Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι (2012)

The Hobbit: An Unexpected Journey
Περιπέτεια, Φαντασίας

169'

English

Η πρώτη από τις τρεις ταινίες που αποτελούν την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος φαντασίας του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, «Το Χόμπιτ». Η τριλογία διηγείται την ιστορία της Μέσης Γης, 60 χρόνια πριν από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Ο Μπίλμπο Μπάγκινς μας υποδέχεται στις περιπέτειές του. Σε ένα από τα ταξίδια του αποφασίζει να σώσει το βασίλειο του Έρεμπορ από τον τρομερό δράκο Νοσφιστή. Με την απρόσμενη βοήθεια του Γκάνταλφ του Γκρίζου, ο Μπίλμπο ακολουθεί μια ομάδα δεκατριών νάνων, της οποίας επικεφαλής είναι ο θρυλικός πολεμιστής, Θόριν Δρύασπις. Το ταξίδι τους θα τους οδηγήσει στην Ερημιά, σε επικίνδυνους τόπους γεμάτους Τελώνια, Ορκ, φονικούς λύκους και μάγους. Για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους που βρίσκεται στην Ανατολή, στο Βουνό της Μοναξιάς, πρέπει πρώτα να καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί από τις σήραγγες των τελωνίων. Εκεί όμως, ο Μπίλμπο θα συναντήσει το πλάσμα, που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα… το Γκόλουμ. Στις όχθες μιας υπόγειας λίμνης, ο Μπίλμπο Μπάγκινς θα ανακαλύψει ότι διαθέτει επινοητικότητα και θάρρος που ξεπερνά τη φαντασία του, καθώς θα καταφέρει να αποκτήσει το «πολύτιμο» δαχτυλίδι του Γκόλουμ, το οποίο διαθέτει απρόσμενες και χρήσιμες ιδιότητες. Είναι ένα απλό, χρυσό δαχτυλίδι δεμένο άρρηκτα με τη μοίρα της Μέσης Γης, με τρόπους που ο Μπίλμπο δεν μπορεί καν να διανοηθεί.

Peter Jackson

Fran Walsh(screenplay), Philippa Boyens(screenplay), Peter Jackson(screenplay)

Howard Shore

Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter

Σχόλια/Κριτική


-Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μπίλμπο Μπάγκινς συναντάμε τον Μάρτιν Φρίμαν, ενώ ο Ίαν Μακ Κέλεν επιστρέφει στον ρόλο του Γκάνταλφ του Γκρίζου, η Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της Γκαλάντριελ, ο Άντι Σέρκις στον ρόλο του Γκόλουμ και ο Ελάιτζα Γουντ στον ρόλο του Φρόντο. -Ο Τζέφρι Τόμας και ο Μάικ Μιζράχι συμπληρώνουν το καστ, στους ρόλους των Βασιλιάδων των Νάνων, Θορ και Θρέιν, αντίστοιχα. -Αν και αρχικά η σειρά ταινιών προοριζόταν να αποτελείται από δύο μέρη, ο Τζάκσον και η MGM επιβεβαίωσαν μία τρίτη ταινία. Το πρώτο και το δεύτερο μέρος γυρίστηκαν ταυτόχρονα, με τα γυρίσματα να ξεκινούν στις 21 Μαρτίου 2011 και να ολοκληρώνονται στις 6 Ιουλίου 2012. -Η ταινία έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία ξεπερνώντας το 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως ενώ ο προϋπολογισμός παραγωγής έφτασε τα 180 εκατομμύρια δολάρια και έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ. -Το δεύτερο μέρος με τον τίτλο Η Ερημιά του Νοσφιστή κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τον Δεκέμβριο του 2013 και το τρίτο μέρος με τίτλο Η Μάχη των Πέντε Στρατών κυκλοφόρησε τον επόμενο Δεκέμβριο του 2014.

Trailer