Site icon Cityportal.gr

Monsieur Minimal (μουσικός)

Monsieur Minimal (μουσικός)

Αφού διακρίθηκε στο διαγωνισμό Coca Cola Sound Wave το 2007 και κατέκτησε τα pop ραδιοκύματα με τα τραγούδια του «Smile» και «Love story», μετά τον πρώτο του δίσκο «Lollipop», επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει ζωντανά άλλη μια γλυκιά ιστορία με ελληνικό στίχο και τίτλο «Πάστα Φλώρα».
Ο Χρήστος Τσιτρούδης ή Monsieur Minimal είναι από τις λίγες περιπτώσεις στην ελληνική σκηνή που επιμένει στην αισιόδοξη κιθαριστική pop μακριά από τη γενικότερη κατήφεια και μελαγχολία, ενώ είναι ίσως από τους ελάχιστους Έλληνες μουσικούς, που η μουσική τους έχει αρχίσει να διαγράφει τη δική της πορεία στο εξωτερικό. Με καταβολές από τα Γιαννιτσά και ήδη δύο δίσκους στο ενεργητικό του, αυτό το διάστημα είναι πιο εργατικός από ποτέ.
Ο Monsieur Minimal έδωσε συνέντευξη στην Δανάη Σοφία Βαρδαλή και το περιοδικό CITY.

Bonjour Monsieur Minimal! Ποια είναι τα τελευταία νέα σας; 
Καλημέρα από την ηλιόλουστη Αθήνα. Ετοιμάζομαι για το promo tour του καλοκαιριού, για την προώθηση του νέου μου άλμπουμ «Πάστα Φλώρα». Ενώ παράλληλα ξαναμπαίνω στο στούντιο, για να γράψω το δεύτερο αγγλόφωνο άλμπουμ μου και είμαι πολύ ενθουσιασμένος.

Με το δεύτερο δίσκο σου, το «Παστα Φλώρα», από Monsieur Minimal γίνεσαι Μεσιέ Μινιμάλ και τραγουδάς με ελληνικό στίχο. Τι οδήγησε σε αυτήν τη «στροφή»; 
Δεν είναι στροφή. Η μουσική είναι μία. Και εγώ κάνω αυτό που νιώθω χωρίς κανένα κόμπλεξ. Στην όλη διάρκεια της μουσικής μου ενασχόλησης ήταν αναπόφευκτο, λόγω και της μητρικής μου γλώσσας, να μην γράψω κάτι και με ελληνικό στοίχο και όταν αυτό γινόταν με επιτυχία, με έκανε πολύ χαρούμενο. Όταν λοιπόν προέκυψαν αυτά τα κομμάτια σκέφτηκα ότι δεν ήθελα να τα πετάξω ούτε να τα χαρίσω με τίποτα. Για αυτό αποφάσισα να κυκλοφορήσω την «Παστά Φλώρα». Ο αγγλικός στίχος είναι αυτός που με γοητεύει περισσότερο και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορώ να φανταστώ να μην γράφω πάνω σε αυτόν. Ο επόμενος αγγλόφωνος δίσκος είναι έξαλλου έτοιμος και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2011 με το καλό.

Σε ένα από τα νέα σου τραγούδια, το «Μια ζωή», συμμετέχει η Δήμητρα Γαλάνη. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; 
Τα συγκεκριμένο κομμάτι ήταν στο συρτάρι μου για πολύ καιρό, όταν αποφάσισα να το ξαναδώ, το έδωσα στον αδελφικό μου φίλο Δημήτρη Πολιούδη (a.k.a. Kidgalax ή Jimo), ο όποιος μου έγραψε τους στίχους και τη μελώδια -όπως έκανε και σε άλλα τρία κομμάτια του «Παστά Φλώρα»- και τότε και οι δυο μας συμφωνήσαμε ότι αυτό το κομμάτι πρέπει να το πει η κυρία Δήμητρα Γαλάνη. Με την κύρια Δήμητρα γνωριζόμασταν από τον διαγωνισμό του Coca Cola Sound Wave (όπου συμμετείχα το 2007) και από τότε είχαμε κρατήσει μια επαφή. Έτσι λοιπόν πήρα το θάρρος, της έστειλα το κομμάτι, της άρεσε και το κάναμε. Από τη συνεργασία αυτή αποκόμισα την εμπειρία και τη χαρά του να δουλεύεις με ένα τόσο φτασμένο επαγγελματία μουσικό αλλά και παράλληλα, τόσο απλό και γλυκό άνθρωπο.

