Μοναξιά

Μοναξιά και προβλήματα υγείας

Η μοναξιά, σύμφωνα με μελέτες Βρετανών ερευνητών, φαίνεται να βλάπτει σοβαρά την υγεία,  αφού έχει αποδειχθεί πως ενισχύει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια σε ποσοστό 29% και 32%, αντίστοιχα. Οι επιστήμονες τονίζουν, μάλιστα, πως επηρεάζει την υγεία του οργανισμού στον ίδιο βαθμό με το άγχος.

Τα αισθήματα μοναξιάς συνδέονται, επίσης, με σημαντικά αυξημένο -περίπου διπλάσιο- κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, δείχνει μια νέα νορβηγική επιστημονική μελέτη. Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει το ψυχικό στρες με τον διαβήτη. Η μοναξιά, που δημιουργεί χρόνιο στρες, αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο.

Οι δύο μελέτες

Όπως τονίζει η μεν επικεφαλής της Βρετανικής ερευνητικής ομάδας, Νικόλ Βαλτόρτα, η μοναξιά επηρεάζει τα άτομα σε τρεις κυρίως τομείς: Τις καθημερινές συνήθειες, τους βιολογικούς δείκτες και τους ψυχολογικούς παράγοντες. «Τα μοναχικά ή κοινωνικά απομονωμένα άτομα είναι πιο πιθανό να παραμένουν σωματικά αδρανή, να καπνίζουν, να αποφεύγουν την επίσκεψη στο γιατρό, είναι πιο πιθανό να τρώνε ανθυγιεινά και να έχουν αυξημένο βάρος», αναφέρει η Βαλτόρτα. Επίσης, συνδέεται με αυξημένους δείκτες άγχους και κατάθλιψης, επηρεάζοντας τη γενικότερη λειτουργία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι δε ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρότζερ Χένρικσεν του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας στο Μπέργκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), ανέλυσαν στοιχεία για 24.024 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα τόσο για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, όσο και για την ψυχολογική αξιολόγηση του επιπέδου μοναξιάς κάθε ατόμου.

Αισθήματα μοναξιάς είχαν αναφέρει το 13% των συμμετεχόντων. Στη διάρκεια της μελέτης (1995-2019) 1.179 άνθρωποι ή ποσοστό σχεδόν 5% διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2. Το 59% ήταν άνδρες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη.

Πως η μοναξιά επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας

Η μοναξιά ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που είναι σε επαγρύπνηση  όταν νιώθουμε ενεργή απειλή, διαπιστώνει μια νέα μελέτη. Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους που είναι κοινωνικά απομονωμένοι να τοποθετούνται σε μια μόνιμη άμυνα  (είναι μια μορφή αυτοσυντήρησης). Και φυσικά μπορεί να μας δώσει μια εξήγηση γιατί οι μοναχικοί άνθρωποι μπορούν να περιθωριοποιούνται πολύ εύκολα.

Ο καθηγητής John Cacioppo του πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος κάνει έρευνες στο συγκεκριμένο θέμα, μιλώντας για μια προηγούμενη μελέτη σχετικά με την περιθωριοποίηση του μοναχικού ανθρώπου, δήλωσε:

“Διαπιστώσαμε ένα εξαιρετικό μοτίβο μετάδοσης που οδηγεί τους ανθρώπους να μετακινηθούν στις παρυφές των κοινωνικών δικτύων όταν νιώθουν μοναξιά.

Οι περιθωριοποιημένοι άνθρωποι έχουν λιγότερους φίλους, αλλά η μοναξιά τους, τους οδηγεί στο να χάσουν και τους λίγους δεσμούς που τους έχουν απομείνει.”

Η νέα έρευνα, που διεξήχθη από τον καθηγητή , συνέκρινε τους εγκεφάλους των μοναχικών με αυτών των μη μοναχικών ανθρώπων .

Και οι δύο ομάδες ήταν συνδεδεμένοι με ένα μηχάνημα EEG για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας γύρω από τον εγκέφαλο.

Είχαν δείξει μια σειρά λέξεων,  με ποικιλία στο πόσο κοινωνικές ή θετικές/αρνητικές ήταν.

Οι εγκέφαλοι των μοναχικών ανθρώπων ήταν πιο γρήγοροι στο να εντοπίσουν τις λέξεις που σχετίζονται με την κοινωνική απειλή – ως «εχθρική» – από τους μη-μοναχικούς ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα που νιώθουν κοινωνικά απομονωμένα, είναι πιο «επιρρεπή σε κάθε είδους απειλές». Για παράδειγμα μπορούν να αντιδράσουν εχθρικά σε μια αθώα αλληλεπίδραση και έτσι να διαιωνίζεται η κοινωνική τους απομόνωση.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας αρχαίος μηχανισμός άμυνας για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε.

Τα βήματα για να την καταπολεμήσουμε

Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσουμε να συμμετέχουμε σε απλές δραστηριότητες ή κοινωνικές εκδηλώσεις μέσω του εθελοντισμού. Το δεύτερο βήμα είναι να κάνουμε ένα δικό μας σχέδιο δράσης για να προσεγγίσουμε κόσμο και να συμμετέχουμε στα κοινά. Να επιλέγουμε δραστηριότητες που μας ενδιαφέρουν και μας αρέσουν ενώ, όπως σημειώνει αν κάποιος άνθρωπος εκεί έξω μας φερθεί αρνητικά να σκεφτούμε απλά ότι μπορεί να περνά κι αυτός μια κακή μέρα, κάτι που συμβαίνει σε όλους κατά καιρούς.

Εντοπίστε τις εσωτερικές φωνές που σας σαμποτάρουν. Αντικαταστήστε τις αρνητικές φωνές με θετικές. Όποτε ξεπηδά στο μυαλό σας μια αρνητική σκέψη, να τη διακόπτετε και να σκέφτεστε μια θετική. Αντισταθείτε στην παρόρμηση της απομόνωσης. Η απομόνωση επιβεβαιώνει τους φόβους σας ότι δεν αξίζετε αγάπη και υποστήριξη. Απομακρυνθείτε από τις τοξικές σχέσεις. Ζητήστε και αναζητήστε αυτό που στ’ αλήθεια χρειάζεστε.

Φροντίστε τις βασικές ανάγκες σας. Η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος και η συστηματική άσκηση έχουν ζωτική σημασία για την ψυχική υγεία. Αν δεν φροντίζετε τις βασικές ανάγκες σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ενταθούν τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνετε.

Και τέλος, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό. Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να ξεπεράσετε τις αυτομειωτικές συμπεριφορές που επιδεινώνουν τη μοναξιά σας και σας εμποδίζουν να ζήσετε τη ζωή που θέλετε.


Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις


Διαβάστε επίσης:

Πανδημία και αλλαγή στις ανθρώπινες σχέσεις

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε