Η Έντιμος Κυρία και ο Χαρτοπαίχτης (1971)

McCabe & Mrs. Miller
★★★★
Γουέστερν, Δράμα

120'

ΗΠΑ

English • Cantonese

Σε μια απομακρυσμένη πόλη της Άγριας Δύσης, ένας τζογαδόρος και μία πόρνη στήνουν μια επιτυχημένη αλλά όχι και τόσο αθώα επιχείρηση. Όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι που μια μεγάλη εταιρεία εμφανίζεται στο προσκήνιο… Πρόκειται για μία παράξενη προσθήκη στη φιλμογραφία του Robert Altman.

Robert Altman

Edmund Naughton • Robert Altman • Brian McKay

Leonard Cohen

Warren Beatty • Julie Christie • Rene Auberjonois • William Devane • John Schuck • Corey Fischer • Shelley Duvall • Bert Remsen

Σχόλια/Κριτική


Ο Robert Altman είπε κάποτε: «Μισώ τα γουέστερν, δεν υπάρχει λόγος να μην τα κάνουμε όπως πραγματικά ήταν εκείνη την εποχή». Ο σκηνοθέτης είχε πολλά χαρίσματα, ένα από αυτά ήταν να διαιρεί τους θεατές και τους κριτικούς. Η καταστροφή που προσπαθεί να πετύχει στην ιδέα του ηρωισμού στην άγρια δύση δημιουργεί σαν αποτέλεσμα μια ταινία πλούσια σε συναίσθημα, αμοραλισμό αλλά και ποιητικό ρεαλισμό, πολλά περισσότερα από μια αποδόμηση, μια αληθινή αναθεώρηση του γουέστερν. Ο Beatty κάνει μια από τις καλύτερες του ερμηνείες ο οποίος ερμηνεύει έναν ικανό χαρτοπαίκτη που δεν είναι τόσο έξυπνος όσο νομίζει (χαζός είναι) και θέλει να στήσει έναν οίκο ανοχής σε μια πόλη ανθρακορύχων που ακόμα χτίζεται. Η Christie επίσης είναι υπέροχη σαν madame του οίκου που τον βοηθά και εκπαιδεύει αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει τον ήρωα από τις βλακώδες αποφάσεις που εν τέλει παίρνει.
Το & στον τίτλο αντανακλά την συνεργασία μεταξύ των 2 (όχι ρομαντισμό) αφού η ηρωίδα χρεώνει 5 δολάρια στον ήρωα την ερωτική συνεύρεση. Ακόμα και η σχέση αυτή όμως θα τελειώσει όταν ο ήρωας θα αρνηθεί την πρόταση μιας εταιρίας να αναλάβει την επιχείρηση του και αυτοί στέλνουν 3 πιστολάδες για να τον βγάλουν από την μέση.
Το μέλλον του ήρωα δυσοίωνο.
Η ταινία δεν χρειάζεται την απαισιόδοξη μουσική του Leonard Cohen για να σε βάλει στο κλίμα της. Ο σκηνοθέτης δίνει μια μελαγχολική εικόνα των ανθρώπων που ζητούν μια καλύτερη μοίρα (και είναι σε συνδυασμό με το γυμνό τοπίο) σαν να ξεπήδησαν από πίνακα Φλαμανδού ζωγράφου. Η μικρή πόλη είναι βρώμικη και παρακμιακή όμως είναι υπό κατασκευή. Την πόλη την βλέπουμε όλη στην αρχή αφού την διασχίζει ο ήρωας σαν τα κλασσικά γουέστερν αλλά εδώ ο ήλιος φαίνεται μόνο όταν περνάει μπροστά από την μικρή ξύλινη εκκλησία. Αν και έχει ακουστεί η φήμη ότι είναι πιστολάς, εκείνος ξεκαθαρίζει ότι είναι bussinesman στην πρώτη παρτίδα που παίζει με τους ντόπιους.
Η κυρίες που έχει μαζί του δεν είναι και οι πιο όμορφες αλλά αρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ανδρικού πληθυσμού αλλά είναι και από τις λίγες δουλειές που μπορούν να γίνουν όπως και μια από τις ηρωίδες, της οποίας ο άντρας της θα πεθάνει σε καυγά και η πρωταγωνίστρια με ένα βλέμμα της δίνει την ευκαιρία για μια νέα έστω και αποκρουστική αρχή. Το τελευταίο 20 λεπτό με τους πιστολάδες και τον ήρωα που παγώνει για να μπορέσει να σωθεί, έρχεται σε αντίθεση με τα θέλω του αφού πρέπει να βρει όπλα για να τους αντιμετωπίσει. Η τελική σκηνή με την ηρωίδα και το όπιο στην οποία θυμάται ότι της έλεγε ο ήρωας κλείνει όμορφα αυτό το ρεβιζιονιστικό γουέστερν. Ο Beatty ήθελε να το κάνει αρχικά με τον Polanski αλλά τον έπεισε ο Altman.
Ανώτερο ποιοτικά και από την (αγαπημένη) άγρια συμμορία είναι κατά την άποψή μου μέσα στα 5 top Western όλων των εποχών κατά πολύ ανώτερο του Unforgiven σε επίπεδο ρεβιζιονισμου.

TOP OF THE TOP WESTERN

Το cityportal σας παρουσιάζει καθημερινά τις ταινίες που παίζουν στην τηλεόραση. Υπάρχουν πληροφορίες, ώρες κανάλια και βαθμολογία για ΟΛΕΣ. Καθημερινά μπορείτε να βλέπετε τις ταινίες για την τρέχουσα ημέρα (Δ/Τ/Τ/Π/Π/Σ/Κ) πατώντας εδώ: Οι σημερινές Ταινίες στην τηλεόραση 

Trailer