Ζεις στην Αθήνα τον τελευταίο χρόνο και ασχολείσαι επαγγελματικά πλέον αποκλειστικά με τη μουσική. Πώς σου φέρθηκε η μουσική κατάσταση μέχρι τώρα εκεί; 
Ναι, η Αθήνα είναι για μένα μια νέα αρχή. Προσπαθώ να ζήσω από τη μουσική και από αυτό που είχα σαν όνειρο να κάνω. Δεν κυνηγώ το χρήμα, απλά θέλω να ζω με αξιοπρέπεια όπως κι όλοι μας . Είμαι λοιπόν από τούς τυχερούς της υπόθεσης, αλλά κι εγώ έχω κάνει και κάνω πολλά γι’ αυτό. Δεν επαναπαύομαι ποτέ, ούτε στιγμή. Βρήκα τούς κατάλληλους ανθρώπους και δουλεύουμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, που είναι και διακαής πόθος μου.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική; Έπαιζες πάντα μουσική ή ήσουν απλά ακροατής;
Θυμάμαι που σε έβλεπα σε όλα τα indie/brit pop party όταν σπούδαζες στην Καβάλα…  Πω πω, πού το θυμήθηκες αυτό (χαχαχαχα)! Δεν έχω σταματήσει ποτέ να είμαι ακροατής και ούτε σκοπεύω να το κάνω. Η ίδια η μουσική αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα. Το μικρόβιο το κόλλησα από μικρός, από την εποχή του αμερικανικού ΜΤV. Μετά ακoλούθησαν τα πρώτα μαθήματα κιθάρας και το στήσιμο μιας grunge band. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με περισσότερο ζήλο, γράφτηκα σε μια ομάδα μουσικής παραγωγής, όπου και παρακολούθησα μαθήματα έτσι ώστε να μπορώ να γράφω τη μουσική, έτσι όπως την έχω στο μυαλό μου.

Τι γίνεται με την πορεία σου στο εξωτερικό; Και αλήθεια, πώς προέκυψαν όλες οι συνεργασίες σου με το MTV, διαφημιστικές εταιρείες και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα; 
Από την πρώτη στιγμή με ενδιέφερε το εξωτερικό. Έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις και σε άλλες χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία και Τουρκία. Ήταν μια κοινή προσπάθεια της εταιρείας μου (της The Sound Of Everything) και του ιδιοκτήτη της Γιάννη Ηλιόπουλου. Να στήσουμε μια εταιρεία publishing και να δίνουμε τη μουσική μας για διαφημιστικά και soundtrack σε όλο τον κόσμο. Επίσης, το αμερικανικό MTV έχει πάρει όλα τα δικαιώματα από τον πρώτο μου δίσκο, το «Lollipop», για να χρησιμοποιήσει σαν χαλί σε μια επερχόμενη τηλεοπτική σειρά. Και δεν σου κρύβω τη χαρά μου και την υπερηφάνειά μου, ειδικά όταν έσκαγαν στο email μου μηνύματα από Αμερική και Καναδά εκφράζοντας το θαυμασμό και την υποστήριξή τους .Δεν είναι και λίγο πράγμα να παίζεται ένα κομμάτι σου σε όλα το αμερικανικό και καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο. Και πρόσφατα μου ανακοίνωσαν ότι ανανεώθηκε η σύμβαση για το κομμάτι μέχρι το καλοκαίρι. Τρελή διαφήμιση και ενθάρρυνση για κάποια μελλοντικά μου σχεδία.

Μετά από μερικούς μήνες επιστρέφεις στη Θεσσαλονίκη για συναυλία. Μίλησέ μας λίγο για το επερχόμενο live σου στο Block33. Θα είσαι πάλι μόνος επί σκηνής ή πλαισιωμένος από μπάντα; 
Έρχομαι στις 22/5 για ένα live στο Βlock 33. Θα παρουσιάσω τη νέα μου δουλειά, κάποια κομμάτια από τον επόμενο αγγλόφωνο δίσκο και φυσικά το «Lollipop» μερικώς διασκευασμένο. Στη σκηνή θα είμαι πάλι με μια κιθάρα και ένα p.c., synth και μεταλλόφωνο. Ακόμα δεν νιώθω έτοιμος για μια μπάντα… αλλά το έχω στο μυαλό μου.

Αν δεν ήσουν αφοσιωμένος στην ηλιόλουστη feelgood pop, ποιο άλλο μουσικό είδος πιστεύεις θα σε είχε κερδίσει; 
Αν δεν με έπιανε η νοσταλγία για τα παλιά και δεν το ξαναγύριζα στο grunge, σίγουρα θα ασχολούμουν με τον ευρύτερο χώρο της ηλεκτρονικής σκηνής. Αλλά σαν την ηλιόλουστη κιθαριστική feel good pop δεν υπάρχει.

info:
Ο Μοnsieur Minimal στο Block33
26ης Oκτωβρίου 33
Σάββατο 22 Μαΐου
ώρα έναρξης 21.00
εισιτήριο με μπίρα 10, 8€ (προπώληση)

Exit mobile version