Mojito (μοχίτο): ο βασιλιάς των κοκτέιλ, η ιστορία του-προέλευση, συνταγή για το σπίτι

Mojito (μοχίτο): ο βασιλιάς των κοκτέιλ, η ιστορία του-προέλευση, συνταγή για το σπίτι

Στα ισπανικά η λέξη mojar σημαίνει μουσκεύω ενώ στα αφρικανικά η λέξη mojo σημαίνει κάνω μάγια. Ποια από τις δύο ισχύει δεν γνωρίζω αλλά αυτές είναι οι δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του παγκοσμίου φήμης cocktail, mojito (μοχίτο). Αλκοολούχο αγαπημένο και πολλές φορές υπεύθυνο για τις καλοκαιρινές μας παρεκτροπές στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, καθώς από πολλούς χαρακτηρίζεται κι ως ο βασιλιάς των κοκτέιλ. Δροσιστικό, ευκολόπιοτο και σχετικά ελαφρύ (αν μείνεις σε έναν λογικό αριθμό ποτηριών) με περίπου 10% αλκοόλ.

Τα κλασικά του υλικά, λευκό ρούμι, ζάχαρη, χυμός από λάιμ, σόδα και δυόσμος (η παραδοσιακή κουβανέζικη συνταγή γίνεται με χυμό από ζαχαροκάλαμο και yerba Buena –μια ποικιλία της οικογένειας μέντας, δημοφιλούς στο νησί. Οι μπάρμεν το αγαπούν και το μισούν παράλληλα λέγοντας ότι η ετοιμασία του συγκεκριμένου ποτού και το μετά καθάρισμα παίρνουν λίγο χρόνο παραπάνω, και αστειευόμενα συνειδητοποιημένοι ότι λόγω μόδας, οι περισσότερες παραγγελίες που γίνονται είναι από ανθρώπους λιγότερο περιπετειώδεις από ότι το ίδιο το mojito.
 

Οι παραλλαγές του πολλές. Αναφέρουμε κάποιες: dirty mojito με μαύρο ρούμι και μαύρη ζάχαρη· virgin mojito ή αλλιώς nojito χωρίς αλκοόλ· Morelli mojito με redbull αντί σόδας και raspberry βότκα· mojito royal με σαμπάνια αντί σόδας· English mojito με gin αντί ρούμι· Mexican mojito με τεκίλα αντί ρούμι και φυσικά Greek mojito (σιγά μην μέναμε απ?έξω) όπου το ρούμι αντικαθιστάται με Metaxa ή με μαστίχα.Δύο εκδοχές για το όνομα, δύο και οι ιστορίες πίσω από την προέλευση του mojito.Το μόνο σίγουρο ότι η μητέρα του είναι η Κούβα. Η μία ιστορία διατείνεται ότι ανακαλύφθηκε από αφρικανούς σκλάβους όταν δούλευαν στα χωράφια ζαχαροκάλαμων της Κούβας τον 19ου αιώνα. Λέγεται ότι συνήθιζαν να το πίνουν με χυμό από ζαχαροκάλαμα ονόματι guarapo, δημοφιλές εξαιρετικά γλυκό ποτό τότε αλλά και αργότερα μεταξύ των Κουβανών μεταναστατών καθώς και σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και την Αίγυπτο.
 
Η άλλη ιστορία έρχεται από την εποχή της βασίλισσας Ελισάβετ τότε που ο διάσημος εξερευνητής σερ Francis Drake κατέφθασε στην πόλη της Αβάνας με το κατάστρωμα του ταλαιπωρημένο από δυσεντερία και σκορβούτο. Γνωρίζοντας ότι οι νότιοι Ινδιάνοι της Αμερικής ειδικεύονταν στα γιατροσόφια για τροπικές ασθένειες, ένα μέρος του πληρώματος αποβιβάστηκε και γύρισε με τα εξής υλικά: aguardiente (όνομα γενικό που χρησιμοποιούνταν για κάθε δυνατό απόσταγμα με αλκοόλ ως 60%, που εν προκειμένω έπαιζε τον ρόλο ?προγόνου? του ρούμι), συνδυασμένο με χυμό από ζαχαροκάλαμο, λάιμ και δυόσμο (για να βοηθήσουν κυρίως στο πιο εύκολο «κατέβασμα» του σκληρού οινοπνευματώδους ποτού). Ο χυμός του λάιμ ήταν από μόνος του γνωστό γιατρικό. Μέχρι το ρούμι να αντικαταστήσει το aguardiente και το ποτό να πάρει το σημερινό του όνομα, ο συνδυασμός των παραπάνω συστατικών λεγόταν El Draque (από τον γνωστό κουρσάρο).
 
