Είναι όλα Αληθινά (1943)

It's All True
★★★★
Ντοκιμαντέρ

40'

ΗΠΑ

English

It's All True είναι μια ημιτελής ταινία μεγάλου μήκους του Orson Welles που περιλαμβάνει τρεις ιστορίες για τη Λατινική Αμερική. Το "My Friend Bonito" επιμελήθηκε ο Welles και σκηνοθέτησε ο Norman Foster στο Μεξικό το 1941. Το "Carnaval" (γνωστό και ως "The Story of Samba") και το "Jangadeiros" (επίσης γνωστό ως "Four Men on a Raft") σκηνοθετήθηκε από τον Welles στη Βραζιλία το 1942. Θα ήταν η τρίτη ταινία του Welles για την RKO Radio Pictures, μετά το Citizen Kane (1941) και το The Magnificent Ambersons (1942). Το έργο ήταν μια συμπαραγωγή της RKO και του Γραφείου του Συντονιστή Διαμερικανικών Υποθέσεων που αργότερα τερματίστηκε από την RKO.

Orson Welles • Norman Foster

John Fante • Robert J. Flaherty • Norman Foster

Anselmo Duarte

Σχόλια/Κριτική


Ολα ξεκίνησαν από την Jazz, λόγω του ότι ο Welles ήταν λάτρης της. Σαν τρίτη ταινία βάση του συμβολαίου του με την RKO ήθελε να κάνει κάτι σαν δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στην Νέα Ορλεάνη και όχι μονο. Συναντήθηκε με τον Duke Ellington και του είπε να φτιάξει κομμάτια μουσικά και εκείνος δέχθηκε. Εν συνεχεία σκέφτηκε την δημιουργία ταινίας για την ιστορία της Jazz από τις ρίζες της έως και την δεκαετία του '40 στην Αμερική. Ο Louis Armstrong θα έπαιζε τον βασικό ρόλο σε αυτά θα πρόσθετα τα κομμάτια του Ellington.
Αν και δίσταζε να αφήσει αυτό το σχέδιο στην μέση έπρεπε να εμπλακεί σε άλλη ταινία (ταξίδι στον φόβο) που θα του έφερνε λεφτά. Ο σκηνοθέτης αυτής της ταινίας (Foster) τελείωνε στο Μεξικό άλλο κομμάτι άλλης ταινίας του Welles (σπονδυλωτή για ταυρομαχίες) χωρίς να έχει τελειώσει τους υπέροχους Άντερσονς.
Όλα αυτά μέσα στο '41 από την άνοιξη έως τα τέλη του έτους.
Η ταινία για τις ταυρομαχίες είναι το My Friend Bonito, που μιλάει για την φιλιά ενός παιδιού με έναν ταύρο και απέκτησε και δεύτερο μέρος, το The Captain's Chair που αν και διαδραματόζεται στον Βόρειο Πόλο, σεναριακά το μετέφεραν στο Hudson Bay.
O Joseph Cotten για να μπορέσει να παίξει στο Ταξίδι στον Φόβο έπρεπε να παρατήσει τους Αντερσονς, έτσι ώστε να μπορέσει να σκηνοθετήσει την ταινία αυτή ο Welles.
Εν το μεταξύ ο Πόλεμος στην Ευρώπη συνεχιζόταν και οι Αμερικανοί πήραν την απόφαση να κάνουν τον Welles πρέσβη καλής θέλησης και να τον στείλουν στη Νότιο Αμερική. Ο λόγος ήταν η ενίσχυση των σχέσεων των χωρών της Αμερικής μεταξύ τους. Ο Welles κατάλαβε ότι τόσο η Jazz όσο και το αντίθετο της, η Sampa είναι εκφράσεις της αφρικανικής διασποράς στην Αμερικανική ήπειρο οπότε άρχισε να γυρίζει δύο ιστορίες: την ιστορία ενός φτωχού ψαρά του Ζακαρέ που θα ταξιδέψει 1600 μίλια έως το Ρίο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φτώχεια της χώρας και άλλη μια για το καρναβάλι του Ρίο που θα ξεχειλίζει από σάμπα. Η ταινία για τους ψαράδες ονομάζεται
JANGADEIROS αυτή για το καρναβάλι CARNAVAL.
O καινούργιος όμως πρόεδρος της RKO έκοψε τα κονδύλια και ο Welles επέστρεψε πίσω χωρίς να τελειώσει την ταινία.
Η ταινία έμεινε ημιτελής. Κομμάτια της χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες ταινίες της RKO.
Όταν επέστρεψε ο Welles από την Νότια Αμερική, το Hollywood τον είχε ξεγράψει πλέον.
Το cityportal σας παρουσιάζει καθημερινά τις ταινίες που παίζουν στην τηλεόραση. Υπάρχουν πληροφορίες, ώρες κανάλια και βαθμολογία για ΟΛΕΣ. Καθημερινά μπορείτε να βλέπετε τις ταινίες για την τρέχουσα ημέρα (Δ/Τ/Τ/Π/Π/Σ/Κ) πατώντας εδώ: Οι σημερινές Ταινίες στην τηλεόραση 

Trailer