Η Πλεκτάνη (2008)

Body of Lies
★★★★
Δράμα, Δράσης, Θρίλερ

128'

English

Στον ιστό της παγκόσμιας αντικατασκοπίας, σε έναν κόσμο που διακυβεύονται πολλά, αυτό που σε κάνει κυρίαρχο δεν είναι ούτε τα όπλα ούτε η τεχνολογία. Αυτό που σε διασφαλίζει είναι οι ζωτικές πληροφορίες που συλλέγεις και πως τις ελέγχεις ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν να είναι, φαινομενικά, τα πράγματα. Ο πράκτορας της CIA Ρότζερ Φέρις στην τελευταία του επιχείρηση στο Ιράκ, παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Αυτή τη φορά η αποστολή του τον οδηγεί στην Ιορδανία για να εντοπίσει έναν απ′ τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες, τον αρχηγό της Αλκάιντα, Αλ Σαλεεμ. Τον συντονισμό της αποστολής έχει ο προϊστάμενός του, Εντ Χόφμαν. Παρά το γεγονός ότι έχει τη βοήθεια των Μυστικών Υπηρεσιών της Ιορδανίας και του επικεφαλής Χάανι Σαλααμ (Μαρκ Στρογκ), αυτή η αντίξοη συνεργασία θα οδηγήσει τις δυο πλευρές σε πολιτισμικές και ηθικές αντιπαραθέσεις.

Ridley Scott

William Monahan(screenplay), David Ignatius(novel "Body of Lies")

Marc Streitenfeld

Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Golshifteh Farahani, Oscar Isaac, Ali Suliman, Alon Aboutboul, Vince Colosimo

Σχόλια/Κριτική


-Η ταινία γυρίστηκε σε περιοχές των ΗΠΑ και του Μαρόκο, αφού οι αρχές του Ντουμπάϊ αρνήθηκαν να δώσουν την άδεια, λόγω των πολιτικών θεμάτων που περιέχονται στο σενάριο. Η διάρκεια των γυρισμάτων κράτησε από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2007. Σκηνές που διαδραματίζονται στα κεντρικά γραφεία της CIA στο Langley της Βιρτζίνια γυρίστηκαν στα γραφεία του National Geographic, στο Μέριλαντ. -Το γήπεδο μπάσκετ στο Ραμπάτ χρησιμοποιήθηκε ως πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιορδανία. Ο χώρος με τα γραφεία της CIA κατασκευάστηκε μέσα στο στάδιο, το οποίο ήταν πολύ ευνοϊκό επειδή ο σχεδιασμός τους επέτρεπε στις κάμερες να τραβούν εσωτερικές και εξωτερικές όψεις, δείχνοντας έτσι τους ηθοποιούς να κοιτάζουν έξω τους ανθρώπους και τα τανκς που περνούν στους δρόμους. -Με έναν προϋπολογισμό παραγωγής που άγγιξε τα 70.000.000 δολάρια, η ταινία παγκοσμίως συγκέντρωσε μόλις 118,6 εκατομμύρια δολάρια. -Ο χαρακτήρας του Μαρκ Στρογκ βασίστηκε στο υπαρκτό πρόσωπο του επικεφαλή της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ιορδανίας από το 2000-2005, Saad Kheir.

Trailer