Άλλη ιστορική μορφή συνδεδεμένη με το mojito είναι ο συγγραφέας Ernest Hemingway, μια και το συγκεκριμένο κοκτέιλ ήταν ένα από τα δύο αγαπημένα του ποτά. Έχει ειπωθεί ότι ο Hemingway έκανε γνωστό το μπαρ La Bodeguita del Medio στο οποίο είχε γίνει θαμώνας γράφοντας τη φράση ?My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita? (το mojito μου στο la Bodeguita, το daiquiri μου στo El Floridita). Η φράση αυτή μπορεί να διαβαστεί μέχρι και σήμερα στον τοίχο του μαγαζιού, γραμμένη και υπογεγραμμένη από τον ίδιο.
 
Διαλέξτε το mojito που σας αρέσει και πειραματιστείτε με την ποσότητα της ζάχαρης. Πολλές φορές όταν  μας το σερβίρουν έξω, το υποτιθέμενο κοκτέιλ είναι σόδα με πολλά παγάκια, πλήρης ζάχαρης, μέσα στην οποία ψάχνεις τo ρούμι που έχει μπει προφανώς με σταγονόμετρο και το λάιμ -τράτζικ.
 
Αυτή είναι η συνταγή που κάνουμε στο σπίτι όλο το καλοκαίρι και για τους μικρότερους ή όσους δεν πίνουν αλκοόλ γίνεται σε virgin εκδοχή (χωρίς ρούμι), απολαυστικότατη κι αυτή και υπέροχη εναλλακτική στη σπιτική λεμονάδα. Δοκιμάστε την και πειραματιστείτε. Φέρτε το mojito στα μέτρα σας με λευκή ή καστανή ζάχαρη, άσπρο ρούμι ή μαύρο. Όλα επιτρέπονται, αρκεί να μην χρειάζεται μετά να οδηγήσετε. Θυμηθείτε επίσης τον χρυσό κανόνα που οι πότες ακολουθούν. Μην μπερδεύετε τα ποτά γενικά σας και μην μπερδεύετε ποτέ ειδικά τα κοκτέιλ!
 
Προετοιμασία: 5 λεπτά. Θα χρειαστείτε γουδοχέρι ξύλινο.
Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για ένα κοκτέιλ)
1/2-1 κ.γ. ζάχαρη (η κανονική δοσολογία είναι 2 κ.γ. ζάχαρη)
1 λάιμ, κομμένο σε κομμάτια
5-6 φύλλα δυόσμο ή μέντα
2 μέρη ανθρακούχο νερό (90ml)
1 μέρος ρούμι (45ml) λευκό ή μαύρο (ανάλογα με τα κέφια)
τριμμένος πάγος
1 φετούλα λάιμ και 1 κλωναράκι δυόσμος για το σερβίρισμα
 
Παρασκευή: Σε ψηλό και φαρδύ ποτήρι, βάζετε τη ζάχαρη, το 1/2 λάιμ σε κομμάτια και τα φύλλα του δυόσμου. Χρησιμοποιώντας το ξύλινο γουδοχέρι συνθλίβετε το περιεχόμενο για 30-40 δευτερόλεπτα, ώστε τα αρώματα και ο χυμός να ανακατευθούν. Προσθέτετε το ρούμι, γεμίζετε σχεδόν με τριμμένο πάγο  (κάνουν και τα κανονικά παγάκια) και προσθέτετε ως πάνω τη σόδα.
Σερβίρισμα: Στολίζετε το mojito με ένα κλωναράκι δυόσμο και τη φετούλα του λάιμ και σαλπάρετε για Κούβα.
pandespani.com
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε