Μoσχαράκι με σάλτσα τόνου – Vitello tonnato.  Το απόλυτο Ιταλικό καλοκαιρινό πιάτο!

Μoσχαράκι με σάλτσα τόνου – Vitello tonnato. Το απόλυτο Ιταλικό καλοκαιρινό πιάτο!

Ιδιαίτερα βολική συνταγή γιατί το πιάτο ολοκληρώνεται ιδανικά από την προηγούμενη μέρα ή και νωρίτερα. Ο συνολικός χρόνος της προετοιμασίας με το γαρνίρισμα (εκτός από εκείνον που θα περιμένετε απλώς να κρυώσει το κρέας) είναι γύρω στη 1 ώρα και 20 λεπτά.
 
Επιπλέον (αλλά σημαντικό) το μοσχάρι με σάλτσα τόνου – Vitello tonnato διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ημέρες, αρκεί να είναι καλά σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη για να μην αλλοιωθεί η μαγιονέζα.
 
Υλικά (για 6-8 άτομα)
800 γρ. νουά ή σπαλομύτα ή τρανς (ή άλλο μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκκαλο σε 1 κομμάτι)
1 καρότο καθαρισμένο
1 μπαστουνάκι σέλερι
1-2 μικρά κρεμμύδια
1 φύλλο δάφνης
600 ml κρασί λευκό, ξηρό
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
1 κ.γ. ολόκληρα πιπέρια
 
για την σάλτσα τόνου
400 γρ. τόνος σε λάδι
4 φιλέτα αντσούγιας
2 κ.γ. κάππαρη, πλυμένη και στραγγισμένη
3 κ.σ. χυμός λεμόνι
300 ml μαγιονέζα (2 1/4 φλ.τσ.) βλ. τη γρήγορη συνταγή εδώ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κάππαρη, αντζούγιες & μικρά αγγουράκια τουρσί  ή φυλλαράκια μαϊντανού για γαρνίρισμα
 
Προετοιμασία
 
 Ετοιμάζετε το κρέας:
To βάζετε σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα (όχι από αλουμίνιο ή χαλκό) με όλα τα υλικά και σκεπάζετε με νερό. Το φέρνετε σε σημείο βρασμού, ξαφρίζετε και μετά κατεβάζετε την φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύετε για 50-60 λεπτά.
Αφήστε το να κρυώσει εντελώς μέσα στο ζωμό που έβρασε, για αρκετές ώρες – ακόμη καλύτερα όλη τη νύχτα.
Σημείωση: Μην παραβράσετε το κρέας, γιατί θα διαλύεται όταν θα πρέπει να το κόψετε σε λεπτές φέτες.
 
Ετοιμάζετε την σάλτσα τόνου: Στραγγίζετε τον τόνο και τον βάζετε στο μίξερ με την κάπαρη, τις αντζούγιες και το λεμόνι. Αναμιγνύετε τα υλικά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή κρεμώδη σάλτσα ελαφρώς ρευστή. Αν η σάλτσα σας φαίνεται κάπως πηχτή, προσθέστε σταδιακά 2-3 κ.σ. από τον ζωμό του κρέατος και ξαναχτυπήστε την.
 
Ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Αδειάζετε τη σάλτσα τόνου σε μπολ και προσθέτετε την μαγιονέζα. Ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι-πιπέρι, αν χρειάζεται.
 
Σερβίρισμα:
Βγάζετε το κρέας από τον ζωμό και το κόβετε με μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι ή ηλεκτρικό σε όσο το δυνατόν λεπτές φέτες γίνεται. Σε πιατέλα σερβιρίσματος απλώνετε μια λεπτή στρώση της σάλτσας τόνου και τοποθετείτε πάνω της μια στρώση από τις φέτες του μοσχαριού.
Τις καλύπτετε με μια νέα στρώση σάλτσας και συνεχίζετε έτσι βάζοντας άλλη μία ή δύο στρώσεις από φέτες κρέατος και σάλτσας, ανάλογα με το μέγεθος της πιατέλας.
Τελειώνετε με σάλτσα τόνου και γαρνίρετε με τα αγγουράκια τουρσί και την κάπαρη.
 
Καλύπτετε το έτοιμο μοσχάρι με σάλτσα τόνου – Vitello tonnato με διαφανή μεμβράνη και τοποθετείτε την πιατέλα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρετε.
 
 
Σημείωση: Σουρώστε και κρατήστε τον ζωμό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να τον χρησιμοποιήσετε σε ριζότο ή κάποια άλλη σάλτσα.
 
Συνταγή. pantespani.gr 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε