Αποκάλυψη Τώρα (1979)

Apocalypsei Now
★★★★★
Δράμα, Μυστηρίου, Πολεμική

147'

ΗΠΑ

English • French • Vietnamese

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, ο λοχαγός Γουίλαρντ αναλαμβάνει να βρει και να δολοφονήσει το συνταγματάρχη Κουρτζ, ένα στρατιωτικό καριέρας ο οποίος αποσχίστηκε με την ομάδα του από το στράτευμα, εγκαταστάθηκε κάπου στα σύνορα με την Καμπότζη και τώρα φημολογείται ότι λατρεύεται από τους ντόπιους σαν θεός.

Francis Ford Coppola

John Milius • Francis Ford Coppola • Michael Herr

Carmine Coppola • Francis Ford Coppola

Martin Sheen • Marlon Brando • Robert Duvall • Frederic Forrest • Sam Bottoms • Laurence Fishburne • Albert Hall • Harisson Ford

Σχόλια/Κριτική


Το Αποκάλυψη, Τώρα! τιμήθηκε με ένα Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και για Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ταινία - δράμα, ενώ βραβεύτηκε με δύο όσκαρ, φωτογραφίας και ήχου. Η ταινία έχει καταταγεί Νο. 14 σε δημοσκόπηση κριτικών του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου το 2012. Το 2000, το Αποκάλυψη Τώρα επιλέχθηκε για διατήρηση από το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, καθώς η ταινία κρίθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική» Η ταινία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στη παραγωγή της, που καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse. Ο Μάρλο Μπράντο ήταν υπέρβαρος και τελείως απροετοίμαστος, τα ακριβά σκηνικά καταστράφηκαν από ένα τυφώνα τον Μάιο του 1976 και ο κεντρικός πρωταγωνιστής, ο Σιν, είχε μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και μετά την παραγωγή καθώς η προβολή της ταινίας αναβλήθηκε αρκετές φορές ενώ ο Κόπολα επεξεργάστηκε χιλιάδες μέτρα φιλμ.

Κριτική

Σε έναν λοχαγό ανατίθεται η αποστολή να σκοτώσει τον παρανοϊκό συνταγματάρχη Ειδικών Δυνάμεων που έχει λιποτακτήσει από το στρατό και διεξάγει δικό του προσωπικό πόλεμο στην ζούγκλα (τι πόλεμο αλήθεια;) πέρα από τα σύνορα της Καμπότζης
Το ταξίδι ξεκινάει.
Πολεμική ταινία που αν και διαδραματίζεται στο Βιετνάμ δεν είναι τόσο για αυτό αλλά μια γενικότερη σπουδή πάνω και γύρω από τον πόλεμο.
Εδώ έχουμε την δημιουργία ψυχεδελικού τρόμου που περιγράφει με μανία την τρέλα σαν κατάσταση.
Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο Η Καρδιά του Σκότους που διαδραματίζεται στον ποταμό Kongo και έχει μεταφερθεί σαν φόρμα σχεδόν αυτούσιο στον ποταμό Nung. Βλέποντας την ταινία δεν παρατηρούμε ίδια αφηγηματική δομή και έχουμε απόκλιση από την κεντρική ιδέα και τους χαρακτήρες του βιβλίου.
Στην ταινία περιγράφεται η έννοια της χαρμολύπης, της κατάστασης δηλαδή που βιώνουν οι άνθρωποι όταν βρίσκονται σε κατάσταση αποδοχής των γεγονότων που συμβαίνουν όσο τρομακτικά και αν είναι αυτά λόγω της εγκεφαλικής τους αποδοχής σαν παγιωμένη κατάσταση. (η περιγραφή των ακρωτηριασμών των χωρικών). Είναι μια πραγματικότητα μεταξύ χαράς και λύπης.
Μια συναισθηματική συνύπαρξη που εκλαμβάνεται θετικά αλλά με αλλόκοτο τρόπο. Αυτή την κατάσταση την αντιλαμβάνονται καλύτερα οι Ασιάτες από τους δυτικούς λόγω κουλτούρας. Το σενάριο και ο τίτλος της ταινίας προέρχονται από τον John Milius.
Ο Milius είχε (ορθώς) άλλο τέλος από αυτό που είδαμε. Στο τέλος του Milius, ο συνταγματάρχης, θα ασκούσε επιρροή στον λοχαγό με τέτοιο τρόπο που θα τον έπαιρνε με το μέρος του και θα προσπαθούσαν να αποκρούσουν αεροπορική επίθεση που θα έκαναν οι Αμερικανοί στο στρατόπεδο - ναό.
Το τέλος αυτό θα ταίριαζε καλύτερα σε μια ήδη τραβηγμένη και σουρεαλιστική ιστορία από το πιο συντηρητικό όσο και εν μέρη αισιόδοξο τέλος που κλείνει την ταινία. (προσωπική άποψη).
Οι εικόνες της ζούγκλας είναι όμορφες.
Ο Martin Sheen αν και καλός ηθοποιός δεν δίνει την αίσθηση του δολοφόνου. Ο Copolla τον είχε στα υπόψιν επειδή είχε κάνει δοκιμαστικό στον Νονό και επειδή έφυγε ο (κατά πολύ ανώτερος) Harvey Keitel. Αρχικά ήθελαν τον McQueen αλλά ηλικιακά ήταν μεγάλος και δεν ήθελε ο ίδιος να το κάνει λόγω της μεγάλης παραμονής στις Φιλιππίνες που απαιτούσαν οι ανάγκες της ταινίας.
Ο Brando εδώ ξυρίζει το κεφάλι του με σκοπό να δώσει μια πολιτική χροιά στην ταινία να μεταδώσει μέσω φυσικής παρουσίας δηλαδή τα χτυπήματα του πολέμου (το αν το καταφέρνει είναι άλλο πράγμα) σε αντίθεση με την ταινία που έχει κατά κύριο λόγο ψυχολογικό υπόβαθρο . Η παρουσία του στην ταινία είναι 15 λεπτά καλυμμένος με σκιές και σε υπερβολικό βαθμό χαμηλόφωνα.
Κατορθώνει πάντως να στρέψει την ταινία από την έως τότε αφηγηματική πλοκή στην απελπισία ενός ανθρώπου που πλέον έχει αποκοπεί από τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και αιωρείται στο ηθικό κενό.
Ο χαρακτήρας του διαβάζει τους κούφιους ανθρώπους του Έλιοτ και είναι πόλος έλξης αλλά και προβληματισμού για τον λοχαγό αφού μάλλον μόνο τρελός δεν είναι σε αυτή την ιστορία - για αυτό και το τέλος που αναφέρω παραπάνω θα ταίριαζε περισσότερο. (προσωπική άποψη). Τεράστια διάρκεια όπως και σκηνικά, λίγη (σχετικά) δράση, ένα απόκοσμο ταξίδι στο εσωτερικό της ψυχής σε φοβίες που εκδηλώνονται σε ακραίες καταστάσεις όπως αυτή του πολέμου. Τα 45 λεπτά που προστέθηκαν από το αρχικό μοντάζ έχουν την σκηνή στη γαλλική φυτεία δείγμα της αποικιοκρατίας που προϋπήρχε.Τα γυρίσματα έγιναν σε φυσικούς χώρους και με προσωπικούς πόρους του σκηνοθέτη αφού είχε ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός.
Πολλοί το θεωρούν μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, μια παραισθησιογόνα εμπειρία αλλά και με αυταπάτες μεγαλεπήβολου έργου (προσωπική άποψη το τελευταίο).

ΕΠΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΌ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΌ

   

Trailer