Μνημόνιο Συνεργασίας ΒΘ με το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» -ΨΝΘ

Η φιλανθρωπία στο Βυζάντιο είχε μια βαθιά θεολογική έννοια και δεν περιοριζόταν σε ό,τι συνήθως ταυτίζεται με την ελεημοσύνη. Αναφέρονταν στις ανάγκες των λιγότερο δυνατών, έβρισκε θεσμική έκφραση στα οργανωμένα ιδρύματα της αυτοκρατορίας, διατηρούσε σαφή πολιτική χροιά και αποτελούσε έκφραση των φιλοσοφικών και θεολογικών αντιλήψεων ενός κόσμου που έδινε προτεραιότητα στην ανάδειξη της ανθρώπινης αξίας.

Η Β.Θ. έχοντας πορευτεί τα τελευταία χρόνια μέσα από δράσεις διεθνούς δικτύωσης και έργα υψηλού επιστημονικού και καλλιτεχνικού επιπέδου, εφέτος αποφάσισε ομόφωνα – σε συνέχεια επικοινωνίας με την Κοσμητεία της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ- να κινήσει τις διαδικασίες για την αναμόρφωση του Δημόσιου Ψυχιατρείου Σταυρούπολης, ενός από τα μεγαλύτερα ψυχιατρικά ιδρύματα της χώρας που ωστόσο λειτουργεί σε συνθήκες του προηγούμενου αιώνα.

Έχοντας πολύ πρόσφατα περάσει όλοι μας την ατραπό μιας λοιμογόνου ασθένειας που οδήγησε σε χιλιάδες νεκρών και στην κατάρρευση της ψυχικής ισορροπίας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που είδαν ξαφνικά την ζωή, την δουλειά και την περιουσία τους να τίθενται υπό αίρεσιν, έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως το έργο που αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελληνική κοινωνία στο σύνολο της.

Είναι σύνηθες στην εποχή μας να δίνουμε προσοχή σε αυτό που λάμπει, σε ό,τι ελκύει επάνω του οικονομικούς πόρους που στρατολογεί μια μακροχρόνια στοχευμένη έρευνα. Θεωρούμε στο πλαίσιο αυτό αυτονόητη την ευθύνη μας να διαχειριστούμε τον πόνο που κρύβει από πίσω της μια συχνά μοιραία νόσος, όπως αυτή του καρκίνου. Ξεχνάμε ωστόσο ότι στις σύγχρονες κοινωνίες που πλήττονται από την μοναξιά, τον ατομισμό, την επιδίωξη ενός ιδιότυπου πλουτισμού, την ανεργία, τον πόλεμο και τον φόβο ενός γενικότερα αβέβαιου αύριο, ψυχές άρρωστες είναι αυτές που οδηγούν στις αυξημένες αυτοκτονίες και διαταραγμένες συμπεριφορές κάθε είδους που χρειάζονται στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπεία.

Στο πλαίσιο αυτό η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -εκπροσωπούμενη δια του Προέδρου της και Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου- έχοντας συνείδηση της κοινωνικής της ευθύνης, υπέγραψε σήμερα στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Μνημόνιο Συνεργασίας με το Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» -ΨΝΘ, Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εδρεύει στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και εκπροσωπείται από τον Διοικητή του, κο. Διονύσιο Μανωλόπουλο, με στόχο την εκδίπλωση μιας από κοινού προσπάθειας για πρωτοπόρα και αποφασιστική και εκσυγχρονιστική παρέμβαση της Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Θεσσαλονίκης.

Με την πίστη ότι η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Βραχείας και Μέσης Νοσηλείας της Β’ Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής Θεσσαλονίκης που φιλοξενούν και το Τμήμα Οξέων Περιστατικών, από τα οποία περνούν περί τους 300 συμπολίτες μας κάθε χρόνο, στα οποία κάνουν την πρακτική τους περί τους 150 φοιτητές κάθε χρόνο και τα οποία λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που δεν υπηρετεί την πραγμάτωση του σκοπού λειτουργίας τους, οι συνυπογράφοντες το εν λόγω Μνημόνιο δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια που θα στοχεύει στην εξάλειψη προκαταλήψεων μιας κοινωνίας που φοβάται ακόμη να μιλήσει για τους ψυχιατρικά ασθενείς συνανθρώπους μας και έτσι να τους αντιμετωπίσει όπως απαιτεί η σύγχρονη αντίληψη για τις δομές που παρέχουν υπηρεσίες υγείας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας για λογαριασμό του Δημοσίου Ψυχιατρείου Σταυρούπολης υπέγραψε ο Αναπληρωτής Διοικητής του, κος Μενέλαος Βλαχβέης.


 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως