{ Σινεμά }
ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ  (ROBIN HOOD)

ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ (ROBIN HOOD)

Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Ρομπέν των Δασών, ο άνθρωπος που τα έβαλε με την εξουσία και για ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί σύμβολο ελευθερίας. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Νότιγχαμ το 13ο αιώνα. Η πόλη βρίσκεται υπό την εξουσία του διεφθαρμένου σερίφη ο οποίος φορολογεί βαριά το λαό. Ο Ρομπέν, ο οποίος υπηρέτησε ως τοξότης το βασιλιά Ριχάρδο, οργανώνει μια συμμορία που κρύβεται στο δάσος και τα βάζει με το σερίφη. Με σκοπό να επαναφέρει τη δικαιοσύνη στην πόλη. Παράλληλα με τον αγώνα του να σώσει την πόλη ο Ρομπέν, αγωνίζεται να κατακτήσει την καρδιά της λαίδης Μάριο, με την οποία είναι ερωτευμένος. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει και η απειλή ενός εμφυλίου πολέμου και ο κίνδυνος η Αγγλία να υποδουλωθεί στη Γαλλία. Η «παρέα» του Ρομπέν αγωνίζεται και για την αποτροπή αυτής της προοπτικής. 
Γνωστή ιστορία αλλά πάντοτε ενδιαφέρουσα και γοητευτική και το γεγονός πως η σκηνοθεσία ανήκει στο Ρίντλεϊ Σκοτ, την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. 
Ο θρύλος του Ρομπέν των Δασών αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της αγγλικής λογοτεχνίας εδώ και δεκαετίες, μολονότι δεν υπάρχει, απ? όσο γνωρίζουμε, καμία απόδειξη πως ο Ρομπέν είναι ιστορικά υπαρκτό πρόσωπο. Στον κινηματογράφο μάλιστα και στην τηλεόραση μετράει κανείς πάνω από 30 παραγωγές του θρύλου (ενδεικτικά αναφέρονται: 1922 - Robin Hood, 1938 - The Adventures of Robin Hood, 1976 - Robin and Marian, 1991 - Robin Hood: Prince of Thieves…). 
Η βασική διαφορά της εν έτει 2010 κινηματογραφικής μεταφοράς του θρύλου που έχει γυριστεί σε Αγγλία και Ουαλία και καλύπτει την περίοδο από το θάνατο του βασιλιά Ριχάρδου Ι το 1199 μέχρι και την υπογραφή της Magna Carta το 1215, είναι πως τόσο ο Ρίντλεϊ Σκοτ όσο και ο Ράσελ Κρόου ήθελαν να φωτίσουν μέσα από την ταινία τις απαρχές του θρύλου του Ρομπέν των Δασών. Με άλλα λόγια, και οι δύο τους ήθελαν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά την ιστορία του τρόπου με τον οποίο ένας απλός τοξότης στο στρατό του Βασιλιά Ριχάρδου Ι μεταμορφώνεται στο γνωστό θρύλο του Ρομπέν των Δασών, δίνοντας στο κοινό ανάγλυφα το κοινωνικο-ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της Αγγλίας την εποχή εκείνη: η Αγγλία έχει πτωχεύσει, απειλείται από έναν εμφύλιο πόλεμο αλλά και από τη Γαλλία, ενώ στην εξουσία βρίσκεται ένας ανεπαρκής βασιλιάς, ο Ιωάννης. Με άλλα λόγια, το τέλος της ταινίας αποτελεί την αρχή όλων των προηγούμενων ταινιών… 
Ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ είναι γνωστός λάτρης των ταινιών εποχής και με τον Χέλγκελαντ αποφάσισαν να «εξανθρωπίσουν το θρύλο» και να φωτίσουν με τη φαντασία τους ποια θα μπορούσαν να είναι τα πραγματικά γεγονότα, μέσα από τα οποία γεννήθηκε ο Ρομπέν των Δασών. 
Για το ρόλο του Ρομπέν των Δασών (τον οποίο στο παρελθόν έχουν υποδυθεί ο Έρολ Φλιν, ο Σον Κόνερι κι ο Κέβιν Κόστνερ) ο Ράσελ Κρόου μελέτησε πάνω από 30 βιβλία για τον ήρωα και το 12ο και 13ο αιώνα, ενώ προπονήθηκε σκληρά στην τοξοβολία –σε βαθμό πρωταθλητισμού, ρίχνοντας έως και 200 βέλη την ημέρα- ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ήρωα που θα ενσάρκωνε. Στο πρόσωπο της Κέιτ Μπλάνσετ ο Κρόου βρήκε την ιδανική Μάριον, αναβιώνοντας τρόπον τινά τη σχέση «Πετρούκιου και Κατερίνας», κι ενσωματώνοντας Σαιξπηρικά στοιχεία (The Taming of the Skrew) στην ιστορία.

Διάρκεια: 148 λεπτά
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Ηθοποιοί:

Ράσελ Κρόου, Κέιτ Μπλάνσετ, Γουίλιαμ Χαρτ, Βανέσα Ρεντγκρέιβ 
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

 

 

 

 

 


 

 

Ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα