«Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία» Μαρία Ευθυμίου  (Τα αγαπημένα μας βιβλία)

«Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία» Μαρία Ευθυμίου (Τα αγαπημένα μας βιβλία)

Προτείνει η Μαρία Τριανταφυλλάκη
Μαρια Ευθυμίου, «Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία», εκδ. Πατάκη
Μπορεί να έχετε ξανακούσει για τη Μαρία Ευθυμίου, μπορεί και όχι. Ακούγεται το όνομά της αρκετά τον τελευταίο καιρό, εμφανίζεται –σπάνια- στην τηλεόραση, σε κάποιες λίγες συνεντεύξεις, πού και πού, δεν είναι από τους τακτικούς καλεσμένους (aka μαϊντανούς) των τηλεοπτικών πάνελ. Καθηγήτρια Ιστορίας είναι, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αλλά αν τύχει να την ακούσετε σε κάποια συνέντευξη ή είστε ακόμα πιο τυχεροί να την παρακολουθήσετε ζωντανά σε κάποια διάλεξη, μπορεί να πάθετε ότι έπαθα κι εγώ: Να περάσουν δυο τρεις ώρες που έμεινα καθηλωμένη να ακούω μια σοβαρή κυρία με χαμογελαστά μάτια και χαμηλή φωνή (που σηκώνεται σε κορώνες όταν λέει κάποιο αστείο ή ενθουσιάζεται με μια ερώτηση), να μιλάει για την Επανάσταση του ?21, τον Υψηλάντη και τον Ανδρούτσο σαν να λέει ιστορίες για την οικογένειά της, με αμεσότητα, οικειότητα και ταυτόχρονα με όλη την επιστημονική σιγουριά που έχει μόνο ένας άνθρωπος που έχει μελετήσει πολύ και σε βάθος στη ζωή του –όχι μόνο την επιστήμη, αλλά και τη ζωή γύρω του.
 
Το επόμενο βήμα ήταν να αναζητήσω (εκτός από τις μελέτες στο αντικείμενό της) το πιο πρόσφατο βιβλίο της, το «Μόνο λίγα χιλιόμετρα», μία καταγραφή που είχε σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά. Είναι ενδιαφέρον πώς κατάφεραν να καταγράψουν συζητήσεις τόσο για την προσωπική της πορεία και κοσμοθεωρία (την λάτρεψα για τις μικρές καθημερινές της συνήθειες, για το αεικίνητο και ακομπλεξάριστο πνεύμα της αλλά και για τις εξτρίμ, εκτός επιστήμης εμπειρίες της) και την Επιστήμη της Ιστορίας, όσο και να δώσουν στα επόμενα κεφάλαια, βασικές αρχές και ενδιαφέρουσες ερμηνείες, λέγοντας ιστορίες για τους ανθρώπους, τις κοινωνίες και το πνεύμα τους από την Αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα της Δύσης και της Ανατολής και την Τουρκοκρατία μέχρι την πολύ πρόσφατη ιστορία, κάνοντας και μια αναφορά σε εξωευρωπαϊκούς πολιτισμούς –τόσο γνωστούς και τόσο άγνωστους σε μας στην πραγματικότητα: Κι αν δεν με πιστεύετε, εσείς αλήθεια πόσα ξέρετε για τον ρόλο της Κίνας στις Μεγάλες Ανακαλύψεις του 15ου -16ου αι.; Ε; Άσε που πιάνει και μια σειρά θεμάτων που σίγουρα έρχονται και επανέρχονται στις συζητήσεις μας τακτικά και καλό είναι να τα βλέπουμε και με την προοπτική της Ιστορίας: το Ισλάμ, τα μεγάλα κοινωνικο-πολιτικά κινήματα του 19ου και 20ού αι., τη σχέση των Ελλήνων με τους Ευρωπαίους και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
 
Το βιβλίο αυτό είναι μια εισαγωγή στην Επιστήμη της Ιστορίας και τη διδασκαλία της, αλλά και μια καλή αρχή για να μελετήσει κανείς, με απλό, συστηματικό και καθόλου κουραστικό τρόπο, σημαντικά κεφάλαια της Ιστορίας. Κι όλα αυτά με μια γλώσσα απλή, με μια αφήγηση που ρέει σαν προφορικός λόγος, και που στο τέλος του βιβλίου σε κάνει να πεις «Ουφ! Τελικά είναι ωραία η Ιστορία! Γιατί δεν το είχα καταλάβει τόσο καιρό άραγε; Θέλω κι άλλο!)
.
.
.
[Πρέπει να εξομολογηθώ κάτι: Την Μαρία Ευθυμίου την ήξερα ως ιστορικό από τις δημοσιεύσεις της. Την πρώτη φορά που την είδα σε συνέντευξη, μου δημιούργησε την ίδια αίσθηση που είχα όταν μικρή καθόμουν κι άκουγα τους «μεγάλους» να συζητάνε για πολιτικά, για ιστορία, για βιβλία, για χίλια δυο θέματα χωρίς να μασάνε τα λόγια τους επειδή ήμουν μπροστά, χωρίς να υψώνουν ποτέ τη φωνή στις διαφωνίες. Μου θύμισε την αγαπημένη φίλη της μαμάς μου, δασκάλα παλιάς εποχής, με τα ταγιέρ της, να μου λέει μέχρι να γίνει ο καφές ιστορίες, πραγματικές και φανταστικές, μικρές και μεγάλες, σαν να ήμουν κι εγώ μεγάλη και να περιμένει να της πω τη γνώμη μου και να μιλάμε «σαν μεγάλες». Κι εγώ να χαίρομαι κάθε φορά, και να λέω ότι όταν μεγαλώσω, έτσι θέλω να  γίνω, σαν την κ. Κ., να λέω ιστορίες και να μη μου ξεφεύγει τίποτα! Λοιπόν… όταν μεγαλώσω, θέλω να υπάρξει έστω κι ένας άνθρωπος που να του πω μια ιστορία από την Ιστορία και να σταθεί αυτό κίνητρο για να ψάξει και να μάθει περισσότερα, αλλά και να το φχαριστηθεί τόσο πολύ όσο εγώ, όταν διάβασα αυτό το βιβλίο.]

«Μόνα λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία»  Σε ποιους προτείνω το βιβλίο

– Σε όσους αγαπούν την Ιστορία
– Σε όσους αντιπαθούν την Ιστορία από το σχολείο, για να αλλάξουν γνώμη –σας προκαλώ!
– Σε όσους θέλουν να βάλουν σε μια σειρά τυχόν τυχαίες γνώσεις και απόψεις που έχουν για βασικά ιστορικά θέματα αλλά δεν ξέρουν από πού ν? αρχίσουν
– Σε όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι διαφορετικό από μυθοπλασία, αλλά με την άνεση και τη ροή ενός καλογραμμένου μυθιστορήματος.

Προτείνει η Μαρία Τριανταφυλλάκη

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε