Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους (2007)

No Country for Old Men
★★★★★
Δράμα, Έγκλημα, Θρίλερ

122'

United States

English, Spanish

Ιούνιος του 1980, κάπου στο Τέξας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. Μια αγοραπωλησία ναρκωτικών πάει στραβά. Όλοι οι εμπλεκόμενοι σκοτώνονται. Ο Λιουέλιν Μος που βγαίνει αργότερα στην περιοχή για κυνήγι, βρίσκει έναν ετοιμοθάνατο μεξικάνο, μεγάλη ποσότητα ηρωίνης και μια βαλίτσα με 2 εκατομμύρια ευρώ. Παίρνει τη βαλίτσα και γυρίζει στο τρέιλερ όπου ζει με τη γυναίκα του. Όμως, κυριευμένος από ενοχές, επιστρέφει στο σημείο της σφαγής. Η κίνησή του αυτή θα τον «προδώσει»: όσοι ψάχνουν τα λεφτά, ξέρουν ποιος είναι και αυτό τον μετατρέπει στον επόμενο στόχο του Άντον Σινγκουρ. Ο Άντον Σιγκούρ είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος και ενώ έχει συλληφθεί, το σκάει αφήνοντας πίσω του μόνο πτώματα. Το όπλο που χρησιμοποιεί είναι ένα αεροβόλο, από αυτά που χρησιμοποιούνται στα σφαγεία. Έχει προσληφθεί για να βρει τη βαλίτσα με τα λεφτά. Η προσωπική του, άκρως παράλογη, ηθική θα τον οδηγήσει στο να σκοτώσει αυτούς που τον προσλάβανε και να κυνηγήσει μόνος του τα λεφτά και τον Μος. Ο σερίφης Εντ Τομ Μπελ προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση. Είναι παλαίμαχος στη δουλειά, κοντά στη συνταξιοδότηση κι έχουν δει πολλά τα μάτια του. Θεωρεί πως πλέον, η βία στην εποχή του έχει ξεφύγει. Προσπαθεί να προστατέψει τον Μος και τη γυναίκα του, να πιάσει τον Σιγκούρ και δεν χωράει ο νους του, πως έχουν εμπλακεί τόσοι άνθρωποι και τόσες δολοφονίες σε αυτή την υπόθεση. Μοιραία, οι τρεις άνδρες θα συναντηθούν με απρόσμενα και άκρως δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ethan Coen, Joel Coen

Joel Coen(screenplay), Ethan Coen(screenplay), Cormac McCarthy(novel)

Carter Burwell

Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson, Kelly Macdonald, Garret Dillahunt, Tess Harper, Barry Corbin

Σχόλια/Κριτική


-Με προϋπολογισμό που άγγιξε μόλις τα 25 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους (No Country for Old Men) συγκέντρωσε πάνω από 171 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία. -Ο ρόλος του Μος είχε δοθεί στον Χηθ Λέτζερ αλλά τον είχε απορρίψει για να μείνει με την, τότε, νεογέννητη κόρη του, Ματίλντα. Ο Μπρόσλιν δεν ήταν στους υποψήφιους ηθοποιούς, αλλά με την βοήθεια του Ταραντίνο και του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ πέρασε από οντισιόν και πήρε τον ρόλο. -Ο τίτλος της ταινίας: Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους (No Country for Old Men), είναι από τους πρώτους στίχους του ποιήματος “Sailing to Byzantium” του Ιρλανδού ποιητή William Butler Yeats. -Ο Μπαρδέμ με την εξαιρετική ερμηνεία του ως ψυχοπαθής Άντον Σινγκουρ, έγινε ο πρώτος Ισπανός ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ.

Trailer