Μόδα με σκουπίδια μέσα από τον φακό του Stephan Gladieu

Μια ομάδα καλλιτεχνών στην Κινσάσα του Κονγκό έθεσε επί τάπητος μέσω μόδας την έλλειψη ανακύκλωσης και το αυξανόμενο πρόβλημα πλαστικών και σκουπιδιών στη χώρα· ο Γάλλος φωτογράφος και ρεπόρτερ Stephan Gladieu ήταν εκεί για να καταγράψει με τον φακό του τις επιπτώσεις που βιώνουν οι ντόπιοι και τροφοδοτεί ο καταναλωτισμός.

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα «Ndaku, η ζωή είναι ωραία», την οποία ίδρυσε ο εικαστικός και καλλιτέχνης περφόρμανς Eddy Ekete, γνέθει πεταμένα κινητά, πλαστικά, φελλούς, αφρολέξ, σωλήνες, υφάσματα, σύριγγες, μέρη αυτοκινήτου, κονσέρβες και άλλα σκουπίδια σε κοστούμια και πανοπλίες για να συνηγορήσει υπέρ του χαρακτήρα του επείγοντος που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες ενόψει του προβλήματος πλαστικών και σπουπιδιών το οποίο ορθώνεται σαν βουνό.


Στη σειρά φωτογραφιών «Homo Détritus», ο Gladieu κατέγραψε το ρεύμα των καλλιτεχνών της Κινσάσα. «Η κολεκτίβα με καλωσόρισε για δύο εβδομάδες να φέρω σε πέρας αυτό το καλλιτεχνικό πρότζεκτ. Παρέμεινα πιστός στη φωτογραφική προτίμησή μου επιλέγοντας να κάνω τα πορτρέτα στους δρόμους της Κινσάσα… Ο δρόμος είναι η κοινή ιστορία αυτών των καλλιτεχνών και η κολεκτίβα τους οργανώνει περφόρμανς στον δρόμο για να ευαισθητοποιήσει τις αρχές και τους κατοίκους» εξηγεί.


Life | Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως