλώσεις Μπλίνκεν

Η Γαλλία είναι «ζωτικός σύμμαχος» των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της σύναψης τριμερούς συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, που προκάλεσε την οργή του Παρισιού.

Ο Μπλίνκεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, χαρακτηρίζοντας ειδικά τη Γαλλία «εταίρο ζωτικής συμμαχίας».

«Αυτή η συμμαχία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει ότι θέλουμε να εργαστούμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, για να διασφαλίσουμε μια ελεύθερη και ανοιχτή ζώνη» στον Ινδικό και τον Ειρηνικό, ανέφερε.

«Χαιρετίζουμε τις ευρωπαϊκές χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζώνη του Ινδοειρηνικού και θέλουμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλους με αυτόν τον σκοπό», επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός.

Η νέα συμμαχία, η αποκαλούμενη AUKUS, έχει σαφώς στόχο να αντικρούσει τις εντεινόμενες φιλοδοξίες της Κίνας στην περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατήγγειλε για άλλη μία φορά «τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Κίνας και τις προσπάθειες του Πεκίνου να ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες και να τις εκφοβίσει».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν, εκτίμησε ότι «η ηγεσία των ΗΠΑ στον Ινδοειρηνικό» παραμένει «αναντικατάστατη».

Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον είπε ότι συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ να εντείνουν οι δύο χώρες τη συνεργασία τους, μέσω της εναλλασσόμενης ανάπτυξης κάθε είδους αμερικανικών στρατιωτικών αεεροσκαφών στην Αυστραλία.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Καμπέρας να σπάσει τη σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών, συμβατικών υποβρυχίων και να τα αντικαταστήσει με πυρηνοκίνητα αμερικανικά, ο Ντάτον είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής ασφάλεις. Πρόσθεσε ότι η επιλογή να αποκτήσει η Αυστραλία γαλλικά πυρηνοκίνητα δεν ήταν ανώτερη από την αγγλοαμερικανική πρόταση.

Οι Γάλλοι ακύρωσαν γκαλά στην Ουάσινγκτον

Οι γαλλικές αρχές ακύρωσαν ένα γκαλά που επρόκειτο να παραθέσουν αύριο Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, με αφορμή το σπάσιμο του «συμβολαίου του αιώνα» για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο.

Η δεξίωση επρόκειτο να δοθεί στην κατοικία του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον. Το Παρίσι θα γιόρταζε την επέτειο μιας ναυμαχίας, αποφασιστικής σημασίας για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στη νίκη του γαλλικού στόλου επί του βρετανικού, στις 5 Σεπτεμβρίου 1781.

Πηγή: Με πληροφορίες από hellasjournal.com, ΑΠΕ ΜΠΕ, skai.gr

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε