Μικρά Αγγλία (2013)

★★★★
Δράμα, Ελληνική, Ρομαντική

132'

Ελλάδα

Ελληνικά • Αγγλικά

Λίγο πριν τη θύελλα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου… Χάνονται στα πελάγη ενός καταδικασμένου έρωτα… Η μοίρα και η θάλασσα καθορίζουν τη ζωή τους… Άνδρος, πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η νεαρή Όρσα είναι παράφορα και μυστικά ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Ο κλειστός χαρακτήρας της δεν επιτρέπει σε κανέναν να γνωρίζει τον κρυφό της πόθο. Αντίθετα από τη μικρότερη αδελφή της, την ενθουσιώδη και γεμάτη όνειρα Μόσχα, που δεν κρύβει ότι θέλει να φύγει από την Άνδρο, για να αποφύγει έτσι τη μοίρα των γυναικών του νησιού, που τις θέλει να παντρεύονται ναυτικούς που λείπουν συνεχώς, ενώ κάποιες φορές δεν επιστρέφουν ποτέ. Όταν η μητέρα τους, η Μίνα, μια δυναμική όσο και χειριστική γυναίκα, αποφασίζει ότι ήρθε ο καιρός να παντρέψει τις δύο κόρες της, θα παραμερίσει κάθε συναίσθημα, για να βάλει πάνω απ όλα το συμφέρον και τις κατάλληλες γνωριμίες που θα την οδηγήσουν στους κατάλληλους γαμπρούς.

Παντελής Βούλγαρης

Ιωάννα Καρυστιάνη

Κατερίνα Πολέμη

Πηνελόπη Τσιλίκα • Σοφία Κόκκαλη • Αννέζα Παπαδοπούλου • Ανδρέας Κωνσταντίνου • Μάξιμος Μουμούρης • Βασίλης Βασιλάκης • Χρήστος Καλαβρουζος • Ευαγγελία Ανδρεαδάκη

Σχόλια/Κριτική


Μετά τις «Νύφες» και την «Ψυχή Βαθειά», ο Παντελής Βούλγαρης καταδύεται για άλλη μια φορά στο παρελθόν και την Ιστορία. Αυτή τη φορά με τη «Μικρά Αγγλία», σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, μια ταινία βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες.
«Η ιστορία διαδραματίζεται στο ναυτονήσι της Άνδρου στις δεκαετίες του 30 και 40, μέσα από ζωές, που ορίζονται από τη μακρά απουσία των ανδρών στα ποντοπόρα βαπόρια, τη μοναξιά των γυναικών στο νησί, τις αυστηρές κοινωνικές επιταγές της εποχής. Η δουλειά, ο έρωτας, το πάθος, η πίστη, η λησμονιά, το συμφέρον, η τύψη, ο πόλεμος, το πένθος, όλα βολοδέρνουν στα σαράντα κύματα της θάλασσας και στις φουρτούνες της ψυχής και της συνείδησης…»
Μεγάλη κινηματογραφική και εμπορική επιτυχία, με 13 υποψηφιότητες στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, εκ των οποίων κέρδισε έξι διακρίσεις (μεταξύ άλλων Καλύτερης Ταινίας), ενώ υπήρξε ανάμεσα στις δέκα πιο επιτυχημένες εισπρακτικά ταινίες του ελληνικού box-office για τη χρονιά που προβλήθηκε (2013). Τώρα αν αυτή η βραβευμένη ταινία σας φανεί ψιλοβαρετή, μην ανησυχήσετε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν a. είχατε διαβάσει το βιβλίο οπότε δικαιολογημένα κρίνατε το αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών σας. b. ναι ήταν υπερβολικά μεγάλης διάρκειας (132 λεπτά), θα μπορούσε να πετύχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα – για την ακρίβεια θα απογειωνόταν – αν έκοβε 20-30 λεπτά

Trailer